|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kupowanie na ebay |
Autor |
Wiadomość |
Dj Lexus
Mitsumaniak

Auto: brak
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-01-2013, 08:21 Kupowanie na ebay
|
|
|
Mam zamiar kupić bluzę Mitsubishi: http://www.ebay.pl/itm/Mi...#ht_2098wt_1037
Jak widać sprzedawca jest z Bułgarii (99,5% Opinie pozytywne + Super sprzedawca), cena też atrakcyjna. Tylko jest jedno ale.... czy warto, sprzedający wydaje się być uczciwy (ale jak to w życiu jest różnie, pomimo pozytywnych opinii). |
_________________ Mitsubishi samochody z duszą i z Trzema Diamentami na masce. Mają to coś, drugiej takiej marki nie znajdziesz. |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 20-01-2013, 15:44
|
|
|
Dj Lexus napisał/a: | (ale jak to w życiu jest różnie, pomimo pozytywnych opinii). |
Sam sobie odpowiedziałeś. Poważnie. |
|
|
|
 |
fergul11
Mitsumaniak

Auto: EA2A-'98 2.0pb
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 20-01-2013, 22:57
|
|
|
Kupuje wiecej na ebayu niż allegro ,a raczej córka .Najwięcej z Azji ,czasami z Niemiec i jeszcze jakoś się nie zdarzyło nic złego ,czasami na towar czekamy miesiąc
Ten wydaje się oki ,ma same "kup teraz" żadnych aukcji więc cenę ma skalkulowaną powyżej kosztów ,lecz to chyba dobra podróbka z haftami niż oryginały .bo cena zbyt atrakcyjna, bluza z polaru . |
_________________ Mam oko na Ciebie
 |
|
|
|
 |
Dj Lexus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-01-2013, 18:59
|
|
|
Fergul11 dzięki za konkretną i rzeczową odpowiedz. |
_________________ Mitsubishi samochody z duszą i z Trzema Diamentami na masce. Mają to coś, drugiej takiej marki nie znajdziesz. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 22-01-2013, 19:09
|
|
|
Ja zamawiam bardzo dużo z Hong Kongu od polowy zeszlego roku.
Zdarzylo sie ze przesylki nie dotarly, ale za kazdym razem dostalem zwrot pieniedzy.
Czeka sie roznie, rekord minimalny to 4 dni robocze! Maksymalny to byla - jak na ironie - rejestrowana paczka z numerem trackingowym, ktora szla chyba ze 4 miesiace. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Dj Lexus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-01-2013, 14:46
|
|
|
arekp napisał/a: | Zdarzylo sie ze przesylki nie dotarly, ale za kazdym razem dostalem zwrot pieniedzy. |
Pewnie kupowałeś przez paypal, mają tam ochronę kupujących. Jak przedmiot nie dotrze (albo będzie niezgodny z opisem) to paypal zwraca pieniądze.
Arekp dzięki. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 23-01-2013, 15:39
|
|
|
Dj Lexus napisał/a: | arekp napisał/a: | Zdarzylo sie ze przesylki nie dotarly, ale za kazdym razem dostalem zwrot pieniedzy. |
Pewnie kupowałeś przez paypal, mają tam ochronę kupujących. Jak przedmiot nie dotrze (albo będzie niezgodny z opisem) to paypal zwraca pieniądze.
Arekp dzięki. |
Generalnie nie widzę innej opcji niż zamawianie z obcych źródeł i płacenie via PayPal lub kartą W sensie że jest to bardziej niż ryzykowne.
Oczywiście, PayPal daje ochronę - bezpłatnie. Jednak każdy z otrzymanych zwrotów dokonywany był poprzez kontakt ze sprzedającym, bez udziału i kontaktu z PayPal. Może po prostu miałem fuksa z kontrahentami
Musicie pamiętać, że płacąc kartą również macie ochronę w postaci ChargeBack, co dostępne jest dla każdej karty Vista i MasterCard - nawet jesli bank o tym nie informuje, choć powinien. ChargeBack oferowany jest przez te dwie wspomniane organizacje, a nie przez bank. Bank jedynie pośredniczy w procesie składania reklamacji na zakup dokonany kartą. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
outlaw4life
Forumowicz

Auto: 2,5 V6
|
Wysłany: 17-02-2013, 19:49
|
|
|
Czy jest jakaś możliwość sledzenia potem tego towaru gdzie on już zaszedł?
Czy to prawda ze zamawiając jakis tam towar do danej kwoty nie zapłacimy jakiegoś podatku/opłaty celnej a jesli przekroczy jakąś wartość to tak?
Czy sa jakieś trony albo firmy ktore zajmują sie ściąganiem rzeczy (jakakolwiek) np z chin, Japonii czy tam z innego panstwa i nie biorą tak dużej prowizji ze towar nadal sie opłaca ściągnąć z zagranicy?
POZDRO |
|
|
|
 |
fergul11
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-02-2013, 20:27
|
|
|
outlaw4life napisał/a: | Czy to prawda ze zamawiając jakis tam towar do danej kwoty nie zapłacimy jakiegoś podatku/opłaty celnej a jesli przekroczy jakąś wartość to tak? |
w Polsce to chyba od 1zł już płaci się podatek , kupiłem siostrze perfumy ze sklepu w US&A i zapłaciła przy odbiorze równowartość ceny towaru od 32dol - 100zł podatku. Nastepnym razem ściągnę do siebie i wyślę pocztą irlandzką nie będę dofinansowywać bandy 500 darmozjadów sejmowych .
outlaw4life napisał/a: | Czy jest jakaś możliwość sledzenia potem tego towaru gdzie on już zaszedł? |
to zależy czym jest wysłane , jeśli zwykłą pocztą to nie ,jeśli poleconym ,to niektóre poczty (danego kraju) odnotowują każde miejsce przeładunku poczty.
firmy kurierskie np DHL nadaje przesyłce nr i śledzisz jej historię podróży .
Jeśli mały prywatny przewoźnik to masz nr telef. kuriera i dzwonisz do auta osobiście .
outlaw4life napisał/a: | Czy sa jakieś trony albo firmy ktore zajmują sie ściąganiem rzeczy (jakakolwiek) np z chin, Japonii czy tam z innego panstwa i nie biorą tak dużej prowizji ze towar nadal sie opłaca ściągnąć z zagranicy? |
Chyba wszystko musi przejść przez cło
wpisz w wujka googla " przesyłki kurierskie świat " i wybierz co ci pasuje |
 |
|
|
|
 |
szuwar
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 17-02-2013, 20:50
|
|
|
Dj Lexus, gość raczej godny zaufania, złe komentarze to efekt długiej dostawy, co widać w komentarzach, wiec chyba warto ja też kupowałem i sprzedawałem na Ebay i mam dobre opinie |
_________________ VOLVO S80 T6 AWD |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
|
Wysłany: 17-02-2013, 23:21
|
|
|
Również polecam ebay, czy to USA czy Niemcy czy Austria, dla mnie problemem na ebay jest to że często fajne produkty nie mają opcji wysyłki za granicę.
Śledzenie paczki z USA wygląda tak że wiesz co się z nią w USA dzieje, potem kiedy wyleciała samolotem i czasem kiedy wylądowała, potem już niestety nic nie jest rejestrowane. |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 18-02-2013, 14:43
|
|
|
Dj Lexus napisał/a: |
Jak widać sprzedawca jest z Bułgarii (99,5% Opinie pozytywne + Super sprzedawca), cena też atrakcyjna. Tylko jest jedno ale.... czy warto, sprzedający wydaje się być uczciwy (ale jak to w życiu jest różnie, pomimo pozytywnych opinii). |
Spokojnie, bez obaw.
Jako stary użytkownik eBaya (od 2002 roku, 2495 punktów na feedbacku) moge stwierdzić, że eBay oferuje pełną ochronę kupujacego. By mieć 100% komfort warto spiąć zakupy eBaya z płatnością PayPal. W przypadku sporu (towar nie dotarł, zniszczony, nie taki jak w opisie) masz następujace kroki:
1. Zgłoszenie sprawy do eBaya (do 45 dni od zakupu), wtedy eBay pośredniczy w polubownym załatwieniu sprawy. Wymienia emaile miedzy stronami, i najczęściej na tym etapie sprawa siię kończy pozytywnie: albo zwrot pieniedzy na konto w PayPalu, albo przesyłka ponowna towaru.
2. Jeśli polubowna negocjacja nie załatwia sprawy, to przez ebaya otwiera się tzw. spór. Wtedy eBay w ciągu kilku dni decyduje czy nasze roszczenia są prawdziwe. Polityka eBaya to max. ochrona kupującego, wiec zawsze w przypadku wątpliwości spory roztrzygane są na korzyść kupujacego.
3. W przypadku sporu w pkt. 2. do zwrotu pieniędzy wkracza PayPal, ze środków PayPala dokonywany jest zwrot na konto kupującego, a konto sprzedajacego jest blokowane dopóki sprzedawca nie wyrówna bilansu z PayPalem. Inaczej ujmujac, to eBay/PayPal dokonuje zwrotu kasy a sam bierze na siebie szarpanie się ze sprzedajacym.
Ogólnie mówiac, w przypadku sporu, udowodnienie racji leży po stronie sprzedawcy. To on musi udowodnić że właściwy towar dotarł nieuszkodzony. Dla sprzedawcy zadzieranie z PayPalem ma dość opłakane konsekwencje (blokada środków finansowych).
Jak widać, nie masz się co bać.
Jako dobrą praktyke stosuje się czas oczekiwania 28 dni na przesyłki miedzynarodowe, dopiero po ok. 5 tygodniach otwiera się spór. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
Dj Lexus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-02-2013, 19:19
|
|
|
Jeszcze raz dzięki za opinie. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
|
Wysłany: 25-11-2013, 07:05
|
|
|
Takie pytanie w drugą stronę .
Czym najlepiej, najpewniej wysłać paczkę wartościową (około 2000zł) do Irlandii |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
fergul11
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-11-2013, 10:14
|
|
|
Ja wysłałem raz 20 paczek o łącznej wartości 6tyś zł , waga 240kg za przesyłkę zapłaciłem 480€ ,można negocjować cenę ,jeśli w standardowych wymiarach to jeszcze taniej .
http://www.kurierem.pl/paczki-do-irlandii,7.html
Problem polega na tym że kurier jedzie 2X w miesiącu , czyli zwożą paczki w jedno miejsce bazę i ładują autko i dopiero wyjeżdża jak jest pełne lub kierowca wróci z kursu .Do siebie zwożą kurierami zewnętrznymi (DHL).
Darecky.pl- z nim rozmawiałem , ale termin mi nie pasował ,sensowny.
Zazwyczaj to są małe kilku osobowe firmy z bazą gdzieś po za miastem .
Koleżanka lecąc do Polski wysyła walizkę kurierem , na lotnisku nie targa tobołka , ma wolne ręce , odprawa bezproblemowa , tani bilet , bo kurier ją wynosi taniej Taka ciekawostka ,
Wybór spory , ale najpierw podzwoń jak z terminami .
https://www.google.com/se...chrome&ie=UTF-8
Jest też jakieś zrzeszenie małych firm kurierskich , dzielą się na trasie przesyłkami , jedzie do Irl . to po drodze ma UK , część zostawia innym do rozwiezienia po Uk ,a on gna dalej do Irl. tak po drodze w kazdym państwie . |
 |
|
|
|
 |
|
|