[EAxx] Elektrycznie składane/rozkładane lusterka |
Autor |
Wiadomość |
Ksiao
Mitsumaniak Michał 03099/KMM
Auto: Galant 2,5 V6 Sport Edition 99
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Kwi 2012 Posty: 254 Skąd: Radom
|
Wysłany: 12-02-2013, 19:29
|
|
|
loop999 napisał/a: | witam jak wyciągną lusterko z oprawy . jest na zatrzaskach ?? |
Bardzo łatwo właśnie rozebrałem swoje
Zhan napisał/a: | co do obudowy to mozesz miec racje, nie porownywalem obudow
mam w domu rozebrane lusterko od anglika wiec jak chcesz to moge zrobic fotke ale mozesz tez sam rozebrac swoje, wyjecie wkladu jest banalne, trzeba pociagnac dol szkla do siebie zeby zwolnic zatrzaski a gore wysunac (tez z zatrzaskow ale duzo luzniejszych) w dol |
|
_________________ Mój misio :]
 |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 12-02-2013, 20:03
|
|
|
Ksiao napisał/a: | Jak te lusterka rozbiera??? |
Jest na zatrzasku trzeba podważyć |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
loop999 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2013, 22:33
|
|
|
milo napisał/a: | Ksiao napisał/a: | Jak te lusterka rozbiera??? |
Jest na zatrzasku trzeba podważyć |
już opanowałem dzięki |
|
|
|
 |
Ksiao
|
Wysłany: 19-02-2013, 23:50
|
|
|
Po całodziennej zabawie z lusterkami w końcu są założone i składają się elektrycznie tak jak powinny
Oczywiście musiałem przerobić lusterka Angielskie (choć myślałem że mam normalne )
Ale od początku
Z tego powodu że nie lubię ciąć oryginalnych kabli, zrobiłem sobie przejściówkę
najlepszym rozwiązaniem było by zdobycie kostki do nowego przełącznika, ale jak ktoś ma kłopoty z tym (tak jak ja ) to prawie idealnie pasuje kostka ISO od Panasonika, ale tu trzeba trochę te dolne piny delikatnie podgiąć. Identyczna wtyczka do przełącznika bez możliwości składania jest do starego typu kostki ISO radia do mitsubishi, ale delikatnej modyfikacji trzeba dokonać
i jeszcze rozpiska pinów jak trzeba podłączyć po lewej stary (bez możliwości składania lusterek) przełącznik po prawej nowy (z możliwością składania)
Patrząc na przełączniki od tyłu
stary --> nowy
2 --> 6
3 --> 4
4 --> 8
6 --> 1
7 --> 5
8 --> 16
9 --> 3
pozostałe piny w nowym przełączniku
2 i 11 - sterowanie składaniem lusterek
7 i 10 - podświetlenie przełącznika
trzeba jeszcze poprowadzić po 2 kable do lusterek i w kostce przy lusterku są piny
1 i 4 - podgrzewanie lusterek
2 i 3 - składanie lusterek
5, 6, 7 - sterowanie góra/dół prawo/lewo
Dobra to teraz najciekawsza zabawa pół biedy jak ktoś zakupi lusterka normalne, a nie od Angola tak jak mi się trafiły
1. trzeba zmienić trójkąty mocujące lusterko do auta
prawe lusterko; po lewej Angol; po prawej normalne
2. wyjęcie szkła
delikatnie ustawiamy szkło lusterka max do góry, a od dołu przez szczelinę podważamy śrubokrętem, potem delikatnie pchamy w dół sam mechanizm i potem wkład(??) sama wychodzi
3. rozebranie silniczka
nie jest trudno to rozebrać, tylko jest jeden mankament po obwodzie obudowy jest tak jakby sylikon a dalej rozbiera się już łatwo, nooo nie licząc jeszcze "zawleczki" którą trzeba wyjąć trzymającą sprężynę
4. modyfikacja prawego lusterka
tutaj trzeba dorobić blaszkę o wymiarach: wysokość 5 i 12mm średnicy 24 i 18mm i ~3mm na ogranicznik (oczywiście nie muszą być takę same wymiary ale przybliżone bo tam jest naprawdę sporo miejsca do manewru, a poza tym taki kawałek rurki mi się trafił )
5. modyfikacja lewego lusterka
tutaj może trochę łatwiej jest bo trzeba wyciąć kawałek ogranicznika, tak nie mniej niż 2-3mm bo i tak opiera sie potem nie o ten plastik tylko o blaszkę która jest wokół (zapomniałem fotki zrobić). Ja wyciąłem go na gorąco a potem pilnikiem wygładziłem nierówności
może tak troche mało profesjonalnie, ale z braku narzędzi jakoś trzeba sobie radzić
i w dziale download
A o to efekt końcowy |
 |
Ostatnio zmieniony przez Ksiao 20-02-2013, 18:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tresorex
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2006 Posty: 2066 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20-02-2013, 00:09
|
|
|
Ja już się przyzwyczaiłem do stukania lusterka o szybę |
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 21-03-2013, 22:20
|
|
|
Zhan napisał/a: | osobiście będę swoje podpinał pod centralny zamek ale tylko zamykanie. Zamknięcie drzwi spowoduje złożenie lusterek ale rozłożenie nastąpi dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce. | Dokonałeś tego? Dokładnie tak chciałbym mieć zrobione w swoim.
Jeśli ktokolwiek dokonał czegoś podobnego w Galu z fabrycznym centralnym zamkiem na pilota i bez alarmu to proszę o info, bo strasznie mnie to kusi. |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 21-03-2013, 22:56
|
|
|
Hugo, Nie dokonałem jeszcze... ale ja planuję zbudować sterownik do szyb, lusterek i szyberdachu... właściwie to już mam sterownik tylko muszę go jeszcze oprogramować a ciągle coś innego mnie zajmuje. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 22-03-2013, 07:53
|
|
|
Będę wdzięczny za kazde info. |
|
|
|
 |
MarianoPL
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.5
|
Wysłany: 23-02-2016, 22:16
|
|
|
Witam. Kupiłem składane lusterka wraz z włącznikiem, podłączyłem na krótko nowy przełącznik wg powyższego schematu stary/nowy i lustro wychyla się na wszystkie strony, jest ok. Mam pytania: czy wyjścia z nowego włącznika 2 i 11 mam rozgałęzić i poprowadzić na oba nowe lusterka na piny 2 i 3, a on sam będzie zmieniał +/- aby się składały i rozkładały? I czy podświetlenie mogę wziąć z każdego innego podświetlenia innych przełączników czy w jakiś sposób wykorzystać stare przewody? Dziękuję |
|
|
|
 |
ma_ko
Mitsumaniak
Auto: Outlander '07 XLS 3.0 V6
|
Wysłany: 01-07-2016, 22:03
|
|
|
Zhan napisał/a: | [ Dodano: 03-07-2012, 09:02 ]
, osobiście będę swoje podpinał pod centralny zamek ale tylko zamykanie. Zamknięcie drzwi spowoduje złożenie lusterek ale rozłożenie nastąpi dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Nie wiem jak Ty ale ja dość często otwieram samochód żeby coś z niego zabrać i bez sensu żeby wtedy lusterka wachlowały. |
Odświeże temat, mam sprawne elektryczne lusterka na wyposażeniu, i chciałbym żeby działały własnie tak jak to opisał kolega powyżej. Domyślam się że ktoś już tak zrobił, pytanie tylko jak?
EDIT: i jeszcze jedno, mam zbite lusterko od strony kierowcy, taki niewielki pajączek ale na przeglądzie kazali mi wymienić, wymieniał już ktoś? myślałem żeby poprostu kupić samo szkiełko i przykleić na to ale nie wiem jak z funkcją podgrzewania wtedy... |
|
|
|
 |
West
Mitsumaniak Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 195 Skąd: Gryfów Śląski
|
Wysłany: 17-08-2016, 22:34
|
|
|
Witam. Trochę odświeżę temat... Mianowicie posiadam el. skł. lusterka, kompletną wiązkę instalacji z całego auta wewnątrz oraz sterowanie (włącznie z całym kokpitem ). Jeszcze się nie przyglądałem ale wnioskuję, że w drzwi muszę wprowadzić dwa dodatkowe przewody i kostkę z 5 wymienić na 7 pin... A czy mając całe wiązki uda mi się tak wyselekcjonować przewody by dorobić instalacje na oryginalnych przewodach? Czy będę musiał coś dorobić? I pytanie "poza konkursem" czy można te lusterka złożyć również ręcznie czy był bym uzależniony już od elektryki? Pozdrawiam |
_________________ Był Lancer, był Galant jest Grandis
 |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 18-08-2016, 07:35
|
|
|
West, można je również składać ręcznie. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 19-08-2016, 12:50
|
|
|
Kiedyś też chciałem założyć sobie składane lusterka, ale teraz kiedy je mam - w szerszym aucie niż galant, nie przypominam sobie żebym je w ogóle składał.... |
|
|
|
 |
Ksiao
|
Wysłany: 19-08-2016, 17:20
|
|
|
West spokojnie można tez ręcznie złożyć/rozłożyć u mnie nawet kostki nie musiałem przekładać bo była na 7 pin tylko ze miały 5 przewodów |
 |
|
|
|
 |
WreX
Mitsumaniak Igrający ze śmiercią

Auto: Galant Avance 2002 2.5l
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2011 Posty: 1896 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 20-08-2016, 13:36
|
|
|
Owczar, dlatego to ma sens jedynie ze sprzężonym domykaniem szyb i składaniem i rozkładaniem przy zamykaniu/otwieraniu z pilota. |
_________________ Moja Żona...
ma PRAWIE 8 sekund do setki... a Twoja ?
Takie tam zdjęcia chcesz pooglądać Gość ?
 |
|
|
|
 |
|