Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Poduszka pod silnikiem
Autor Wiadomość
volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 10-01-2013, 15:33   [Cari 1.8 GDI] Poduszka pod silnikiem

Witam,

ostatnio zmieniałem skrzynię biegów i przy okazji zobaczyłem, że niestety jedna z poduszek nadaje się do wymiany. Dokładnie jest to poduszka pod silnikiem(ta na belce) przednia. Po wpisaniu numeru VIN na ruskiej stronie wyskoczył mi numer poduszki: MR197540. Natomiast na samej poduszce po wyciągnięciu był numer MR197518 - być może jest to numer wkładu, ponieważ znajdował się on na tej gumie.
I teraz pytanie: ktoś już wymieniał tę poduszkę ? Jeśli tak, to czy sam wkład, czy też całą ? Oraz ewentualnie poproszę o info, jaki zamiennik stosowaliście.

Na allegro jest bardzo mało tych poduszek(używanych), w stanie według zdjęć średnim. Poza tym wolałbym jednak chyba jakąś nową, dłużej wytrzyma. Na próbe w zaprzyjaźnionym sklepie wziąłem poduszkę, jednak miała minimalnie inny rozstaw śrub(to dałoby się obejść) oraz była troszkę wyższa(z tym już byłoby gorzej), więc ją oddałem.

Szukałem informacji w innych tematach, jednak część dotyczyła DID'a(tam były chyba inne poduszki?), w jednym dotyczącym GDI akurat ta poduszka przyszła jednemu z forumowiczów inna niż powinna i temat się urwał.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 11-01-2013, 09:53   

A do ASO dzwoniłeś?

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-01-2013, 10:45   

Do ASO jutro podjadę, bo akurat i tak chcę dostać tuleje od śrub belki pod silnikiem. Także będę ich atakował, choć boję się ceny poduszki(bądź wkładu) :(

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 11-01-2013, 14:53   

Może się okazać że cena wcale nie jest zła albo nawet niższa niż jakiś zamiennik(kilka razy spotkałem się z taką sytuacją).

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-01-2013, 19:19   

mlun napisał/a:
Może się okazać że cena wcale nie jest zła albo nawet niższa niż jakiś zamiennik(kilka razy spotkałem się z taką sytuacją).

No i niestety to nie jest taki przypadek. Koszt poduszki w serwisie: ponad 500 zł :evil:

[ Dodano: 02-02-2013, 08:46 ]
Dobra, co nieco porobiłem i:

1. Poduszka przednia pod silnikiem: znalazłem wkład YAMATO, wrzucam poniżej zdjęcie:

Niestety nie jesto to wkład pełny jak oryginał - z tego co wiem, już nie ma pełnych(jedynie w ASO za cenę ponad 500 zł :/ )

2. Po zdjęciu belki okazało się, że przez padniętą przednią poduszkę padła też tylna(w ciągu około 2-óch tygodni, bo wcześniej jak zdejmowaliśmy to była cała). Czyli prawdą jest, że jak wymieniać poduszki to obie.
Tutaj musiałem na szybko szukać wkładu, ponieważ najpierw wyjęliśmy wkład przedniej, a dopiero później zauważyliśmy że tylna też jest walnięta. Szkoda było, aby przez tylną teraz rozwaliła się przednia nowa poduszka.
Na szybko udało się jedynie niestety załatwić Ted-Gum, numeru nie pamiętam, zdjęcie gdzieś mi wcięło :/

3. Tak jak pisałem, tulejki od śrub belki silnika były też walnięte. Cena w ASO za komplet na jedną śrubę to około 150 zł(a śrub jest 4). I tutaj pomogło forum Volvo V40 :D

http://www.volvofan.pl/Gu...004r-p4482.html

Za komplet na jedną śrubę wychodzi 17 zł :D Oczywiście tulejki pasują. W środku tulejek wkłada się jeszcze taką metalową "tulejkę", w sprzedaży jej nie ma(widziałem tylko w ASO za 37 zł), jednak to akurat miałem całe.

Ogólny efekt końcowy:

Nic nie stuka przy ruszaniu ;) Niestety drgania na jałowym są minimalnie większe niż na oryginałach(dobrych). Winne są zapewne poduszki, być może najbardziej ten tylni wkład TedGum. Jednak źle nie jest, drgania naprawdę nie są wielkie(paroma Carismami jeździłem ;) )

Jurek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI Elegance r 00
Wysłany: 11-07-2013, 18:12   poduszki silnika na belce firmy YAMATO

proszę o opinie o poduszkach na belce firmy Yamato (w sensie czy są dobrej jakości)

Legionista 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD
Wysłany: 29-07-2013, 11:28   

Żeby nie zakładać nowego tematu podepnę się pod ten. Co prawda w mojej Cari siedzi silnik 1.9 TD ale też chodzi o poduszki, które muszę wymienić, bo coraz bardziej trzęsie budą (w skrzyni też będzie zmiana). I teraz pytanie, jakiej firmy poduchy są najlepsze? Febi? Może Lemforder?

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-07-2013, 11:36   

Z tego co pamiętam, na forum Volvo bardzo cenią sobie Lemforder.

Odpowiedz do tematu