Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] Wąż od chłodnicy
Autor Wiadomość
RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-01-2013, 12:53   [MSS 1.6] Wąż od chłodnicy

Witam.
Muszę wymienić wąż od chłodnicy - ten gruby który wychodzi u góry chłodnicy do bloku silnika. Mój już raz był łatany na środku, a ostatnio zaczął przeciekać przy obejmie od strony bloku silnika. Wymiana nie jest skomplikowana, więc sobie sam to zrobię, ale muszę najpierw wiedzieć czego szukać :-)

Fotka w załączeniu.

W związku z tym, żeby łatwiej było szukać/pytać się o ten wąż mam pytanie jak to "fachowo" się nazywa, a jakby ktoś był dodatkowo w stanie podać mi numer części to by było super :-)

Ostatnio zmieniony przez RaVciO 12-05-2013, 16:44, w całości zmieniany 1 raz  

jewiurz 
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Wysłany: 04-01-2013, 13:10   

Ale co, boisz się, że jak powiesz "wąż chłodnicy" to odeślą Cię do zoologicznego? :mrgreen:

A tak na serio, to nie widzę tu pola do pomyłki, powiedz to co napisałeś w poście, czyli że chcesz wąż gumowy łączący chłodnicę z silnikiem dodaj że górny i tyle, raczej małpie nie będziesz tego tłumaczył i będzie ok. Zamiast wąż możesz użyć słowa "rura" :mrgreen:

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-01-2013, 13:17   

Bardziej mi chodziło o poszukiwania w necie, tam gadam tylko z "komputerem", z człowiekiem to wiadomo, że się człowiek dogada :-) np. na stronie intercarsa nie znalazłem tego węża, a na allegro są same używane...

jewiurz 
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Wysłany: 04-01-2013, 13:33   

Ja bym wziął używany.
Możesz poszukać tez "przewód chłodnicy"

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-01-2013, 13:42   

też bym szukał używanego oryginału
dlaczego? - wąż jest wygięty nie przez przypadek - zapobiega to jego uszkodzeniu podczas drgań silnika
jeśli weźmiesz taki sam ale np. cięty z długiej szpuli, to możesz nie tylko zniszczyć wąż, ale i króćce
używki wcale nie muszą być podobnie zniszczone

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-01-2013, 17:24   

Wolałbym kupić nowy, pytanie ile kosztuje nowy, na razie nie udało mi się znaleźć.
Znajomy mówi, że może mi coś znaleźć, ale muszę mieć numer katalogowy.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 04-01-2013, 19:11   

RaVciO, kliknij na numer na rysunku i pojawi ci się nr. ori.
http://mitsubishi-motors....sub_group%3D010
Co do ceny to podjedź do ASO i spytaj :wink: .

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-05-2013, 16:43   

Sprawa węża rozłożyła się na raty tzn. najpierw w miejscu pęknięcie wąż został ucięty a w środek wsadzona miedziana rurka. Tydzień temu w innym miejscu pojawiły się dwie dziurki wyglądające jakby ktoś je po prostu igłą zrobił, ale wystarczyły by przy nagrzanym silniku zarzygało mi połowę komory silnika :-) Nie miałem węża więc dziury zostały załatane taśmą izolacyjną i przez tydzień i jakieś 200km taśma dawała radę choć po kropelce przepuszczała płyn.

Udało mi się kupić używany wąż w bardzo dobrym stanie od kolegi futrzanego.

Wymiana ze względu na bardzo dobry dostęp trwała może 15minut, z czego połowę zrobiła moja żona bo jestem kontuzjowany :-)

Co jest potrzebne do wymiany:
- nowy/nowszy/cały wąż
- nowe opaski metalowe (stare też się pewnie nadadzą, ale kupiłem nowe)
- śrubokręt pasujący do śrub w opaskach (w moim wypadku obojętnie czy to płaski czy krzyżakowy)
- plastikowa butelka
- nóż/nożyczki do obcięcia butelki
- jakaś szmata albo ręczniki papierowe

Jak ja się do tego zabrałem:

1. Obciąć butelkę tak z 5cm od góry
2. Dolną część butelki podstawić pod wyjście z chłodnicy
3. Odkręcić opaskę i powoli zsunąć wąż - część płynu z chłodnicy i węża powinna spłynąć do wcześniej podstawionej butelki (miejsca pod maską dużo - moja obcięta butelka 1,75 po wodzie mineralnej zmieściła się bez problemu.
4. Górną cześć butelki podłożyć jako lejek pod rurą od strony silnika, a pod ten "lejek" podstawić dolną część butelki - trochę płynu jeszcze zleci - butelkę trzeba trzymać, bo nie ma tam miejsca żeby sama stała (jak ktoś ma możliwość to ideałem byłby lejek z wężykiem :-)
5. Gdy nadwyżka płynu nam zleci zakładamy nowy wąż (pamiętając, żeby najpierw założyć na niego opaski :-) i przykręcamy opaski.
6. Odkręcamy wlew chłodnicy i przy użyciu wcześniej stworzonego lejka wlewamy płyn z powrotem do chłodnicy.
7. Odpalamy silnik i albo czekamy aż się nagrzeje na postoju albo robimy krótką rundkę wkoło domu i sprawdzamy czy nic nie cieknie - w razie czego poprawimy mocowanie opasek.

p.s. płynu do butelki ściekło około 0,5l

Odpowiedz do tematu