[CA5A 1.8] Skąd ten dźwięk? Stuki dochodzące z silnika. |
Autor |
Wiadomość |
ozzy89
Forumowicz

Auto: Honda Accord CH6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Maj 2010 Posty: 192 Skąd: Paczyna
|
Wysłany: 18-02-2013, 19:11 [CA5A 1.8] Skąd ten dźwięk? Stuki dochodzące z silnika.
|
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=qrUVodIT0zU
Dźwięk nieco zniekształcony. Skąd może być ten klekot ? Popychacze na bank nie, po wymianie są cichutko. Po dodaniu gazu jakby znika, występuje chyba jedynie na wolnych obrotach. |
Ostatnio zmieniony przez londolut 18-02-2013, 19:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 18-02-2013, 19:51
|
|
|
Przestawiony rozrząd? Panewka?
ozzy89 napisał/a: | występuje chyba jedynie na wolnych obrotach. | Dowiedz się tego i daj znać. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
ozzy89
Forumowicz

|
Wysłany: 18-02-2013, 19:55
|
|
|
londolut napisał/a: | Przestawiony rozrząd? Panewka?
ozzy89 napisał/a: | występuje chyba jedynie na wolnych obrotach. | Dowiedz się tego i daj znać. |
Ustawienie rozrządu jeszcze sprawdzę. Panewkę chyba byłoby słychać cały czas i przy dodaniu gazu głośniej tak jak np popychacze ? Nie jestem pewny czy dźwięk ustaje po dodaniu gazu, bo może silnik go zagłusza, ale bardziej bym się skłaniał ku temu, że znika. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 18-02-2013, 20:12
|
|
|
Rafał_Szczecin miał w Colcie coś z panewkę i teraz nie pamiętam czy cichło jak dodawał gazu czy cichło jak schodził z obrotów. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
czarnuch23
Mitsumaniak Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Cze 2006 Posty: 771 Skąd: WAWA
|
Wysłany: 19-02-2013, 17:02
|
|
|
taki dźwięk miałem jak po remoncie założyłem zła uszczelkę pod głowice. luz na jednej korbie na panewkach byl jeszcze w dopuszczalnych normach ale większy niż na pozostałych 3 i jeden tłok sięgał głowicy przy pracy silnika.
sprawdź też czy nie wyrobił cie się napinacz paska rozrządu (dźwigienka ma tuleje mosiężną i może wydawać takie dźwięki )
ciężko bez dotykania silnika coś wywnioskować
skombinuj stetoskop i dopóki nie namierzysz skąd to dochodzi odpuść sobie jazdę bo przyczyn może byc sporo:) |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
ozzy89
Forumowicz

|
Wysłany: 19-02-2013, 19:13
|
|
|
Rozmawiałem dziś w pracy z prawdziwym mechanikiem i powiedział, że to dźwięk czysto osprzętowy. Na bank nie panewka. Na razie udało mi się dociągnąć koło pasowe i zobaczę na zimnym silniku czy się uspokoiło, bo na ciepłym jak na razie cisza. Jeśli nie, to ściągnę jeszcze pasek z alternatora.
Cytat: | sprawdź też czy nie wyrobił cie się napinacz paska rozrządu |
Jak to sprawdzić ? Napinacz siedzi twardo, kręci się bez odchyleń. |
|
|
|
 |
czarnuch23
Mitsumaniak Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Cze 2006 Posty: 771 Skąd: WAWA
|
Wysłany: 19-02-2013, 21:14
|
|
|
miałęs luzne koło pasowe? jak mocno? bo mogło klepać nie byłbyś pierwszym na tym forum z wywalonym wałem przez luzne koło pasowe
Zeby sprawdzic napinacz musisz go osłuchac Stetoskop ( albo zdjac pasek i zobaczyc czy na dzwigni nie ma luzu - przy takim klepaniu jesli to on bedzie juz czuc rekami ) |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
ozzy89
Forumowicz

|
Wysłany: 19-02-2013, 23:29
|
|
|
Śruba nie była luźna, ale dokręciłem ją na prawie książkowy moment i jak na razie jest cisza. Zobaczę jeszcze jutro rano jak się przejadę do pracy. Jakby co, to w pracy mam stetoskop |
|
|
|
 |
|