|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Clima nie utrzymuje temp. Gdzie szukać sterownika w aucie ? |
Autor |
Wiadomość |
tadzikew
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 16v 116 KM 97r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-03-2013, 18:32 Clima nie utrzymuje temp. Gdzie szukać sterownika w aucie ?
|
|
|
Witam.
Mam mały problem z climatroniciem w Cari 97, a mianowicie. Na zewnątrz jest temp. -10. Uruchamiam silnik, ustawiam tronica na 20 st. (AUTO). Wentylator do momentu nagrzania się cieczy chłodzącej chodzi wolno po czym bucha ciepełko zwiększając obroty wentylatora celem szybkiego nagrzania wnętrza do zadanej temp. Gdy temp. się podnosi wentylator zwalnia.
I to rozumiem, ale później wg. mnie praca climatronica jest nie prawidłowa, z nawiewów wydobywa się chłodne powietrze i w środku robi się zimno. Tak jak by źle mieszał powietrze dostające się do kabiny. Dopiero po jakiś 20 min w chłodnym wnętrzu znowu wentylator przyspiesza i wydobywa się ciepełko.
Są też sytuacje przy plusowej temp. na zewnątrz, że po nagrzaniu wnętrza do 20 st. tronic twierdzi: trzeba włączyć chłodzenie, i tak też się dzieje.
Zupełnie tego nie rozumiem.
Może ktoś z Was miał podobny problem. ?
Pozdrawiam
Tadzikew |
Ostatnio zmieniony przez tadzikew 17-03-2013, 13:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 16-03-2013, 23:57
|
|
|
Standardowy mankament klimatrinica w cari przed liftem.
U mnie bylo to samo, czyli robilo sie zimno po pewnym czasie od nagrzania do zadanej temp i musialem podbijac temp.
Czy da sie to poprawić? Ja nigdzie nie slyszlaem o żadnym sposobie niestety
Pozdr |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
|
|
|
 |
tadzikew
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 16v 116 KM 97r.
|
Wysłany: 17-03-2013, 11:19
|
|
|
Hmm... nie fajnie.
Czyli wymiana panelu sterowania na używany raczej nie ma sensu skoro często się powtarza ta wada.
Dodam, że w galancie u kumpla jest identyczna sytuacja.
Ciekawe czy w serwisach od klimatyzacji coś poradzą.
Może to winowajca, gdzie go szukać ?
http://www.google.pl/sear...tml%3B800%3B600
Dzięki. Pozdrawiam.
[ Dodano: 16-01-2014, 19:46 ]
Witam ponownie.
Odgrzewam wyżej opisany temat, bo udało mi się rozwiązać problem z klimą.
Przy zmianie radia, podkusiło mnie żeby zaświecić latarka głębiej w konstrukcję deski.
Okazało się, że spadł czarny (pusty w środku) karbowany wężyk ze sterownika klimy.
Domyślam się, że przez wężyk przelatuje powietrze z kabiny w stronę czujnika temp.wew. lub odwrotnie
Stąd złe funkcjonowanie climatronica, po założeniu wężyka klima ładnie utrzymuje temp.
Pozdrawiam.
Tadzikew. |
|
|
|
 |
|
|