Likwidacja trzecigo rzędu siedzeń |
Autor |
Wiadomość |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 06-12-2012, 20:28 Likwidacja trzecigo rzędu siedzeń
|
|
|
Pochwalę się najnowszą (i ostatnią biorąc pod uwagę wiek autka) poprawą konstrukcji swojego pojazdu - kupiłem na Allegro za grosze oryginalną klapę i styropian do bagażnika i wywaliłem 3 rząd siedzeń. Mam teraz trochę więcej miejsca na drobiazgi i jakieś 25 kg mniej w bagażniku. Szkoda że nie przyszło mi to wcześniej do głowy...
bonito |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 06-12-2012, 20:31
|
|
|
Lepiej późno niż wcale Podobno na naukę nigdy nie jest za późno . Ja używałem od czasu do czasu, jak nie używasz to pewnie, że dobry ruch |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
|
Wysłany: 06-12-2012, 20:35
|
|
|
Użyłem tylko raz przez 5 lat. Ponieważ teściowa mieszka na drugim końcu Polski, nie mam żadnego kandydata do katowania przewożeniem na tych siedzeniach
bonito |
|
|
|
 |
loczek
Forumowicz
Auto: OutlanderII 2,2DID177KM,manual
|
Wysłany: 07-12-2012, 01:11
|
|
|
Witam serdecznie.
Dawno nie logowałem sie na forum. Czy jest mozliwość abyś przesłał zdjęcia auta po przeróbce tzn usunieciu zbednych 25 kg z bagażnika. jak to technicznie samemu zrobić . I jaki jest końcowy estetyczny efekt tej operacji. |
|
|
|
 |
mike24
Forumowicz
Auto: Outlander 2.4 MT Intense+ 2011
|
Wysłany: 07-12-2012, 08:24
|
|
|
podpinam się do prośby... i daj linka gdzie coś takiego kupiłeś i jak to się na alledrogo nazywało
jestem właśnie po demontażu i został mi kanał w kufrze |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
|
|
|
|
 |
Grzesq
Forumowicz

Auto: Ford Mondeo MK4 2.0 TDCI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lut 2010 Posty: 290 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-12-2012, 09:42
|
|
|
A co z pasami dla 3 rzędu ? Czy też je zdemontowałeś ? |
|
|
|
 |
loczek
Forumowicz
Auto: OutlanderII 2,2DID177KM,manual
|
Wysłany: 07-12-2012, 11:14
|
|
|
Materiałowo to wychodzi bardzo atrakcyjna - przystępna cena. Czekamy na dalsze zdjęcia i dodatkowe instrukcje np jak zdemontować tylny głośnik. Czy mogę taką przeróbkę zrobić we własnym zakresie jeśli samochód jest jeszcze na gwarancji? |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 07-12-2012, 12:09
|
|
|
loczek napisał/a: | Materiałowo to wychodzi bardzo atrakcyjna - przystępna cena. Czekamy na dalsze zdjęcia i dodatkowe instrukcje np jak zdemontować tylny głośnik. Czy mogę taką przeróbkę zrobić we własnym zakresie jeśli samochód jest jeszcze na gwarancji? | demontaz laweczki i glosnika jest banalnie prosty: odkrecasz w sumie 10 srub i tyle. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
|
Wysłany: 08-12-2012, 16:21
|
|
|
Jeszcze nie mam zdjęć, ale za to kilka dodatkowych informacji:
1. Demontaż istotnie jest w miarę prosty - ławeczka trzyma się na 10 śrubach (14-stki), z których jedna jest pod subwooferem, który należy oczywiście wcześniej zdemontować (subwoofer trzyma się na 4 śruby: 2 na dole, 2 pod wyjmowanym plastikem z napisem Rockford Fosgate).
2. Robiłem demontaż z zakładzie, i bardzo dobrze, bo śruby były od spodu skorodowane i nawet po zastosowaniu wd-40 nie chciały się wykręcić, pomogł dopiero klucz pneumatyczny (taki jak do śrub w felgach) + obfite spryskanie specyfikiem do luzowania śrub.
3. Śruby po demontażu wkręciłem oczywiście z powrotem (inaczej miałbym dziurki wentylacyjne w podłodze).
4. Zdemontowana ławeczka jest tak ciężka, że ledwo ją podniosłem - na oko ma spokojnie 30 kilogramów.
5. Wrażenia z jazdy - nic nie stuka w bagażniku! i samochód z tyłu jest wyrażnie wyżej (1-2 cm optycznie na wnękach kół).
6. Nie demontowałem pasów (liczę się z montażem ławeczki z powrotem np. przy sprzedaży samochodu).
7. Zostawiłem dwa metalowe elementy w przednich mocowaniach, dzięki czemu mogłem zamocować na nich plasikowe zaślepki (widać na zdjęciach).
7. Po zastosowaniu fabrycznego styropianu i pokrywy, wygląda prawie tak jak w seryjnym egzemplarzu. Na niemieckim forum Outlandera jest kilka postów, gdzie koledzy docięli sobie taką klapę ze sklejki (oryginalna w salonie Mitsubishi koszuje krocie, a Niemcy raczej nie kupują używanych części do samochodu)
bonito
[ Dodano: 09-12-2012, 13:14 ]
Obiecane fotki w kolejności montażu (po demontażu, ze styropianem, z klapą, z dywanikiem )
http://www.fotosik.pl/pok...e48f4520ff.html
http://www.fotosik.pl/pok...1e02eed247.html
http://www.fotosik.pl/pok...4bdbe2787f.html
http://www.fotosik.pl/pok...42ada667e6.html
Na pierwszym zdjęciu widać że zostawiłem w oryginalne plastikowe zaślepki w w miejscu mocowania ławeczki, można by jeszcze przewidzieć punkty mocowania klapy w tym miejscu, ale ponieważ klapa ma wpusty mocujące z drugiej strony i u mnie jest przykryta dywanikiem, podarowałem to sobie.
bonito |
|
|
|
 |
diament
Nowy Forumowicz
Auto: OUTLANDER
|
Wysłany: 26-04-2013, 14:34
|
|
|
Czy ktoś z kolegów może podpowiedzieć na temat tych śrub którymi dokręcone jest to siedzonko?a w zasadzie to chodzi mi tylko o to czy mają one nagwintowane gniazda w podwoziu czy mają nakrętki od spodniej strony podwozia (czyli cz po odkręceniu siedzenia mogą się one gdzieś tam zawieruszyć? czy po prostu, po demontażu wkręcam śruby ponownie i sprawa załatwiona?)Ponieważ mam obawy czy po tej operacji nie będzie trzeba szukać nakrętek, a zdaję sobie sprawę że trzeba je wkręcić ponownie bo i po co dodatkowa wentylacja i napływ wilgoci. Pozdrawiam i proszę o podpowiedź. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 26-04-2013, 20:17
|
|
|
diament napisał/a: | czyli cz po odkręceniu siedzenia mogą się one gdzieś tam zawieruszyć? | Nie
diament napisał/a: | czy po prostu, po demontażu wkręcam śruby ponownie i sprawa załatwiona?) | Tak |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
miki1512
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DID 2008
|
Wysłany: 12-07-2013, 13:38
|
|
|
Witam
Czy ma ktoś może namiary gdzie można zaopatrzyć się w taki wkład styropianowy. Też wybebeszyłem bagażnik ale na allegro nie ma już tego niestety. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
Puzonik83
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0DID Instyle
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lut 2014 Posty: 78 Skąd: Kraśnik
|
Wysłany: 11-03-2014, 21:04
|
|
|
Czy nie wie ktoś przypadkiem czy ten wkład steropianowy do outlandera nie pasuje z asx'a. Na zdjęciach wydają się identyczne. |
|
|
|
 |
Komandor
Mitsumaniak
Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 493 Skąd: Z morza
|
Wysłany: 12-03-2014, 19:03
|
|
|
Kup doraźnie kawałek wykładziny samochodowej, dotnij i szybko zapomnisz o styropianie... |
_________________ Wolność ma zapach benzyny... |
|
|
|
 |
|