Badanie socjologiczne. |
Czy jeśli miałbyś/miałabyś możliwość podsłuchania tego, co mówią inni na Twój temat podczas Twojej nieobecności, to czy skorzystał/skorzystała byś z tej okazji? |
TAK |
|
82% |
[ 14 ] |
NIE |
|
17% |
[ 3 ] |
|
Głosowań: 17 |
Wszystkich Głosów: 17 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

Auto: EA5W Avance'02 tiptronic
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-02-2013, 17:29
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | A szczerość to jak jajeczko - albo jest w 100% świeże, albo nie |
No tutaj to bym dyskutował. Ilość małych kłamstewek jaką KAŻDY serwuje swoim bliskim i znajomym a klientom to już nie mówię, jest duża. Już nie raz o tym słyszałem i czytałem, że jak by każdy mówił całą prawdę, to nie dało by się żyć. I nie mówię tu o tym czy mówimy małżonce o tym, że ją zdradzamy czy nie, tylko o drobnostkach typu: nic się nie stało, wyglądasz świetnie. Już nie wspominam o rzeczach jakich nie mówimy, a które moglibyśmy powiedzieć. A to też nie jest 100% szczerość. Reglamentowana szczerość to według mnie błogosławieństwo. Jeszcze raz podeprę się przykładem filmu "Kłamca, kłamca". Może film jest lekki, łatwy i komediowy ale w swoisty, przerysowany, oczywiście sposób, ukazuje apokaliptyczne skutki bycia w 100% szczerym.
Co do reszty to nie dyskutuję bo tu sprawa jest o wiele bardziej relatywna i zależy od podejścia indywidualnego. Ja osobiście mam poczucie własnej wartości i nie płaczę po kontach jak ktoś mnie miałby obgadywać. Ale moje podejście do życia/osoby/sprawy podświadomie by się zmieniło. Dlatego wolę wszystkiego nie wiedzieć, zdając sobie jednocześnie sprawę, że omija mnie dużo ciepłych słów . O... i to się nazywa naiwność |
_________________ Najlepsze miejsce na namiot jest zawsze trochę dalej...
 |
|
|
|
 |
Jackall
Mitsumaniak

Auto: EA5W, Actros 1841
|
Wysłany: 28-02-2013, 18:52
|
|
|
pompec napisał/a: | Ilość małych kłamstewek jaką KAŻDY serwuje swoim bliskim i znajomym a klientom to już nie mówię, jest duża. Już nie raz o tym słyszałem i czytałem, że jak by każdy mówił całą prawdę, to nie dało by się żyć. | Smutne ale to prawda |
_________________ Prawo jazdy to nie dowód osobisty - nie każdy musi je posiadać;)
Renault Megane RXT 1.6 '99 - jest Myszki
Mitsubishi Galant 2.5 '98 - jest
Suzuki Swift 1.3 GS mk3 '94 - był
Opel Omega A 2.0 GL '91 - był
Fiat 125p 1.5C ' 86 - był NAJLEPSIEJSZY
Nie ma ciemnej strony księżyca, w rzeczywistości jest cały ciemny
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 01-03-2013, 12:45
|
|
|
Ale to zbyt proste pytanie:
- w życiu prywatnym mnie to mało obchodzi (nie skorzystał bym)...
- w życiu zawodowym mogło by być mocno przydatne (tu jest więcej pokus bo i korzyści większe)... |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 01-03-2013, 15:52
|
|
|
krzychu napisał/a: | w życiu zawodowym mogło by być mocno przydatne (tu jest więcej pokus bo i korzyści większe)... |
No patrz. Chyba czytałem to na poprzedniej stronie |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 02-03-2013, 10:18
|
|
|
mjsystem napisał/a: | No patrz. Chyba czytałem to na poprzedniej stronie |
Nie wiem do czego to odniosłeś, ale takie rzeczy na poziomie relacji pracownik szef (a nie 2 firmy o czym chyba Ty pisałeś) mogły by przynieść duże korzyści (nie koniecznie finansowe ale te też).
Teraz w sumie sobie uświadomiłem, że fajnie jest żyć tak, że jakby mnie ktoś podsłuchiwał (z bliskich) to chyba wiele by to nie zmieniło... |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2013, 14:01
|
|
|
krzychu napisał/a: | Nie wiem do czego to odniosłeś, ale takie rzeczy na poziomie relacji pracownik szef (a nie 2 firmy o czym chyba Ty pisałeś) mogły by przynieść duże korzyści (nie koniecznie finansowe ale te też).
Teraz w sumie sobie uświadomiłem, że fajnie jest żyć tak, że jakby mnie ktoś podsłuchiwał (z bliskich) to chyba wiele by to nie zmieniło... |
Pisałem konkretnie o relacji pracownik - firma. W przypadku przeze mnie opisywanym okazało się, że pracownik sprzedaje "pewne dane" konkurencji. Straty były spore... |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 02-03-2013, 17:26
|
|
|
ale tu już wkraczamy w obszar wiedzy nie o sobie, a o czynach/zamiarach innych... pytanie dotyczy wprost wiedzy o tym co mówią inni na temat danej osoby... |
 |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2013, 17:52
|
|
|
pompec napisał/a: | ale tu już wkraczamy w obszar wiedzy nie o sobie, a o czynach/zamiarach innych... pytanie dotyczy wprost wiedzy o tym co mówią inni na temat danej osoby... |
...się rozgadalismy, obiecuję poprawę |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 02-03-2013, 18:25
|
|
|
mjsystem napisał/a: | ...się rozgadalismy, obiecuję poprawę |
ale ja nie mam pretensji o OT, tylko zaznaczam że to różnica... ale dyskutować możemy |
 |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 16-03-2013, 22:58
|
|
|
i mocno mnie zaskakujące... |
 |
|
|
|
 |
Jackall
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-03-2013, 23:03
|
|
|
A ja spodziewałem się takiego wyniku. Chyba już taka ludzka natura, że jesteśmy ciekawscy i chcemy wiedzieć co inni o nas myślą. |
_________________ Prawo jazdy to nie dowód osobisty - nie każdy musi je posiadać;)
 |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
koszmarek
pure energy :-) ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
|
Wysłany: 16-03-2013, 23:08
|
|
|
szkoda, że spóźniłam się na ankietę. Gdy zależy mi na opinii i zdaniu jakiejś osoby to chciałabym wiedzieć. Jednak jeśli ktoś potrafi prosto powiedzieć co myśli nie wydaje mi się to potrzebne. Jeśli chodzi o osoby, na których mi nie zależy to nastawienie mam jak Hubert.
Jeśli chodzi o zawodowe stosunki to wydaje mi się, że za krótko pracuję aby mnie to musiało interesować. Może w późniejszych latach tak. |
_________________ Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem |
|
|
|
 |
Jackall
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-03-2013, 23:13
|
|
|
tomek84 napisał/a: | to, że chcę wiedzieć co kto o mnie myśli nie znaczy, że się przejmuję tym co o mnie myśli | tu masz rację, też tak mam |
 |
|
|
|
 |
|