Nowe prawo jazdy - zobacz, czy zdasz... |
Autor |
Wiadomość |
vendetta
Mitsumaniak Agata

Auto: Ibiza Cupra 6L
Zaproszone osoby: 2
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 31-01-2013, 20:03
|
|
|
Misiek napisał/a: | mam kategorie A i wiem jaka jest różnica w zrobieniu ósemki.
Tylko jak uczyć, to konkretnie. Tak samo nie będzie robiło tej samej koperty autem segm B i D | Oczywiście do tego może jeszcze busa, albo jakiekolwiek inne auto dostawcze pod zabudową kontenerową wożącą materiały lekkie, dorzućmy do tego jeszcze egzamin z każda możliwa konfiguracją podpinając do auta przyczepke lekką.
Jak ktos nie czuje kółka to mu żadne konfiguracje egzaminacyjne nie pomogą. Jak Twa luba ma okazje pojeżdzić dużym i małym autem to tylko sie cieszyć, że może nabywać doświadczenia. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Misiek :)
Mitsumaniak Pan Misio

Auto: Galant EA5A
|
Wysłany: 31-01-2013, 20:50
|
|
|
robertdg napisał/a: | Jak Twa luba ma okazje pojeżdzić dużym i małym autem to tylko sie cieszyć, że może nabywać doświadczenia. |
też tak sądzę.
robertdg napisał/a: | Oczywiście do tego może jeszcze busa, albo jakiekolwiek inne auto dostawcze pod zabudową kontenerową wożącą materiały lekkie, dorzućmy do tego jeszcze egzamin z każda możliwa konfiguracją podpinając do auta przyczepke lekką.
Jak ktos nie czuje kółka to mu żadne konfiguracje egzaminacyjne nie pomogą. |
Nie róbmy parodii i nie śmiejmy się.
Powiedziałem, że wg mnie na egzaminie powinny byc auta w kilku wielkościach aby ludzie nie uczyli się, że trzy kółka w lewo a jak zobaczę słupek to dwa w prawo i...
Uważam, że cały system w PL jest zły, kurs jest pod egzamin, nie pod praktyczną jazdę, i kilka innych aut na egzaminie było by lepszym rozwiązaniem (tak, wiem, że wtedy jednoosobowe szkoły miały by pod górkę w takich przypadkach a łatwiej miały by szkoły co mają kilka aut). |
_________________ kierowca - obywatel drugiej kategorii
05.2005-nadal Colt CZ5 1,1 (Kosiarka)
07.2008-08.2010 Colt CA4A
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany
08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
|
Wysłany: 31-01-2013, 20:56
|
|
|
Misiek - proponuję jeszcze, żeby w losowaniu uczestniczyły auta z kamerą wsteczną, a dla tych co mają farta z park assist |
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
|
Wysłany: 31-01-2013, 23:59
|
|
|
Misiek napisał/a: | na egzaminie powinny byc auta w kilku wielkościach aby ludzie nie uczyli się, że trzy kółka w lewo a jak zobaczę słupek to dwa w prawo i... |
ok, ale wtedy koszt kursu i egzaminu byłby 2x większy i prawo jazdy mieliby tylko zamożniejsi.
Misiek napisał/a: | Uważam, że cały system w PL jest zły, kurs jest pod egzamin, nie pod praktyczną jazdę | tu się zgodzę. Smutna prawda i niewiele da się z nią zrobić |
_________________ Życie jest zbyt krótkie, by jeździć Dieslem
Gość --->"Rekińczyk"<---
"spotykając innego uzytkownika Gala to tak
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

|
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 01-02-2013, 07:25
|
|
|
Misiek napisał/a: | Uważam, że cały system w PL jest zły, kurs jest pod egzamin, nie pod praktyczną jazdę, i kilka innych aut na egzaminie było by lepszym rozwiązaniem | Ameryki nie odkryłeś Ale zapytam z ciekawości jaki byłby dobry ? Myślisz że ludzie, którzy by przejeździli 100 godzin kursu byliby od razu dobrymi kierowcami ? Obstawiam że nie, bo to nadal żadne doświadczenie. A egzamin trwałby pewnie pół dnia o kosztach tego wszystkiego nie wspominając. |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-02-2013, 07:28
|
|
|
cns80 - znaczy ja bym celował w jakieś ponowne testy po np. 1 roku. Albo jakieś obowiązkowe szkolenia z techniki jazdy po roku.... Tak by tym super przewidującym i niezniszczalnym mistrzom kierownicy utrzeć nosa jak się ze 2 razy rozbiją o styropian (byle nie kartony), a tym co się boją trochę pokazać, że jak jest śnieg na drodze to dalej można jechać 50km/h tylko zwiększyć odstęp, a nie 20km/h....
Problem jest w tym, że na kursie to oni uczą jak zdawać. Potem zdają i mają auto, ale zostają sami z samochodem... Przez rok przerobią sporo różnych sytułacji, zrodzą się pytania część problemów i niejasności niektórzy sami rozwiążą pytaniem lub przemyśleniami tylko że niekiedy w złą stronę pójdą... Wtedy właśnie byłoby takie szkolenie gdzie szkoleniowiec przyglądną by się technice jazdy kursanta i go skorygował w odpowiednią stronę tak, żeby np. widząc pieszego się zatrzymał a nie wymyślił sobie, że przecież on grzecznie stoi i czeka aż ja (pan i władca drogi) przejadę... Przecież na mnie nie wymusza to po co mam zdzierać klocki? Taki szkoleniowiec też szybko by zauważył pewne nawyki np. brak patrzenia w lusterko przy wyprzedzaniu, hamowanie podczas pokonywania śliskiego zakrętu, braki w technice podczas ruszania pod górę na śliskiej nawierzchni itd itp. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 01-02-2013, 08:06
|
|
|
krzychu napisał/a: | cns80 - znaczy ja bym celował w jakieś ponowne testy po np. 1 roku. Albo jakieś obowiązkowe szkolenia z techniki jazdy po roku.... Tak by tym super przewidującym i niezniszczalnym mistrzom kierownicy utrzeć nosa jak się ze 2 razy rozbiją o styropian (byle nie kartony), a tym co się boją trochę pokazać, że jak jest śnieg na drodze to dalej można jechać 50km/h tylko zwiększyć odstęp, a nie 20km/h.... | No tak, ale to już kosmetyka i jeszcze trzeba dożyć do tego drugiego kursu i nikogo w międzyczasie nie zabić.
krzychu napisał/a: | Problem jest w tym, że na kursie to oni uczą jak zdawać. Potem zdają i mają auto, ale zostają sami z samochodem... Przez rok przerobią sporo różnych sytułacji, zrodzą się pytania część problemów i niejasności niektórzy sami rozwiążą pytaniem lub przemyśleniami tylko że niekiedy w złą stronę pójdą.. | I właśnie po to jest pomysł powrotu "zielonego liścia" i jazdy z osoba która ma prawo jazdy dłużej. To też jest tylko łatka, ale lepiej tak niż wcale. |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-02-2013, 08:08
|
|
|
cns80 napisał/a: | i jazdy z osoba która ma prawo jazdy dłużej |
No ale to ma tą wadę, że ten co ma "prawo jazdy dłużej" niekoniecznie powinien je posiadać |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 01-02-2013, 08:43
|
|
|
krzychu napisał/a: | No ale to ma tą wadę, że ten co ma "prawo jazdy dłużej" niekoniecznie powinien je posiadać | Nie sposób się nie zgodzić Ale "reset" uprawnień dla całego społeczeństwa jest niemożliwy |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
|
Wysłany: 01-02-2013, 08:48
|
|
|
cns80 napisał/a: | Ale "reset" uprawnień dla całego społeczeństwa jest niemożliwy | Test mode http://www.rmf24.pl/fakty...ters,nId,774912 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-02-2013, 08:52
|
|
|
cns80 napisał/a: | krzychu napisał/a: | No ale to ma tą wadę, że ten co ma "prawo jazdy dłużej" niekoniecznie powinien je posiadać | Nie sposób się nie zgodzić Ale "reset" uprawnień dla całego społeczeństwa jest niemożliwy |
Oczywiście. Wiesz małymi kroczkami (w senie żeby chociaż nowi kierowcy mieli lepiej obrany kierunek).
Mam też lepszy pomysł. To byłby taki egzamin po roku. I wtedy nie ma zdał/nie zdał (chyba że faktycznie nie było co egzaminować i jest kaplica) ale wynikiem byłaby ilość przymusowych godzin jazdy np. w danych warunkach.... I jak tych godzin było by dużo to po roku znowu egzamin do czasu aż się nauczy pewnych nawyków... |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
|
Wysłany: 01-02-2013, 09:51
|
|
|
Zamiast kilka samochodów może lepszym rozwiązaniem było by wprowadzenie opcji zdawania na swoim aucie. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 01-02-2013, 10:23
|
|
|
mlun napisał/a: | Zamiast kilka samochodów może lepszym rozwiązaniem było by wprowadzenie opcji zdawania na swoim aucie. | I w prawko wpisane "Może prowadzić tylko TICO o nr rej. WAP803G" A jak kupi nowy samochód to kurs od nowa (albo chociaż egzamin |
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
|
Wysłany: 01-02-2013, 10:35
|
|
|
krzychu napisał/a: | To byłby taki egzamin po roku. I wtedy nie ma zdał/nie zdał (chyba że faktycznie nie było co egzaminować i jest kaplica) ale wynikiem byłaby ilość przymusowych godzin jazdy np. w danych warunkach.... I jak tych godzin było by dużo to po roku znowu egzamin do czasu aż się nauczy pewnych nawyków... |
Pomysł dobry a nawet bardzo, lecz nie w nadwiślańskim grodzie, bo kto by miał tego pilnować, przecież szkoły jazdy (w szczególności wspomniane jednoosobowe) wystawiają nagminnie różne świstki po wniesieniu stosownej a nawet fakturowanej opłaty. I znów byłaby szara strefa i afery, może jakby wrzucano na klatę instruktorom późniejsze występki (jakaś punktacja albo coś w ten deseń) to coś by to zmieniło (na pewno poziom cwaniactwa), a w Polsce to nie przepisy ale system ich egzekwowania kuleje i co by nie wymyślili to i tak będzie źle. Jakimś rozwiązaniem byłoby czasowe ograniczenie obowiązywania PJ wydawana po egzaminie przez egzaminatora (np. masz Pan na pół roku, jak się Pan podszkolisz i następnym razem będzie lepiej to wystawimy na dłużej), ale znowu afery z opłatami, bo wiadomo im więcej głów do skoszenia tym więcej kasy. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
|