[Cari 1.8 GDI] Centralny zamek i problem z drzwiami od kiero |
Autor |
Wiadomość |
doggerss
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-01-2013, 20:28 [Cari 1.8 GDI] Centralny zamek i problem z drzwiami od kiero
|
|
|
Witam. Mam złozony problem z zamkiem i drzwiami od kierowcy:
1. Kiedy zamykam auto z pilota to centralny zamyka i wszytskie zamki się zamykają. Ale jak chce otworzyć pilotem to już nic się nie dzieje. Odblokowuje się tylko alarm, a zamki nic i musze kluczykiem otwierać - wtedy centralny całe auto otwiera.
Jasne jest że problem jest w centralnym-pytanie gdzie dokładnie? Moze ktoś mial podobny problem. Ewentualnie ile by mnie wyniosła naprawa takiej usterki??
2.Druga sprawa jest taka, że opadły mi chyba drzwi od kierowcy. Jak otwieram z zewnatrz to trzeba sporo siły użyć żeby je otworzyć i widać jak lekko się obniżają przy otwieraniu. Jak zamykam nie ma żadnego problemu. Natomiast żeby otworzyć od wewnątrz to już nic sie nie da. Jedynie raz na jakiś czas się uda zrobić tak, że wciskam przycisk od otwierania drzwi w aucie(po prawej pod podlokietnikiem) i w tym samym momencie próbuję otworzyć popychając drzwi i wtedy udaje sie otworzyć. Jak można podnieść dzrzwi?? Przyglądałem się zawiasom ale prawdę mowiac trudno cokolwiek zauważyc. Zdejmowałem też osłone z dzrwi od wewnątzrz ale tez nie zabardzo widać żeby np klamka byla uszkodzona. Dodam ze od pasazera otwiraja sie rownie lekko ale wszytsko jest ok.
Ponownie zapytam ile moze wyniesc koszt naprawy??
Z gory dzieki za pomoc. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-01-2013, 20:47
|
|
|
1. Napisz, czy masz oryginalny alarm czy dokładany. Jeśli dokładany, to najprawdopodobniej centralka alarmu jest z funkcją otwierania z pilota centralnego i właśnie w tej centralce coś padło, najprawdopodobniej przekaźnik lub jego sterowanie odpowiedzialne za funkcję otwierania. Możliwe też, że nie łączy kabel sterujący otwieraniem po między sterownikiem od alarmu a oryginalnym sterownikiem od centralnego zamka. |
|
|
|
 |
ross
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 313 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 19-01-2013, 21:05
|
|
|
Zobacz położenie wyłącznika centralnego zamka (koło dzwigni zmiany biegów). |
_________________ Ross |
Ostatnio zmieniony przez ross 22-01-2013, 18:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
nashkarol
Forumowicz

Auto: Mitsu Cari 1.8 GDI 2000r.
|
Wysłany: 19-01-2013, 21:16
|
|
|
Witam
Ja również mam problem z centralnym ... może nie tyle z otwieraniem i zamykaniem, co z sygnalizacją kierunkowskazami. Tutaj opisany temat http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=77700
Wydaje mi się, że Twoj problem również leży w tym sterowniku centralnego zamka, może padł moduł od rozblokowywania zamka Z tego co wiem, to często coś tam się wypala, upala, jednym słowem psuje |
|
|
|
 |
doggerss
Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2013, 21:58
|
|
|
wylacznik centralnego zamka? gdzie dokladniej go szukac? z prawej z lewej?
nie mam pewnosci czy alarm jest dokladany, ale na 90% tak....
kosztowne sa naprawy zwiazane z takimi usterkami? |
|
|
|
 |
ross
Forumowicz

|
Wysłany: 20-01-2013, 09:11
|
|
|
doggerss napisał/a: | wylacznik centralnego zamka? gdzie dokladniej go szukac? z prawej z lewej?
nie mam pewnosci czy alarm jest dokladany, ale na 90% tak....
kosztowne sa naprawy zwiazane z takimi usterkami? | Przed liftem to jak opisałem.Ponieważ ten wewnętny przycisk do otwierania i zamykania cz. przycinał się i z tego powodu nie mogłem otwierać z pilota. |
_________________ Ross |
|
|
|
 |
doggerss
Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2013, 16:05
|
|
|
nie mam problemu akurat z tym przyciskiem... wogole to go uzywam do tego zeby wyjsc z auta od kierowcy bo inaczej mi sie nie chca dzrwi wogole otworzyc, a tak to trzymam klamke w pozycji otwarcia, przyciskam ten przycisk jak bym chcial otworzyc drzwi i za ktoryms razem da sie je przy lekkim nacisku otworzyc.... |
|
|
|
 |
JacekeR
Mitsumaniak
Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 1426 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 15-02-2013, 18:49
|
|
|
U mnie problem przestawia się następująco lewe drzwi za kierowcą nie otwiera i nie zamyka a jak już zamknie to nie otworzy z pilota. Tak jak by zamek nie miał siły zamknąć ale tylko z pilota z kluczyka działa normalnie. Teraz drzwi od kierowcy odmówiły posłuszeństwa , te same objawy co z tylnymi. Lewa strona pasażera działa normalnie. Objawy te występują tylko i wyłącznie jak zaczyna się zima. Ma ktoś jakieś pomysły. |
|
|
|
 |
ross
Forumowicz

|
Wysłany: 15-02-2013, 18:57
|