nie mozna zatankowac do pełna? |
Autor |
Wiadomość |
Bastek [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2006, 20:43 nie mozna zatankowac do pełna?
|
|
|
witam, kumpel ma autko na gaz lpg, skonczyła mu sie gwarancja noi sie zaczeło, na początek jak tankowal zawsze do pelna czyli okolo 36 litrow lpg, tak teraz ledwo tankuje 20 i wywala na dystrybutorze, moze to zawór? pozdr, Bastek |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2006, 20:50
|
|
|
polecam pojechac przeplukac zbiornik |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 25-10-2006, 20:50
|
|
|
pewnie za duża poduszka powietrzna w zbiorniku... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Maryjon
Forumowicz
Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 201 Skąd: W-wa (Ostrowiec Św.)
|
Wysłany: 25-10-2006, 21:40
|
|
|
Zawór lub elektrozawór.
Spec gazownik powinien to naprawić. Oczywiście jedzie się do niego na pustym gazowym baku. |
_________________ Pozdro
M.
MSR 2.0 1999
Colt 1.3 2000
Było
Lancer 1.5 GLi 1991 |
|
|
|
 |
Bastek [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2006, 21:05
|
|
|
dzięki wszystkim:) |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27-10-2006, 00:05
|
|
|
Ja w kliperze mam butle w kole i też nie mogłem zatankować więcej niż 15l. do butli 34 winą tego był zawieszający się pływak w zbiorniku gaziarze mi go wyjeli i wchodzi 30 l. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Jurop [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2006, 10:15
|
|
|
Czasami stacje mają źle dobraną mieszankę i jak wejdzie im za dużo butanu to też się takie jaja robią dopóki nie wypali się go a to trwa czasami kilka miesięcy |
|
|
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Pomógł: 11 razy Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 469 Skąd: Józefów
|
Wysłany: 02-11-2006, 10:40
|
|
|
Cytat: | Czasami stacje mają źle dobraną mieszankę i jak wejdzie im za dużo butanu to też się takie jaja robią dopóki nie wypali się go a to trwa czasami kilka miesięcy |
Nie bardzo rozumiem dlaczego? |
_________________ Krzysio
Carisma 1.6 GL '96
Galant 2.5 V6 '97 |
|
|
|
 |
Jurop [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2006, 22:51
|
|
|
Jeśli jest zbyt duża ilośc butanu to butla się przytyka chyba że spuścisz z niej wszystko w atmosferę to wtedy tego problemu ponoć idzie się pozbyć prędzej. Kumplowi się tak stało w Audi A6 i nasz dobry znajomy gazownik który można powiedzieć że w okolicach mojego miejsca zamieszkania prowadzi największy zakład montażu inst. gazowych a zarazem jeden z najstarszych mu właśnie powiedział to co napisałem wcześniej. |
|
|
|
 |
wojmi1
Mitsumaniak lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Pomógł: 49 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 1579 Skąd: Oswiecim-Piotrowice
|
Wysłany: 03-11-2006, 19:45
|
|
|
Jak przeladujesz butle to plywak zablokuje wyplyw gazu -- jest to zabezpieczenie na wypadek pozaru samochodu wywrotki itp/ 92 albo 1 bylem na pokazie wloskiej instalacji tomaseti albo turtillo, spalili auto aby pokazac bezpieczenstwo/ instalacja upuszcza jedynie cisnienie aby nie rozerwalo butli ....
Podobnie jak wyp;lyw gazu jest za duzy-gwaltowny tez jest blokowany. |
_________________ lancer 4 wd combi 87, 89 ; c12v 1.5 90, gal E33 90 +e33 |
|
|
|
 |
shortybmx [Usunięty]
|
Wysłany: 27-01-2007, 09:23
|
|
|
krzysio1972 napisał/a: | Cytat: | Czasami stacje mają źle dobraną mieszankę i jak wejdzie im za dużo butanu to też się takie jaja robią dopóki nie wypali się go a to trwa czasami kilka miesięcy |
Nie bardzo rozumiem dlaczego? |
chodzi o to ze propan jest drogi a butan tani a to dlatego ze pierwszy spala sie lepiej, drugi gozej ... \
wniosek? stacje zeby zarobić dobierają tak mieszanke zeby "dało sie jezdzić" ale mieszanka nie jest idealnie dobrana bo taniej ich to wychodzi i moga wiecej zarobić ...
tez mam ten problem co w temacie .. kiedyś wchodziło mi ok 35-36 litrów gazu do zbiornika 42 litry (czyli norma) ...
a ostatnio zatrzymał sie przy 15 litrach .... a to przez to ze przypadkiem zatankowałem na bardzo złej stacji ...
teraz oprózniam zbiornik i pędze do gazownika zeby ten syf wywalić ... można oczywiscie zrobic tak jak ktoś wyzej juz pisał .. tankowac na sprawdzonej stacji , zawsze do pełna i powoli wypalac odłozony w zbiorniku butan ... ale to trwa ...
nie kazdy ma na to czas i ochote ...
wracając do tej stacji ... jesli ktoś jest z okolic skierniewice odradzam stacje "skier-gazu"
ostatnio tak przesadzili ze jakas babeczka po zatankowaniu ne mogła ruszyć spod stacji !!!
polecam wiec sprawdzone stacje, a z tego co wiem to najlepsze są albo jakeis sieciowe typu shell czy orlen albo jakeis sprawdzone "budki" czyli stacje tylko zgazem ale takei które wygladają poządnie !
ostatnio kolega tankował na takiej nie "pożądnej" stacji i do zbiornika 46 litrów weszło mu 58 litrów gazu
niestety sprzedawca był lekko podpity dresik wiec za bardzo nie chciał sie awanturować bo on był sam a tamten z kolegami ... |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 27-01-2007, 14:04
|
|
|
Nie tankujcie na Petrochemi - mam siene z gazem najstarszej nawet nie generacji - bo tam jest tylko śrubka i nic więcej Jeździ na wszystkim co się do butli wtłoczy - ale jak się zatankuje na petrochemi to nawet ona nie chce za bardzo jechac. Najlepszy LPG jest na BP. A jak ktoś ma instalację sekwencyjną to niech wystrzega się tanich stacji niewiadomego pochodzenia - zatankuje gaz za 5gr taniej a po 10 min pracy listwa jest do wymiany . |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 27-01-2007, 15:40
|
|
|
Karwoś napisał/a: | Najlepszy LPG jest na BP |
Ciekawe jak wytłumaczysz sytuację, której sam byłem świadkiem:
Najpierw Passat B5 nie mógł ruszyć po zatankowaniu LPG na BP (kichał, prychał, gasł), po chwili podjechało Megane i to samo-kicha.
Moim zdaniem dobry gaz jest tam gdzie akurat taki zostanie dowieziony
Wszędzie mają wpadki. Ja akurat nie mogłem narzekać na gaz z Petrochemii (właściwie tylko tam tankowałem), za to najgorszy jaki wlałem był z Orlenu. |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 27-01-2007, 21:33
|
|
|
no właśnie, ciężko wskazać która stacja jest najlepsza, ponieważ Orlen w Skierniewicach może byc super ale już Orlen w Mikołajkach może być do kitu. Więc w sumie jak się mój która stacja OK to trzeba by oprócz loga firmowego podać dokładny adres.
Ja w każdym razie tankuje na dwóch stacjach markowych BP i Shell ?(kilka razy na Orlenie) i nigdy nie miałem problemów a do tego zawsze jak podjeżdżam pod dystrybutor to z przybliżeniem do około 1 litra jestem w stanie powiedzieć ile litrów wejdzie.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
Maryjon
Forumowicz
Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 201 Skąd: W-wa (Ostrowiec Św.)
|
Wysłany: 27-01-2007, 22:03
|
|
|
stanik napisał/a: | zawsze jak podjeżdżam pod dystrybutor to z przybliżeniem do około 1 litra jestem w stanie powiedzieć ile litrów wejdzie.
Pozdrawiam |
Szczęściaż z Ciebie...
Ja jak pdjeżdżam lancernikiem to na wyjechanym zbiorniku do zera tankuje 24-34 litry (zbiornik max pojemność 35 liter). I to jest realnie-> prawdziwe, gdyż proporcjonalnie zwieksza mi się zasięg autka.
Natomiast w MSR tankuje zawsze litr do 4 mniej niz max pojemność zbiornika.
Przestałem na to zwracać uwagę... |
_________________ Pozdro
M.
MSR 2.0 1999
Colt 1.3 2000
Było
Lancer 1.5 GLi 1991 |
|
|
|
 |
|