|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Odważniki na koło |
Autor |
Wiadomość |
bouli1978
Mitsumaniak bouli
Auto: lancer 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-02-2013, 18:13 Odważniki na koło
|
|
|
Witam
Mam lancera z 2001 r i na kołach są fabryczne odważniki. Nie mam kół letnich, ponieważ są w zakładzie wulkanizacyjnym w przechowalni. I tutaj mam pytanie czy może wiecie czy odważniki są ołowiane, czy żelazne. Pytanie moje wynika z tego, że w Austrii odważniki ołowiane są zabronione i czytałem, że samochód ląduje na lawecie i jazda do wulkanizatora na zmianę, żeby nie zanieczyszczać środowiska. |
_________________ Gaz jest do zapalniczek
 |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 298 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 23-02-2013, 01:08
|
|
|
Ołowiane ciężarki są zabronione (podobno) w całej Unii Europejskiej, tak, jak i inne ołowiane elementy samochodu, chyba oprócz akumulatora.
Nie słyszałem jeszcze, żeby komuś austriacka policja kontrolowała ciężarki na kołach, sam już trochę kilometrów przez Austrię przejechałem zawsze z ołowianymi ciężarkami i jeszcze na lawecie nie wylądowałem.
Słyszałem / czytałem natomiast wiele opowieści, jak to: "...podobno szwagrowi znajomego cioci mojego sąsiada sprawdzili w Austrii ciężarki, dali mandat 100 EUR od koła i lawetą wysłali do gumiarza na wymianę ciężarków"
bouli1978 napisał/a: | Mam lancera z 2001 r i na kołach są fabryczne odważniki. |
...i przez 12 lat masz te same opony???
...i przez 12 lat nie wyważałeś kół??? |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 135 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 93 kkm
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm |
|
|
|
 |
bouli1978
Mitsumaniak bouli