Mitsubishi SS 1.9 DIESEL - części, zamienniki |
Części zamienne są |
Tanie i dobre |
|
100% |
[ 1 ] |
Drogie i beznadziejne |
|
0% |
[ 0 ] |
Tanie ale beznadziejne |
|
0% |
[ 0 ] |
Drogie ale dobre |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Głosowań: 1 |
Wszystkich Głosów: 1 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 06-12-2012, 13:07
|
|
|
spacestarman napisał/a: | Rozrząd był niedawno wymieniany. A jaki jest koszt za te 3 rzeczy ? | Dowiedz się przy jakim przebiegu i czy da się to potwierdzić w warsztacie gdzie był wymieniony. Powinieneś być 200% pewny, że rozrząd był wymieniony. Lepiej na zimne dmuchać niż....
Koszty:
- olej: 5l x 40 zł = ok. 200 zł może trochę mniej
- filtry: myślę, że ok. 200 zł za komplet (ale filtr p/pyłk. może lepiej wymienić wiosną, gdy się zacznie robić ciepło i zaczniesz używać klimatyzacji)
- rozrząd: ok. 300 zł za części (poszukaj, są te informacje na forum albo szukaj na znanym portalu aukcyjnym + być może warto wymienić pompę wody przy okazji + robocizna ok. 500 zł.
Wszystkie ceny mocno orientacyjne więc proszę podchodzić do tego aptekarsko |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 347 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 06-12-2012, 13:27
|
|
|
Ja odnoszę wrażenie że więcej wątków na tym forum dotyczących awarii w silnikach przewija się na niekorzyść diesla, dodaktowo i tutaj zacytuje
"....wynika to z tego że diesle stały się znacznie bardziej skomplikowane i wysilone od jednostek benzynowych. Dla silnika benzynowego z turbodoładowaniem moc 100 KM z 1 litra pojemności to norma. Dla diesla - szczyt możliwości, wiążący się z wielkim obciążeniem układu korbowo-tłokowego. Dodatkowo, normy emisji spalin wymusiły na producentach zwiększenie ilości delikatnego osprzętu w silnikach wysokoprężnych - filtry cząstek stałych, turbiny z łopatkami o zmiennej geometrii, klapy zmieniające długość kolektora czy układy EGR....."
Tęsknie za dieslami z lat 90:) |
|
|
|
 |
spacestarman
Forumowicz
Auto: Space Star
|
Wysłany: 06-12-2012, 13:38
|
|
|
Mnie jeszcze wtedy na świecie nie było, chociaż zależy od tego, z którego miesiąca jest ten silnik, za którym tesknisz
Przyznam, że celowałem w dużo mniejszy samochód ale mam problem ze zmieszczeniem się. Mam trochę ponad 190 cm i na w dość dużych autkach troche mi niewygodnie. W tym samochodzie natomiast, czuje sie super i pewnie przy nim zostane.
mam tylko nadzieje, ze nie zjedza mnie dodatkwoe koszty. |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 06-12-2012, 14:11
|
|
|
JCH napisał/a: | Wszystkie ceny mocno orientacyjne więc proszę podchodzić do tego aptekarsko |
Ceny rzeczywiście są mocno orientacyjne
Olej - Elf Excellium 5W40 (zalecany do tego silnika przez producenta) kosztuje ok. 100zł - 120zł za 5l.
Filtry - kilkadziesiąt zł w zwykłym sklepie. Najdroższy jest filtry przeciwpyłkowy, ten zawsze zamawiam na portalu aukcyjnym
Rozrząd - ja kupiłem podobno najlepszy i najdroższy firmy SKF, zestaw rozrządu (pasek, rolka napinająca + pompa wody) kosztował ok. 400zł. Mechanik dodatkowo wymienił pasek alternatora wraz z rolką, co kosztowało ok. 150zł.
Jeśli chodzi o samą robociznę, to jest różnie. Mnie wymiana kompletnego rozrządu i świec żarowych kosztowała ok. 250zł. Robił to zaufany mechanik z niewielkiego warsztatu.
Ogólnie mówiąc: Jest znacznie taniej niż mogłoby się wydawać |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 06-12-2012, 20:14
|
|
|
Faraday napisał/a: | Ogólnie mówiąc: Jest znacznie taniej niż mogłoby się wydawać | No to dobrze, że sprostowałeś Wolałem trochę dodać niż miałoby być za mało |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
spacestarman
Forumowicz
|
Wysłany: 06-12-2012, 20:49
|
|
|
Panowie, jeszcze jedno, czy nie wydaje Wam sie, ze przebieg 180 tys jak na 10 letniego vana to troche za malo ? |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 06-12-2012, 21:02
|
|
|
spacestarman napisał/a: | czy nie wydaje Wam sie, ze przebieg 180 tys jak na 10 letniego vana to troche za malo ? | Mało, niemało..... Zależy jak kto używa auta. Ja akurat mniej/więcej tyle jeżdżę. Spacem 6 lat i ok. 100 tys. Teraz OBK 4 lata i 65 tys. |
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 07-12-2012, 10:22
|
|
|
spacestarman napisał/a: | Panowie, jeszcze jedno, czy nie wydaje Wam sie, ze przebieg 180 tys jak na 10 letniego vana to troche za malo ? | Kupiłem swój z potwierdzonym przebiegiem. Używam i nie cofam licznika. Teraz ma dokładnie 178 tys. Przeglądy po 15 tys wypadają mi raz na rok
Za to w sprowadzanych możesz zapomnieć że ten przebieg jest prawdą
cakp, już była o tym dyskusja. To nic nie wnosi do tematu |
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 07-12-2012, 11:58
|
|
|
spacestarman napisał/a: | Panowie, jeszcze jedno, czy nie wydaje Wam sie, ze przebieg 180 tys jak na 10 letniego vana to troche za malo ? |
Jest to bardzo mało jeśli samochód został sprowadzony z zagranicy. W Polsce ten przebieg jest całkiem realny. |
|
|
|
 |
spacestarman
Forumowicz
|
Wysłany: 08-12-2012, 15:48
|
|