Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] Pajero II - kupno i wizyta u mechanika - Problem ze
Autor Wiadomość
sz4kal 
Nowy Forumowicz

Auto: Wkrótce PII
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-01-2013, 17:04   [2.5 TD] Pajero II - kupno i wizyta u mechanika - Problem ze

Witam

Więc tak w sobotę kupiłem samochód z okolic Żywca Pajero II 1995 rocznik przejechane 260 tysięcy, rozrząd wymieniony ok 2500km wcześniej.
Rama w dobrym stanie obstukane obejrzane wszystko jest ok. Silnik na mrozie -13 odpala bez najmniejszego problemu. Reduktory SS działa
sprawnie nic nie stuka nic nie huczy nic nie zgrzyta. W terenie sprawdzone, że działają i zapina poprawnie. Układ kierowniczy wydaje się być
w porządku nie ma luzów samochód dobrze się prowadzi przy oponach 32 cale M/T. Hamulce zapowietrzone ale to nie problem do zrobienia.

Problem zaczyna się przy skrzyni biegów. Jest to manual 5 biegowy. Jak byłem po samochód i testowaliśmy to warunki były ciężkie dużo śniegu nie po odśnieżane drogi
więc i nie było możliwości wrzucenia biegu 4 i 5tego. Umowę spisałem kwota 9000 zł na umowie nic nie zaniżanie.

Wracają do tematu bo się rozpisałem to tak jak już wracałem do domu (100 km) to na ekspresówce zauważyłem że bieg 4 i 5 jest dużo cichszy niż 1,2,3. Z początku pomyślałem
może ten model tak ma ale nie dawało mi to spokoju i pojechałem dzisiaj z rana do mechanika. Przejechał się kilkaset metrów i stwierdził od razu, że biegi 123 są wyjechane i, że niby
mi to pojeździ jeszcze ale będzie coraz głośniej.

No i stąd moje pytanie czy naprawiać ją jeżeli w ogóle się to opłaca (jakie są koszta?) i co naprawić w niej.

Drugie pytanie to sprawa jest świeża i do 10 dni mogę samochód oddać w/g kodeksu cywilnego .

No i mam właśnie taki dylemat ... Pomożecie ?

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 14-01-2013, 18:40   

Pierwsza sprawa , wymien olej w skrzyni i przekladniach.
sz4kal napisał/a:
stwierdził od razu, że biegi 123 są wyjechane

Jak to z uzywanym , wszystkie dobre biegi maja w salonie . :wink:

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 14-01-2013, 18:42   

sz4kal napisał/a:
Drugie pytanie to sprawa jest świeża i do 10 dni mogę samochód oddać w/g kodeksu cywilnego .
kodeks kodeksem a życie życiem.
Do czego będzie służył samochód?? do jazdy po czarnym->>tylko, do jazdy w teren->> spokojna jazda i w koło trzepaka, ostre upalanie czy wyprawy rodzinne w te dalsze i bliższe strony. Ja bym, jak cała reszta OK, naprawiał->> będziesz wiedział co masz. Albo zajeżdżasz do końca skrzynię ->> chyba większy koszt, albo naprawiasz na bieżąco (mogą być do wymiany np jakieś drobnostki) albo, bez urazy dla mechanika, konsultacja z innym mechanikiem. Podaj tak troszkę dokładniejszą lokalizację Ślaska a znajdzie się jakiś sensowny warsztat co robi Mitsubishi. Jeden np jest w okolicach Wrocławia, drugi, no niestety okolice Krakowa->> Leszek->> mechanikę Mitsubishi chyba wyssał z mlekiem matki. Ale Ci pomogłem :mrgreen: :wink:

lukas 78 
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Wysłany: 14-01-2013, 18:53   

Nikt ci nie przyjmie tego auta bo to zakup prywatny z resztą sam bym nie chciał żeby po sprzedaniu ktoś mi d... zawracał . Wiedziały gały co brały :wink:

sz4kal 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-01-2013, 18:59   

Samochód będzie do pracy, mam firmę która zajmuje się konserwacją ogrodów i autko mam dwu osobowe wiec z tyłu jest sporo miejsca więc jakaś korę czy ziemie w workach przewiozę, czasami kosiarkę na przyczepce itp.

Wracając do terenu to pewnie, że będzie ale offroad turystyczny jakiś lekki las w duecie z XJ który już jest w rodzinie :biggrin:

Jutro jadę do mechanika który zajmuje się przede wszystkim skrzyniami biegów i zobaczę co mi powie.

Jestem ze Śląska dokładnie Jastrzębie-Zdrój (60km od Katowic, 20 km od Cieszyna).

Co do biegów to wchodzą gładko, nic się nie wypina normalnie jeździ tylko jest takie nieprzyjemne chrobotanie :( a, że lubię dbać o rzeczy to i chciałbym żeby Misiek nie cierpiał za dużo :p

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 14-01-2013, 20:13   

Zacznij od wymiany oleju. Jeśli nie przejdzie to skrzynia dobra używka nie jest droga, a przy okazji sprawdzisz sprzęgło.
10 dni dotycz sprzedaż np internetowej, po za siedzibą firmy.
Ostatnio zmieniony przez zbyszekm2 15-01-2013, 06:45, w całości zmieniany 1 raz  

sz4kal 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-01-2013, 21:22   

Co do tego zwrotu to rozmawiałem z gościem dzisiaj i poszedł na taki układ ale dochodzę do wniosku, że chyba nie będzie takiej potrzeby :wink:

[ Dodano: 15-01-2013, 20:34 ]
Samochód zostaje u mnie : ). Temat można zamknąć :p

Odpowiedz do tematu