Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
21-03-2007, 02:14
[ALL] Czy wasze colty tez tak kiepsko grzeją na nogi?
Autor Wiadomość
namaxa
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2007, 13:35   [ALL] Czy wasze colty tez tak kiepsko grzeją na nogi?

Czy u mnie jest cos nie tak z przełączeniem nadmuchów?
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 28-10-2007, 12:18, w całości zmieniany 1 raz  

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2007, 13:44   

zalezy co masz na mysli kiepsko...moze masz zapchane gdzies?? może nie otwiera sie jak powinno? ciezko tak na odleglosc stwierdzic

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2007, 13:45   

Przełączniki to raz, drugą sprawą mogą być zapchane kanały dolotowe powietrza.

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2007, 13:45   

posprawdzaj..ja nie narzekam..chodzi o cieple powietrze-czyli chlodne leci czy slabo "wieje"??

kaeres
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2007, 15:57   

Pewnie kolega zauwazyl iz nie dmucha z taka sama sila jak np. z panelu.
Jest to calkiem normalne, ze nie bedzie wichury w nogi takiej jaka mozemy wywolac na twarz.

pol121
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2007, 18:01   

jesli o mojego Colta chodzi to grzeje jak głupi po 15 min jazdy mam okolo 20 stopni w kabinie :D :D :D

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-01-2007, 18:40   

Huh, po 15tu minutach to ja mam 30' :twisted:

namaxa
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2007, 20:20   

no ciepłem to "wali" jak szalony ale nie na nogi, marzną mi nogi poprostu. Jak ustawie tylko nadmuch na nogi to dalej wieje mi z bocznych wylotów, i cos tam czuc ciepłego w nogach, ale moim zdaniem to nie to... jak leci zime powietrze na nogi to odrazu podmuch czuje.
Na szybe i inne otwory dmucha jak gupi ciepłem...
hm.. w sumie 3 dzien nim jeżdze :) musze pozaglądać tu i tam

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 25-01-2007, 22:24   

namaxa napisał/a:
hm.. w sumie 3 dzien nim jeżdze

Napewno wiesz jak obsługiwać panel ogrzewania? Nie masz zamkniętego obiegu w kabinie albo coś takiego?

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2007, 09:10   

Wydajne ustawienie ogrzewania na nogi:
- ustawić obieg powietrza z zewnątrz
- przełączyć przełącznik nawiewu na nadmuch na nogi
- pozamykać wszystkie otwory nawiewów w kabinie (środkowy i boczne)
- temp i siłę nawiewu ustawić na max
Jeżeli to nie pomoże to wina tkwi w sterowaniu w przełączniku ustawiania nawiewów - po przełączeniu na nogi nie otwiera/zamyka się odpowiednia "zapadka".

kaeres
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2007, 10:11   

I jeszcze jest jeden przelacznik (zimnego/cieplego powietrza) zaraz z lewej strony strodkowych nawiewow. Nie moze byc na "niebieskim" bo wtedy jest wymuszane zimne powietrze - stosujemy tylko w lato.

serKlakier 
Forumowicz

Auto: Lancer 92r 1.5 12v+ Galant 2.5
Wysłany: 26-01-2007, 12:07   

Ten przełacznik po lewej stronie "rodkowych nawiewów" nie służy tylko w lecie. Jego podstawową funkcją jest skierowanie chłodnego powietrza na twarz a ciepłe w innych kierunkach po to aby podczas jazdy być przytomnym a nie uśpionym ciepłyma nawiewem.
Apropo puszczenia ciepłego powietrza na nogi to trzeba ustawić pokrętło miejsca nawiewu pomiędzy twarzą a nogami (1/4 obrotu) i pozamykać reszte nawiewów przy kratkach. Dzięki temu prawie wszystko powietrze idzie na nogi a nie na szybe i nogi.
Przynajmniej tak jest w moim.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2007, 12:13   

serKlakier napisał/a:
Ten przełacznik po lewej stronie "rodkowych nawiewów" nie służy tylko w lecie. Jego podstawową funkcją jest skierowanie chłodnego powietrza na twarz a ciepłe w innych kierunkach po to aby podczas jazdy być przytomnym a nie uśpionym ciepłyma nawiewem.

Trafna uwaga.

serKlakier napisał/a:
Apropo puszczenia ciepłego powietrza na nogi to trzeba ustawić pokrętło miejsca nawiewu pomiędzy twarzą a nogami (1/4 obrotu) i pozamykać reszte nawiewów przy kratkach. Dzięki temu prawie wszystko powietrze idzie na nogi a nie na szybe i nogi.
Przynajmniej tak jest w moim.

To masz coś nie halo. Żeby skierować całe ciepłe powietrze na nogi pokrętło trzeba ustawić w pozycji "na nogi" - bez żadnych ustawień przejściowych (tak jest to wypozycjonowane fabrycznie).
U Ciebie w Colciaku może być coś nie tak dlatego sugerowane przez Ciebie ustawienie sprawdzi się tylko w Twoim aucie.

serKlakier 
Forumowicz

Auto: Lancer 92r 1.5 12v+ Galant 2.5
Wysłany: 26-01-2007, 17:57   

Wy jak ustawicie na nogi to nic Wam nie wieje na szybe??

namaxa
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2007, 10:57   

:) ale dyskusja, hi
Wiem jak obsługiwać panel ;)

Moim zdaniem albo jest zła konstrukcja układu nadmuchów albo cos jest przypchane/jakaś rura nie jest na miejscu bo jak pozamykam inne obwody to siła na nogi sie nie zwieksza.
Poza tym w mojej toyocie, jak ustawie nadmuch TYLKO na nogi to tylko na nogi wieje (oprócz specjalnego wylotu na środku konsoli, gdzie zawsze dmucha zimne powietrze, nie zależnie od ustawien "wyjść" wiatru) a w colcie wieje także z bocznych wylotów.

Odpowiedz do tematu