Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mitsubishi Carisma DA
Autor Wiadomość
Seba-pdPL 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma DA
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-03-2013, 22:54   Mitsubishi Carisma DA

Przedstawiam wam mój (drugi z kolei) samochód - MITSUBISHI CARISMA :mrgreen:

Silnik: 1.8 GDI (bezpośredni wtrysk paliwa) 16V, 4G93, benzyna
Wersja wyposażeniowa: LS
Nadwozie: 5-drzwiowy liftback
Moc: 125KM (przy 5500 RPM)
Moment obrotowy: 174 Nm
0-100 km/h: 10,0s
Produkcja: październik 1998r.
Przebieg: w dniu kupienia jakieś 154 tys. z groszami ;)
Masa własna: 1235kg
W kraju od: 2008r.

Karinka kupiona 23 lutego 2013r. :) Ma trochę śladów użytkowania w postaci paru rys na blacharce, ale pasta Tempo czyni cuda (tzn. po zimie będzie czyniła) :D Obecnie jeździ na nieoryginalnych stal-kółkach 14"... ale wiosna już tuż tuż ;)

Od czasu kupienia samochodu zostały zrobione/wymienione następujące rzeczy:
- nowy olej (Mobil 1 Super S 10W40)
- nowy filtr oleju
- nowy filtr powietrza
- ściągnąłem paskudne oryginalne kołpaki (postarzały/szpeciły samochód)
- wymieniony został prawy kierunek z powodu pęknięcia, przez które dostawała się woda do środka
- wyregulowane zostały przednie światła (złe kąty padania światła)
- mała poprawka instalacji audio w aucie (radio nie zapamiętywało stacji i ustawień)
- przerzucono radio z Mazdy (mojego wcześniejszego/pierwszego samochodu) :P

Aktualne foty (prosto po myciu :D ):

Ostatnio zmieniony przez Seba-pdPL 05-06-2013, 21:28, w całości zmieniany 2 razy  

KRASNAL 
Forumowicz

Auto: Mitsu Carisma 1.8 GDI 125KM
Wysłany: 05-03-2013, 19:13   

Ładnie się prezentuje. Jakieś plany co do zmiany wyglądu?

Seba-pdPL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-03-2013, 19:20   

Plany są zawsze ;) To już zależy na ile mnie puszczą finanse :) Na początek napewno jakieś ładne aluski planuje wrzucić, a co do reszty to wyjdzie "w praniu" :roll: Może podpatrzę u kogoś jakieś fajne bajery i będę się nimi inspirował ;)

Dziś zostało wymienione szkło prawego lusterka. Poprzednie było jakieś odklejone i zbrązowiałe po bokach, więc zamówiłem wczoraj nowe szkło, dziś odebrałem i wymieniłem :)

Seba-pdPL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-03-2013, 20:51   

Wymienione zostały klemy na nowe, grube - stare przypominały mi zwykłe, cienkie, gó*no warte blaszki, z czego jedna z nich pękła mi w ręce :P Przez stare, prąd nie był napewno prawidłowo podawany.
Poza tym w końcu przerejestrowałem wózek i założyłem nowe tablice, pod które od razu zostały załatwione nowe podkładki :) Przy okazji wyciszyłem wszystko, żeby nie przenosiło drgań i mnie przy tym nie wkurzało :chain:
Parę dni temu kupiłem akumulator WARTA 640 A (tj. ~64 Ah). Stary aku miał ledwo 40 Ah, rozruch był trochę dłuższy (mało prądu rozruchowego) i samochód "miałczał" przed odpaleniem :P Póki co zadowolony jestem, zobaczymy jak będzie dalej :D

RoBSoN_97 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma GLS Exlusiv
Wysłany: 03-04-2013, 10:45   

Zadowolenie i powodzenie w modach i upiększaniu :)
Jak rozglądasz się za kołami może weźmiesz odemnie 15", ja przesiadam się na 16".
link do działu Sprzedam z moimi kołami: http://forum.mitsumaniaki...1178300#1178300
Jak coś to PW ;)
PS. jak widzą swoją codziennie i widzę inną Carismę z profilu, to odrazu "krater" między kołem o nadkolami rzuca mi się w oczy niezbyt to wygląda :?

Seba-pdPL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-04-2013, 11:25   

Dzięki za info, ale sam rozglądam sie za kółkami 16" i raczej coś tego typu jak niżej ;)

Rozglądam sie też za nowym wydechem końcowym, bo stary urwał mi sie w nocy z wczoraj na dziś (przepalił sie dziad) :weedman:

Major93 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 10-04-2013, 20:57   

zobaczylem 4 ostatnie fotki i teraz nie pojde spac ;/ musialem ogladac?!?! wrrrr teraz chce taki mod.. ja wiem ze dla wielu ludzi jest to przesadzone.. myslalem ze tez juz z tego wyroslem :D ale jednak nigdy nie wyrosne z czegos co mnie strasznie rajcuje :P

Seba-pdPL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-04-2013, 14:50   

Nowości, które zostały kupione/zrobione:
- nowe wycieraczki z przodu i z tyłu :roll:
- zrobiony wydech końcowy (odkupiony od kumpla z Toyoty Supry 3.0 :twisted: )
- kupiony i zamontowany nowy silencer
- nowe, mocne, a zarazem o małym poborze prądu, żarówki-rurki LED SMD w podsufitce i bagażniku.
- nowe fele 7" z oponami + nakrętki stożkowe :D

Dekielki mam do nich, ale jeszcze nie zostały założone :P Wrzucone zostały także wlepy mojego klubu (JE) na szyby ;)

A filmik jak chodzi Mitsu, jak znajdzie sie większa chwila, to nagram i też wrzucę :P

Wymienione zostały także obie końcówki drążków kierowniczych, jedna z osłon przegubów oraz zostały sprawdzone, przeczyszczone i wyregulowane przednie hamulce :) Teraz samochód podczas jazdy momentalnie staje w miejscu ;) Wymieniona została również opaska osłony przegubu wewnętrznego (od skrzyni), ponieważ coś tam zaczeło mi z niej lać

Seba-pdPL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-06-2013, 21:32   

Taki mini-update :p Przełożyłem (z Mazdy :P ) USB w miejsce (gniazda) zapalniczki oraz chromowane nakrętki na wentylki :mrgreen: Założyłem również dekielki na felgi.

Aktualny wygląd:

Seba-pdPL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-01-2014, 13:06   

BIG UPDATE NA NOWY ROK, czyli co sie działo od czasu ostatniej aktualizacji tematu :D

Wspawany został nowy, przelotowy tłumik środkowy :twisted: Dedykowany dla... Seatów, co za tym idzie jest niewiele dłuższy (jakieś 4-6cm) i o niewiele mniejszej średnicy (ok. 1-2 cm) :) Stary został wysłany na emeryturę, swoją "robotę" już zrobił - wyszła dziura na zgrzewach, która powiększała sie co odpalenie samochodu - poza tym prawie cały był już zeżarty rdzą. Dźwięk Kariny ciut uległ zmianie (na lepsze) - jest delikatnie bardziej rasowy, a auto jakby szybciej sie zbierało niż wcześniej (cuda, zasyfiony stary tłumik czy może coś innego...? :-k ) :)
Zostało także przerobione usztywnienie wydechu końcowego na bardziej stabilne, bo stare przenosiło mase drgań, teraz jest już lepiej niż miało to miejsce wcześniej (stare było na blaszce) :)

W końcu jakiś czas temu nagrałem i skleciłem filmik jak chodzi wydech :D

Cytat:
Dźwięk wydechu WM Sport bez silencera i z silencerem ;) Mało rozgrzany układ wydechowy + niewypalone jeszcze pozostałości w tłumiku końcowym po bezołowiowej 98, stąd ten dym - silnik zdrowy, tankowany bezołowiową 95 ;)

Zrezygnowałem również z dekielków na felgach (na filmiku jeszcze są na samochodzie) ;)

Udało mi sie naprawić w końcu usterkę niechowającej się anteny od radia :P A powód był m.in. taki (zaznaczony czerwonym kółkiem):

Antena przeszła małe szlifowanie i "wpychanie" - teraz działa jak należy :biggrin:

Felgi stalowe (zimowe 14") zostały wypiaskowane i pomalowane proszkowo (piecowo) na kolor grafitowy połysk:

Do tego zostały zakupione 4 opony zimowe o rozmiarze 185/70/14, które zostały założone na powyższe staluski :)

+ nowa wlepka na aucie :)

Oprócz powyższych rzeczy z czasem został lekko zmodyfikowany i dodatkowo podwieszony wydech (trochę obwisnął), kupione i założone nowe żarówki H4 Tungsram Megalight Ultra +90% (spora różnica niż na zwykłych H4-kach), podciągnięty pasek klinowy (zaczął coraz częściej piszczeć), wrzucony mocniejszy akumulator... i to chyba tyle z tego, co na chwilę obecną pamiętam, a co zostało zrobione :) Carisma jeździ bezawaryjnie, nie psuje sie - ogólnie nadal daje mi dużą przyjemność z jazdy na codzień :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez mkm 01-01-2014, 18:48, w całości zmieniany 1 raz  

Mbawu 
Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 01-01-2014, 16:03   

Niezła Carisma fajnie się prezentuje, co za wydech siedzi z tyłu ? :) całkiem ciekawie wyglada :)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 01-01-2014, 18:50   

Mbawu, czytamy... jak byk jest napisane... nawet w ramce...
Cytat:
Dźwięk wydechu WM Sport bez silencera i z silencerem ;)

Odpowiedz do tematu