Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
parowanie szyb
Autor Wiadomość
robertbeata 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma 1,9DID 2001
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 09-12-2012, 19:40   parowanie szyb

witam mam problem z parowaniem szyb ogrzewanie działa co może być

cwaniak 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Wysłany: 09-12-2012, 19:51   

najprawdopodobniej masz włączony obiek wewnętrzny nadmuchu, przestaw na ZEWNĘTRZNY.
ten temat był wałkowany juz kilka krotnie na Forum :wink:
poszukaj w szukajce tam masz jak zminimalizować skutki parowania szyby

Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D

Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-12-2012, 20:03   

Filtr kabinowy do wymiany?

robertbeata 
Forumowicz

Wysłany: 09-12-2012, 20:09   

a gdzie on się znajduje?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 09-12-2012, 21:01   

Powinien być za schowkiem pasażera :wink: .

Sunderland86 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Wysłany: 09-12-2012, 21:30   

Wilgotne/mokre dywaniki też mogą być przyczyną.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 09-12-2012, 21:31   

Najprawdopodobniej nie masz tego filtra a w miejscu gdzie powinien być będzie pewnie sporo liści.
Za parujące szyby może odpowiadać wcześniej już wspomniany obieg wewnętrzny, albo sam go włączyłeś albo uszkodził się jego mechanizm.
Możesz też mieć mokre dywaniki lub zapchaną kratkę wentylacyjną która znajduje się w bagażniku.
Jeśli nie będziesz mógł szybko odnaleźć problemu proponuję jeździć na włączonej klimatyzacji bo klimatyzacja osusza powietrze.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 09-12-2012, 23:15   

Jeśli palisz w samochodzie to tez może znacznie przyspieszać parowanie szyb. Należy umyć szyby od węwnątrz i szukać przyczyny. Filtr kabinowy, mechanizm obiegów. zawilgocona wykładzina i woda na/w dywanikach.
BTW słyszałem o "patencie" tj. Płyn Ludwik na szybę i wcieranie ręcznikiem papierowym do sucha.

robertbeata 
Forumowicz

Wysłany: 10-12-2012, 18:33   

w mojej carismie nie ma filtru kabinowego

Centosz 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Wysłany: 10-12-2012, 19:19   

Mi tylna zawsze paruje.W aucie jest sucho, w bagażniku wentylacja jest ok, a i tak paruje.A odpala wam klima teraz?U mnie się nie włącza.A co do filtra kabinowego to możesz sobie spokojnie zamontować.2-2,5 roboty.Ja w lato montowałem.Zobacze po roku jak filtr będzie wyglądał.

maro1460 
Nowy Forumowicz
maro1460

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 TD
Wysłany: 19-12-2012, 16:32   

Można też wetrzeć w szybę piankę do golenia i nie będzie parować :) Tylko trzeba się trochę nawcierac żeby nie było smug :P

i_Lolek 
Mitsumaniak

Auto: Galant E33a
Wysłany: 20-12-2012, 02:02   

jest specjalny płyn do spryskiwania szyb. ja mam taki w atomizerze. nazywa się 'preparat antyroszeniowy'.
ale jak on jest skuteczny to tego nie wiem, bo jeszcze go nigdy nie stosowałem.
nie chciało mi się, bo nie było to dla mnie szczególnym utrapieniem.

ale przyczyna osadzania sie pary może być o wiele bardziej banalna.
mianowicie, grzanie nóg gorącym nawiewem.
z tego co widze, to problem pojawił się kiedy spadł śnieg.
przy częstym wychodzeniu i wchodzeniu do samochodu w taka pogodę, wnosi sie snieg na wycieraczkę i ma się wilgotne buty. nogi marzną, nawiew daje się na nogi, bo trzeba sie ugrzać. no przecież mamy XXI wiek i należy nam sie odrobina luksusu. maluchy syrenki i trabanty won na złom.
w takim przypadku, jak sie nie obtupie dobrze butów, to żadne preparaty ani inne cuda nie pomogą, bo jest to przeciw prawom fizyki.
wilgoć którą przeganiamy z butów, musi sie gdzieś osadzić. a osadza sie zawsze na elementach najzimniejszych. czyli na szybach.

najpierw trzeba rozgrzać nawiewem szybę, potem nogi.
ale na krótkich odcinkach, jeśli wchodzi i wychodzi żona i teściowa, a potem jak wracają to żądają kategorycznie "daj no nawiew na dół, bo mi zaraz nogi odpadną". to tego problemu sie nie rozwiąże nigdy.
dodatkowo dzisiejsze diesle maja wyższą sprawność. to znaczy że zamieniają więcej energii na kinetyczną niż te stare. a energia cieplna która jest stratą w silnikach, jest mniejsza. stąd problemy w rozgrzaniu nowych diesli do temperatury roboczej na mrozach. a co dopiero rozgrzać budę.
tak że z ogrzewaniem może być wszystko w porządku, ale problem nie zniknie do puki się nie zmieni przyzwyczajeń.
bo domyślam się że pojawia sie to szczególnie na krótkich odcinkach.

zdarza się że powietrze jest bardzo wilgotne zewnątrz, to też może sie tak dziać i na dłuższych odcinkach. ale to zdarza się sporadycznie przynajmniej tam gdzie ja mieszkam. miałem tak raz. przejechałem 100km i cały czas musiałem dmuchać na szybę, bo jak na chwilę wyłączyłem nawiew, to zaraz szyby parowały. wtedy lekarstwem na to jest zamontowanie filtra kabinowego.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-12-2012, 06:54   

i_Lolek - a z tym nawiewem to ja inaczej to widzę. Jak jedziemy dłużej to należy właśnie dać na nogi żeby szybciej odparowało to co się osadziło i wyleciało z samochodu.... Bo tak to zostawimy wilgoć na wycieraczce... Ona zanim w aucie będzie ciepło odparuje trochę podniesie się wilgotność wewnątrz samochodu, w nocy przychodzi mróz i na szybie wzorek od środka... Więc nawiew na nogi, do tego zwiększyć prędkość dmuchawy, a przed zamknięciem samochodu wywietrzyć jak ktoś wcześniej wspomniał.

wojtas gst 
Forumowicz

Auto: Eclipse GST 92' USA
Wysłany: 20-12-2012, 10:11   

krzychu, a uzywałeś może jakiegoś plaka do czyszczenia wnętrza?
Kiedyś spryskałem sobie deske rozdzielcza plakiem i opary poleciały na szybe i od tamtego czasu mam problem z parującą przednią szybą.. jakies tłuste świństwo musiło to być i ciężko to potem usunąć

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-12-2012, 10:19   

Używam jakiegoś Sonax-a ale w psikaczu, a nie sprayu. Ale mi też się zdarzyło, ze 2 razy że miałem zamarzniętą szybę od wewnątrz. To właśnie było tak, że była duża wilgotność i w nocy przyszedł przymrozek.

Jak robiłem dłuższe trasy (koło 15-20km) to nigdy się mi coś takiego nie zdarzało po prostu wilgoć którą naniosłem przy wsiadaniu zdążyła odparować.

A jak masz tłustą szybę to clin i 3-4 razy ją wyczyść psikając i ścierając papierowymi ręcznikami.

Odpowiedz do tematu