| Outlander II czy VW Touran po lifcie | 

| Autor | Wiadomość | 

| skorpion1vw   Nowy Forumowicz
 skorpion1vw

Auto: VW Touran HIGH LINE
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 13-03-2013, 21:49   Outlander II czy VW Touran po lifcie |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam 
 Mobile od kilkunastu lat jestem związany z VW obecnie klub Touran,Passat,Golf........
 Obecnie jeżdżę VW Touranem 03'HIGH LINE 1.9 TDI soft 140KM.
 Przymierzam się do kupna nowszego-po lifcie Tourana choć mam chrapkę na Outlandera II rok 2007-08r.wolałbym benzynę może 2.4(później LPG) lub 2.2diesel,obawiam się 2.0 TDI VW znanego z niedociągnięć (również w Touranie)
 I mam teraz dylemat co wybrać z VW -Tourana jestem bardzo zadowolony i nie wiem czy dobrze kombinuję zmieniając (szukając)Outka?
 Czy jest może ktoś z Was kto przesiadł się z Tourana na Outka II chodzi mi o Wasze doświadczenia (za/przeciw, plusy/minusy)- Wasze spostrzeżenia itp.
 Bardzo liczę na Waszą pomoc jeśli ktoś miał taką sytuację przesiadki.

Pozdrawiam
 |  
				| _________________ Pozdrawiam
 skorpion1vw
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| rezon   Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID

| 

|  Wysłany: 14-03-2013, 08:49 |   
 |  
               | 
 |  
               | MIałem okazję przejechać kilkaset km Touranem i 155kkm Outkiem 2.0DiD. Funkcjonalność - Outka rzadko które autko jest w stanie przebić  . Touran jest mały w środku to raczej liga Kugi, RAV4, itp. Ma też mały bagażnik, a w Outku to i narty wchodzą, ew. dwa rowery po złożeniu siedzeń też wiozłem. Jest też 7mio osobowy. Przy każdym wyjeździe na narty brakuje mi Outkowej ławeczki   KOmfort jazdy - tu z kolei Outek jest nie z tej ligi. Jechałem Touranem 2.0TDI, ale chyba już CR (2011) nie na pompowtryskach i w tym kryterium to Outek jest zupełnie po za klasą. Głośny, słabo tłumiący nierówności, z tendencją do myszkowania - do Tourana to jak wóz drabiniasty. Pow. 120/h różnica kolosalna,  zdecydowanie na plus VW. Tzw. automatyczna klimatyzacja w Outku albo grzeje albo chłodzi - tak dużą ma histerezę włączeń włożenie wiatraczka a'la Słodowy by Germany pomaga (poważnie), ale nie rozwiązuje całkowicie problemu. Climatronic VW praktycznie nie wymaga dotykania - w SUperbie mam taki sam jak w Touranie. Fotele VW też ma wygodniejsze.
 Hamulce Outka są zupełnie nieprzystosowane do tego samochodu - są za małe. Touran hamuje całkiem przyzwoicie chociaż też mogłyby być lepsze.
 Ceny części Outka - jeśli są zamienniki, to nawet w ASO są przyzwoite, jeśli nie ma - a nie do wszystkiego są, to w ASO są kosmiczne. Na szczęście czasami można poratować się ASO Citroen lub Peugeot, no i oczywiście używkami. Ale i tak są kilkakrotnie wyższe od aut europejskich Wysokie ceny części prawie na pewno zwiększą atrakcyjność Outka na rynku - złodziei.
 |  
				| _________________ był Outlander 2 2.0Did
  był Superb 1,8TSI 4x4  jest V60 CC  |  | 

|   |  | 

|  | 

| michu300   Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DiD

| 

|  Wysłany: 14-03-2013, 09:50 |   
 |  
               | 
 |  
               | Też miałem ten dylemat 3 lata temu. Wybrałem Outka i nie żałuję. Touran jakiś taki ciasny mi się wydał... Kolega wyżej z grubsza ma rację, nie przesadzałbym tylko, że prowadzenie Outka jest takie tragiczne - moim zdaniem prowadzi się świetnie, nic mi nie myszkuje, do tego napęd 4x4 - nie zapominajmy, ale to jest jednak poważna zaleta i przewaga na Touranem - szczególnie zimą - bezstresowe pokonywanie wszelkich zasp i pewna jazda po zaśnieżonych drogach. |  | 

|   |  | 

|  | 

| skorpion1vw   Nowy Forumowicz
 skorpion1vw

Auto: VW Touran HIGH LINE

| 

|  Wysłany: 14-03-2013, 23:35 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzięki Wielkie Panowie za Wasze opinie Outek bardzo mi się podoba ale zobaczymy jak się losy potoczą... Pozdrawiam
 |  
				| _________________ Pozdrawiam
 skorpion1vw
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| markowoj   Forumowicz
 Markowoj

Auto: outlander 2.0 tdi 2008r.

| 

|  Wysłany: 15-03-2013, 00:38 |   
 |  
               | 
 |  
               | posiadam vw caddy furgon , i jako furgon to się sprawdza . gdy rozglądałem się za porządniejszym wozidełkiem dla rodzinki też parę razy obszedłem dookoła turana i trochę kilometrów nim zrobiłem (raz około 500 km do Rewala ) z kumplem na szkolenie. Turan bardzo mi się wtedy spodobał ale : nożki i kręgosłup musiałem prostować kilka razy, widoczność mocno ogranicza kształt słupków A z tą małą szybką (chociaż urody dodaje), zimą przy - 28 to kurtki nie zdejmowałem (w sharanie zręsztą też) ale o tym pewnie wiesz.
 a najważniejsze że jak już zacząłem poważniej celować w turana bo auto pod względem użytkowym co-najmniej poprawne , to moja żonka otworzyła mi oczy i  zasugerowała że taki drugi ,,prawie caddik" znudzi mi sie po roku i żebym się rozejżał za takim samochodem który spełni moje oczekiwania  na trochę  dłużej.  suvy już wczejniej mi się podobały . więc zacząłem się rozglądać . najpierw testowałem ravkę  i crv oraz tiguana. potem pojeżdziłem trochę grand vitarą  i gdybym nie wyjechał na autostradę to pewnie bym ją kupił. I wtedy trochę przypadkiem pojawił się salon mitsu. Outek podbił moje serce i rozum . do dziś nim jeżdżę i na razie nie zamierzam się z nim rozstawać . żona też zadowolona że po 4 latach nie szukam nowego samochodu a na wakacje może zabrać co tylko chce. A jak pada snieg to uśmiech mam od ucha do ucha.
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| Komandor   Mitsumaniak

Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)

| 

|  Wysłany: 16-03-2013, 09:30 |   
 |  
               | 
 |  
               | Po 6 latach jazdy mini vanem przesiadłem sie do suva i nie zaluje |  
				| _________________ Wolność ma zapach benzyny...
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| rezon   Mitsumaniak

| 

|  Wysłany: 16-03-2013, 12:31 |   
 |  
               | 
 |  
               | ja wróciłem do "plaskacza" i też nie żałuję. Komfort jazdy jest znacznie wyższy za podobną cenę, chociaż ładowność jest mniejsza. W teren nie jeżdżę, a pod wyciąg też podjadę   |  

|   |  | 

|  | 

| markowoj   Forumowicz
 Markowoj

Auto: outlander 2.0 tdi 2008r.

| 

|  Wysłany: 16-03-2013, 14:20 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | rezon napisał/a: |  	  | ja wróciłem do "plaskacza" i też nie żałuję. Komfort jazdy jest znacznie wyższy za podobną cenę, chociaż ładowność jest mniejsza. W teren nie jeżdżę, a pod wyciąg też podjadę   | 

przeważył pragmatyzm i doświadczenie życiowe bo outka kupowałeś sercem i rozumem, a superba już tylko rozumem ,  a mmc tę decyzję  pomogło ci podjąć i chyba nie tobie jednemu
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| rezon   Mitsumaniak

| 

|  Wysłany: 16-03-2013, 18:21 |   
 |  
               | 
 |  
               | nie napisałbym tego lepiej 	  | markowoj napisał/a: |  	  | przeważył pragmatyzm i doświadczenie życiowe bo outka kupowałeś sercem i rozumem, a superba już tylko rozumem , a mmc tę decyzję pomogło ci podjąć i chyba nie tobie jednemu | 
   |  

|   |  | 

|  | 

|  |