Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Matejko
18-09-2006, 22:48
[Carisma] Jak najlepiej zreanimować fotel kierowcy
Autor Wiadomość
Robin2 
Nowy Forumowicz
początkujący

Auto: carisma 1,9 TD GL
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-08-2011, 16:29   

I ja zreanimowałem swój fotel :)
Kupiłem 10 metrów taśmy (chyba 1,8 zł/mb). Na metalowej konstrukcji fotela naciągnąłem taśmę metodą "na krzyż" (przeplatałem poprzeczne z podłużnymi). Resztki siatki zostawiłem, żeby poszycie fotela miało się czego trzymać.
I już. Twardo, sprężyście i z dołu już gąbka się nie sypie :)

seba3020 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 05-11-2011, 14:43   

Witam.mam taki problem że popękały sprężyny w fotelu kierowcy a mam to cholerstwo z poduszką powietrzną.Znalazłem fotel w tym samym odcieniu tapicerki ale bez poduchy czy da rade może przełożyc poduszke z mojego fotela do tego co kupie ?A może ktoś ma taki fotel z poduszką na opylenie fotke tapicerki wysłał bym na e-maila.pozdrawiam :(

kris80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Wysłany: 06-11-2011, 09:12   

Jak juz kupiłes ten cały fotel to wystarczy zdjąć z niego tapicerkę i ewentualnie gąbki jak twoje są już zniszczone i przełożyć wszystko do twojego fotela. Zostawisz sobie stelaż ze swojego fotela wraz z poduszką i nie będziesz musiał nic z nią kombinować.
Albo łatwiej kupic tylko siatkę (sprężyny) fotela i tyle. Po co zmieniac cały fotel?

seba3020 
Forumowicz

Wysłany: 06-11-2011, 11:10   

Wiem tylko że na siedzisku jest przetarcie i to spore i na oparciu też na szwie póściło.A w serisie krzykneli za sprężyny 110zł w warszawie a za 120 można kupic fotel więc nie ma sensu kupowac samych sprężyn.

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 06-11-2011, 19:09   

seba3020,
Dorwać angola i do dzieła jak się nie chce reanimować :wink:

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

seba3020 
Forumowicz

Wysłany: 08-11-2011, 12:54   

Tak można by było zrobic ale ten fotel co miałem zamiar kupic jest bez poduszki i dlatego sie pytam czy w fotelu bez poduszki jest też mocowanie na aibag

wit71 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.8 GDi 98r
Wysłany: 10-12-2011, 15:11   

a tak zreanimowałem fotel kierowcy(jak w maybachu-drewno :lol: )
poprzednim razem użyłem za wąskich listewek i jedna pękła,a teraz dałem szersze i jest o.k
tanio,szybko i wygodnie :p :p :p

silverweb 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 06-03-2012, 13:28   

Odgrzewam kotleta:

Na poobrywane sprężyny jest prosty, tani sposób: linka alpinistyczna. Można takie "podobne" tanio kupić w marketach budowlanych po 2-3zł za metr.
Miałem w garażu chyba ok. 3-4m takiej linki, grubość ok. 6mm. Odkręciłem szyny od podłogi, odpiąłem poduchę (na wyłączonym aku!!!) i wydostałem fotel z auta.
Potem powycinałem to co zostało z siatki i powplatałem zygzakiem linkę (z przodu i z tyłu pod spodem są zamontowane takie pręty, których trzymała się oryginalna siatka - zaplotłem wokół nich sznurki. Potem tylko kombinerki w obie łapy i mocne naciąganie. Ostatecznie bardzo pięknie się fotel wypełnił i uniósł, nadal jest sprężysty i wytrzymał już 3 miesiące, a ważę 110kg, więc macie miarę wytrzymałości tego patentu.

Sprzedaję pomysł, bo może ktoś nadal nadwyręża kręgosłup jeżdżąc z jednym półdupkiem niżej, tak jak ja się męczyłem przez pół roku... :(

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 10-03-2012, 15:23   

silverweb,
Deczko wcześniej pisałem o patencie linkowym :wink:

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

herayo 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GLX 1.8 16V SOHC
Wysłany: 25-07-2012, 21:27   

Ja naprawiłem tak: w standardzie 8 sprężyn ja wziąłem linkę stalową w materiałowej obwódce )taką znalazłem w garażu, zawinąłem razy dwa i wszystko działa fajnie :)

maciekwu5 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Wysłany: 24-02-2013, 17:47   

Ja zamiast drutów wstawiłem stare pasy bezpieczeństwa :) Dałem 3 paski wzdłuż i dwa w poprzek, tapicer od ręki za piwo pozszywał mi to grubą nicią no i siedzi się naprawdę dobrze :) nieporównywalnie do starego siedziska :) odpowiednio wysoko i odpowiednio sztywno :) zwłaszcza że w starym tylko dwa druty były całe a reszta połamana :)

marecki338 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 6, COLT
Wysłany: 24-02-2013, 18:35   

ja zaś kupiłem w serwisie mitsubishi oryginalne sprężyny siedzenia za 80 zł wymiana 1 h i fotel jak nowy . czasem nie warto iść na skróty .

maciekwu5 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Wysłany: 24-02-2013, 20:31   

fajnie by było mieć oryginalne sprężyny ale niestety czasami trzeba też mocno ciąć koszty...

daniel0011 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GLX + LPG 97r.
Wysłany: 03-05-2013, 21:37   

Ja mam małe pytanko tylko, czy ktoś tutaj ma około 190cm wzrostu, poniewaz ja mam 192cm, a carisme kupiłem już z zapadniętym fotelem (niemało zapadnietym).
Czy po reanimacji fotela nie będe chaczył głową w sufit :D ??? Nawet jak regulacja wysokosci fotela bedzie najniżej, obecnie na zapadniętym mam najwyżej podniesiony.
Fotel naprawiam takim małym paskiem zabezpiecząjącym, dokładnie czterema i mam mozliwośc regulacji, zostawie pewien luz i już bedzie nizej.
Dodam że mam zreanimowany fotel pasażera bo tam siatka już w połowie popękała. Siedzi sie super, ale ja osobiscie chacze włosami o sufit :)

Kochan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander
Wysłany: 05-05-2013, 23:03   

Mam prawie 190 cm i po ostatniej reanimacji pozycja na +, jest wygodniej. Głową nie haczę ;p

Odpowiedz do tematu