|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[E57A 2.0D] Wskazania prędkościomierza i obrotomierza |
Autor |
Wiadomość |
simek10
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant GLS TD 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-12-2012, 12:26 [E57A 2.0D] Wskazania prędkościomierza i obrotomierza
|
|
|
Witam.
Jakiś czas temu zauważyłem u siebie w galu dziwną rzecz. Przedtem jak jechałem 100 km/h to obrotomierz wskazywał mi 2 tyś. obrotów, teraz przy tej samej prędkości już obrotomierz wskazuje mi prawie 2,5 tyś. obrotów. Mam pytanie czy w tym silniku sygnał do obrotomierza podawany jest z alternatora? Tak kiedyś miałem w oplu vectrze 1.7Td Isuzu. Zauważyłem, że nie działa kontrolka podgrzewania tylnej szyby, dopiero jak się zrobi w aucie gorąco to się zaświeca. Na początku myślałem, że to może tarcza sprzęgła wysiada i się ślizga, ale nie zauważyłem żeby biegi zgrzytały i bierze w górnym położeniu dźwigni sprzęgła.
Tak poza konkursem to jakie spalanie macie Koledzy u siebie w galach z tym silnikiem 2.0TD?
Pozdrawiam, Paweł |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-12-2012, 16:44
|
|
|
Jak zmienisz koła na letnie to wskazania powrócą |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 1301 Skąd: Grajewo
|
Wysłany: 21-12-2012, 17:59
|
|
|
Koła nie mają tutaj nic do tego... prędkość jest brana ze skrzyni więc zawsze obroty powinny być te same przy danej prędkości, inna bajka przy automatach. Jest różnica prędkości rzeczywistej (tej z którą porusza się auto) i licznikowej, przy zmianie średnicy kół zmienia się prędkość rzeczywista, ale prędkość licznikowa do wskazań obrotomierza się nie zmieni. Tematu Diesli w Mitsubishi się nie podejmuję, bo nigdy nie miałem z nimi do czynienia. Wiem tylko, że w moim starym miśku, obrotomierz przy silnych mrozach też przekłamuje i wszystko wraca do normy po dłuższej jeździe, jak się auto nagrzeje. |
_________________ Subaru Forester SF FL - 2000r.
Subaru Forester SF - 1999r.
Subaru Outback BI - 2005r.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21-12-2012, 18:53
|
|
|
mitsu_pl napisał/a: | Tematu Diesli w Mitsubishi się nie podejmuję, bo nigdy nie miałem z nimi do czynienia. |
Niczym sie skrzynie nie różnią od tych z benzyniaków mitsu
sygnał do prędkościomierza idzie ze skrzyni sygnał dotyczący obrotów z czegoś co Workshop Manual określa jako "rotation sensor" jak dobrze pamiętam nie wiem jak jest to cudo zbudowane w środku ale istnieje taka możliwość że zmiana temperatury zewnętrznej może mieć wpływ na dokładność tego ustrojstwa
Spalanie w mieście okres zimowy od 8,5 do 13,5
Spalanie po za miastem okres zimowy od 7 do 9,5 |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 21-12-2012, 19:07
|
|
|
simek10 napisał/a: | Mam pytanie czy w tym silniku sygnał do obrotomierza podawany jest z alternatora? |
Sygnał jest podawany z pompy wtryskowej jest czujnik
 |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 22-12-2012, 07:47
|
|
|
mitsu_pl napisał/a: | Koła nie mają tutaj nic do tego... prędkość jest brana ze skrzyni więc zawsze obroty powinny być te same przy danej prędkości, inna bajka przy automatach. ... Tematu Diesli w Mitsubishi się nie podejmuję, bo nigdy nie miałem z nimi do czynienia. Wiem tylko, że w moim starym miśku, obrotomierz przy silnych mrozach też przekłamuje i wszystko wraca do normy po dłuższej jeździe, jak się auto nagrzeje. |
simek10 napisał/a: | Przedtem jak jechałem 100 km/h to obrotomierz wskazywał mi 2 tyś. obrotów, teraz przy tej samej prędkości już obrotomierz wskazuje mi prawie 2,5 tyś. obrotów |
Robiłeś jakieś testy w tym kierunku Czy może pokładasz swoje zdanie na jakimś pierwowzorze Co z tego, że czujnik bierze prędkość ze skrzyni, jak o prędkości mechanizmu w skrzyni decyduje średnica koła, no i co z tego, że na uzyskanie danej prędkości musisz wydatkować inny poziom energii aby ją utrzymać |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

|
Wysłany: 23-12-2012, 00:59
|
|
|
Stary, każdy kto ma trochę pojęcia o technice zrozumie, że mając stałe przełożenie w skrzyni nie zmienimy go zakładając mniejsze lub większe koło... Przełożenie pozostanie to samo, tak jak i przełożenie między skrzynią a licznikiem i między oba zegarami, tylko prędkość na obwodzie koła się zmieni...
Jak do poloneza założysz koło od malucha to będzie miał na zegarze 100km/h przy powiedzmy 2500obr/min a w rzeczywistości będzie jechał tylko 80km/h, natomiast jak założysz koło od ciagnika, to nadal na zegarze będzie 100 przy 2500, ale w rzeczywistości będzie jechał np. 140km/h Rozumiesz? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 23-12-2012, 08:28
|
|
|
mitsu_pl napisał/a: | Stary | Naprawde tak źle wyglądam
Nie kontynuuje dalej wątku, Ty coś wiesz, ja miałem okazje pojeździć na róźnych kołach w różnych autach i ciężarówkach, jednakże nie twierdze, że nie jest tak jak mówisz |
 |
|
|
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

|
Wysłany: 23-12-2012, 09:11
|
|
|
robertdg napisał/a: | mitsu_pl napisał/a: | Stary | Naprawde tak źle wyglądam |
Hehehe, tak na prawdę nie miałem okazji Cię poznać osobiście, wcale tak nie twierdzę, tak mi się tylko wymksło
robertdg napisał/a: | Nie kontynuuje dalej wątku, Ty coś wiesz, ja miałem okazje pojeździć na róźnych kołach w różnych autach i ciężarówkach, jednakże nie twierdze, że nie jest tak jak mówisz |
Żebym nie poparł tego testami, też bym się nie wypowiadał |
|
|
|
 |
slavo_p
Forumowicz slavo_p
Auto: galant 2.0 td
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Mar 2012 Posty: 192 Skąd: Przeworsk
|
Wysłany: 23-12-2012, 21:41
|
|
|
u mnie przy 2500 obr/min mam predkos 100km/h , mam koła 14'' ;> |
|
|
|
 |
simek10
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant GLS TD 2.0
|
Wysłany: 21-01-2013, 07:24
|
|
|
Przepraszam że dopiero odpisuje, ale nie miałem dostępu do internetu. Opony zimowe mam w takim samym rozmiarze co letnie 14". Pamiętam jakie wskazania miałem przedtem, bo odnosiłem się do ojca toyoty. Ja jadąc 100 km/h miałem na obrotomierzu 2100 rpm, natomiast w toyocie już jest przy tych obrotach 110 km/h i stąd pamiętam. |
|
|
|
 |
|
|