Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS GDI] Utrata mocy, dławienie i lampka check engine
Autor Wiadomość
jkrjerry 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-12-2012, 18:47   [MSS GDI] Utrata mocy, dławienie i lampka check engine

Witam,
miałem dzisiaj problem z autkiem podczas jazdy na autostradzie z prędkością 130-140km/h, nagle samochód zaczął się dławić i tracić moc oraz zapaliła się lampka "check engine", po spuszczeniu z gazu wrócił na obroty i lampka zgasła, ale przy ponownym przyspieszeniu problem pojawił się ponownie, więc znowu zwolniłem i tak w kółko, tak że ostatnie 30 km autostrady pokonałem z jednostajną prędkością 90-100km. Po zjeździe z autostrady jak zwolniłem na skrzyżowaniu to zgasł mi kilka razy i dopiero po odczekaniu ok. 5 min. udało mi się uruchomić silnik i dojechać do domu (jakieś 6km) już bez problemów.
Co może być przyczyną takiego zachowania?
Dodam, że w baku miałem mało paliwa, wskazówka zbliżała się do zera, ale rezerwa jeszcze nie świeciła.
Z góry dzięki za rady.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 02-01-2013, 18:18   

Kiepskie paliwo i bak zasyfiony. Przepustnica też juz pewnie ma dużo nagaru.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

maniak30 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,8 GDI GLX '99
  Wysłany: 02-01-2013, 21:07   

Mam tak samo jak mam mało paliwa....
Zatankuj i wszystko bedzię ok

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-01-2013, 21:11   

Jazda na prawie suchym baku powoduje spalenie się pompy paliwa która jest w baku. Pompa ta jest chłodzona i smarowana paliwem i bez niego nie długo pożyje.

jkrjerry 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-01-2013, 13:10   

Przepustnicę czyściłem niedawno, więc to na pewno nie jej wina.
A chyba macie rację że to mogło być od paliwa, bo po zatankowaniu nie miałem już problemów. Pogoniłem go znowu po autostradzie 160km/h i chodzi elegancko.
Raczej staram się nie schodzić poniżej 1/4 baku, ale wtedy nie było stacji i niestety musiałem się już doczołgać do zjazdu.
A co gorsza pojechałem do mechanika i nie udało mu się nawiązać komunikacji z komputerem, tak więc nie wiem nawet co to za błędy wyskoczyły.
Zastanawia mnie tylko ta kontrolka silnika, czemu się zapaliła jakiś rok temu miałem podobną sytuację, ale zdławiło tylko silnik na chwilę i nie zapalił się check engine, po zatankowaniu spokój.

maniak30 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,8 GDI GLX '99
  Wysłany: 03-01-2013, 19:32   

Za małe ciśnienie na pompie wysokiego ciśnienia, po prostu pompa się zapowietrza jak przekracza około 3,5 tys obr/min
Mechanik nie ma właściwego oprogramowania do tego samochodu(ogólnie ciężko jest połączyć się z japończykami) a ponad większość ma vagi.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 03-01-2013, 19:41   

Do diagnozy tego silnika wystarczy kabel od VW za około 50 zł i program Evoscan, wszystko masz w tym temacie http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568

jkrjerry 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-01-2013, 13:17   

dzięki za info, w takim razie muszę spróbować się podłączyć.

Odpowiedz do tematu