|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
pomoc - jakieś info, akcyza |
Autor |
Wiadomość |
bombel44
Nowy Forumowicz
Auto: galant 2.4
|
Wysłany: 12-03-2013, 16:08 pomoc - jakieś info, akcyza
|
|
|
Witam wszystkich.
Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam tego posta - patrząc na poniższe tematy, dlatego w przypadku błędnej lokalizacji proszę o przekierowanie go w odpowiednie miejsce.
Na wstępie przyznam że jestem bardziej obserwatorem tego forum niż aktywnym uczestnikiem może dlatego że od jakiegoś czasu nie posiadam żadnego mitsu ale myślę że niedługo ulegnie to zmianie - planuje powrót do galanta.
Ale nie o tym tu teraz.
Potrzebuje POMOCY - RADY - INFORMACJI
Może zacznę od przedstawienia sprawy:
W 2008 roku przyprowadziłem sobie z niemiec galanta gdi 99" kombi ciemny fiolet, mimo wad jakie posiadał ( był po gradobiciu, standardowo nadkola choć bez tragedii no i kilka drobniejszych usterek technicznych) był osiągnięciem celu a w zasadzie to chyba nawet więcej, gdyż chodziłem za pierwsza wersją ( mały budżet na auto )a tu trafił się po lifcie. W umowie kupna wpisana była kwota 1800e - to było wówczas ponad 6000 zł i z tej kwoty wyliczyłem i opłaciłem akcyzę - blisko 900zł, oczywiście uprzednio tłumaczenia, przegląd doszedł recykling i standardowe opłaty rejestracyjne a no i ubezpieczenie. Na wszystkie procedury związane z rejestracja straciłem dużo czasu, nerwów i kasy (bodaj że coś koło 3000zł). Ale mogłem w reszcie cieszyć się nowym nabytkiem - wypasiony wygląd, bogate wyposażenie choć bez skóry (wole welur) no i ten szyber latem czego chcieć więcej prawie jak kabrio . Galant dawał mi dużo radości z jazdy, między czasie zrobiłem nadkola, usunąłem wszelkie usterki. Niestety po 1,5 czy 2 latach dopadł mnie kryzys i z żalem musiałem się rozstać z moim galantem.
I w tym miejscu można by zakończyć tą historię ale NIE, na początku tego roku nie pamiętam już czy był styczeń czy luty otrzymałem pismo z urzędu celnego z którego wynikało że zaniżyłem podstawę opodatkowania co za tym idzie zapłaciłem za niska akcyze, z przesłanych wyliczeń wynikało ze średnia wartość podobnego auta na naszym rynku była o 4 tyś zł wyższa. I powinienem wprowadzić korektę deklaracji i do wcześniej opłaconej akcyzy dopłacić 750zł plus od tej kwoty naliczane cały czas odsetki jakieś 300/400 zł. Ręce mi po prostu opadły - delikatnie mówiąc. Napisałem do urzędu celnego pismo tłumaczące taka a nie inna cenę za jaką nabyłem auto. Dziś otrzymałem pismo o wszczęciu postępowania w sprawie określenia zobowiązania podatkowego w podatku akcyzowym.Nie wiem co robić, szukałem info w necie ale nic konkretnego.
I TU MOJA PROŚBA O POMOC, MOŻE KTOŚ BYŁ W PODOBNEJ SYTUACJI, JEST W STANIE UDZIELIĆ JAKIEJŚ RADY.
Nie wiem czy próbować jakoś z tym walczyć - droga prawną (słyszałem ze ta cała akcyza nie jest do końca zgodna z prawem unijnym, no ale żyje w pl.....) . Poza tym naliczane odsetki od ponad 4 lat - nie potrafię tego zrozumieć, skoro naliczają je tyle czasu to czemu dopiero teraz przychodzą pisma by wprowadzać korektę - z jakiej racji odsetki. Czy jest sens walczyć? czy z bólem wywalić ponad 1000zł i uznać że ma się święty spokój?.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-03-2013, 20:08
|
|
|
Jak posiadasz fotki auta zaraz po zakupie to może warto je przedstawić jako dowód, że auto w tym stanie mogło tyle kosztować .
Chociaż z drugiej strony dziwne, że od razu nie zakwestionowali tej ceny a dopiero po paru latach .
Nie wiem jak UC ale US ma swoją magiczną książeczkę z cenami aut i jak cena jest znacząco zaniżona to podają swoją i płacisz podatek od ich ceny. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
|
Wysłany: 13-03-2013, 16:34
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Nie wiem jak UC ale US ma swoją magiczną książeczkę z cenami aut i jak cena jest znacząco zaniżona to podają swoją i płacisz podatek od ich ceny. | Ja też miałem z US drobny spór w tej kwestii podczas rejestracji umowy kupna. Zdaniem US umowa opiewała niższą wartość niż typowa cena, jak powiedziałem że samochód nie był kompletny i ja dokupiłem części do samochodu który był własnością innej osoby, to zapytali o rachunki. Więc pewnie idąc tym tokiem rozumowania, jeśli masz coś co udowodni stan samochodu (zdjęcia, ekspertyzy, kosztorysy itp) i coś co udokumentuje że musiałeś włożyć pieniądze w naprawę (faktury) to istnieje możliwość polubownego zakończenia sprawy przez złożenie wyjaśnień, bez udziału sądu. Ja przystałem na wycenę z książki w US, napisałem wyjaśnienie na piśmie i zapłaciłem może 300zł więcej podatku. Nie chciało mi się jeździć i zbierać kwitów za tę różnicę w podatku.
W Twoim wypadku myślę że problemem jest to kiedyś jakiś urzędnik uznał że wartość odpowiada rachunkowi, a 3 lata później ktoś weryfikował, na papierze nie było wyjaśnień i zaczęli drążyć.
Czy już byłeś wzywany do urzędu na wyjaśnienia? Na wizytę powinieneś przygotować sobie wszystko co masz na swoją obronę, pogadaj też z jakimś znajomym prawnikiem, może podpowie coś o jakimś kruczku.
Jeśli już byłeś wzywany i urząd podtrzymał swoje stanowisko to raczej pozostaje tylko sąd. |
|
|
|
 |
bombel44
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-03-2013, 06:10
|
|
|
Wnioskuje że jest tak jak napisał Bizi78 tzn UC i US posiadają swoje magiczne książeczki z szacunkowymi cenami aut i jak cena jest zaniżona to podają swoją – co jeśli ktoś ma wyższą cenę w umowie niż oni w swej książce ? - pewnie o jakimś zwrocie nie ma mowy.
Niestety po takim czasie nie posiadam żadnych faktur związanych z usunięciem usterek (po za tym część była robiona bez faktur – taniej) a zdjęcia tego auta jakie posiadam nie będą w stanie potwierdzić nawet gradobicia bo nie robiłem dokładnych zdjęć usterek a galowi w całej okazałości wiec trzeba by wprawione oko by dostrzec ślady gradu. Tak że w zasadzie nie posiadam nic na dowód i najbardziej boli to że gdyby mieli uwagi zaraz po złożeniu deklaracji mógł bym tym autem do nich podjechać a nie po ponad 4 latach ( no ale UC ma na to 5lat), druga sprawa to te odsetki dla mnie nie zrozumiałe jak mogli je naliczać bez mojej wiedzy.
I tak się zastanawiam czy był by sens brnąć w sądy bo po pierwsze jakie szanse, po drugie koszty ( żeby z tej kwoty 1000/1200 żądanej przez UC nie zrobiło się dużo więcej) ????
I tak k… kupiłem taniej samochód , ręce opadają |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
|
Wysłany: 16-03-2013, 10:54
|
|
|
UC nie wycenia aut, pierwszy raz o czymś takim słyszę. Sam obliczasz akcyzę później idziesz do okienka i płacisztu masz więcej na ten temat . W tym momencie mogłeś zaniżyć kurs euro i została ci naliczona owa kara.
elektryk napisał/a: | Ja też miałem z US drobny spór w tej kwestii podczas rejestracji umowy kupna. |
Tak bo auto kupiłeś już zarejestrowane w Polsce. Na umowie mogłeś mieć ze kupiłeś za 1000zł a i tak będziesz musiał zapłacić podatek według ich książki. Chyba ze masz papier od rzeczoznawcy ze auto jest warte naprawdę 1000 zł
Bizi78 napisał/a: | Nie wiem jak UC ale US ma swoją magiczną książeczkę z cenami aut i jak cena jest znacząco zaniżona to podają swoją i płacisz podatek od ich ceny. |
Z tego co się orientuje książeczka US nie obowiązuje gdy auto zostało sprowadzone zza granicy (pierwsza rejestracja w kraju). Opłata jest naliczana z kwoty występującej na umowie, fakturze
Moim zdaniem kara została naliczona, za źle wyliczoną akcyzę. Czy przez Ciebie czy przez handlarza, czy umyślnie czy tez nie
Ja rozumiem ze papier przyjmie wszystko ale najlepiej udaj się osobiście do UC i to wyjaśnij. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 DI-D 115KM
Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D
Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 16-03-2013, 10:58
|
|
|
bombel44 napisał/a: | I tak się zastanawiam czy był by sens brnąć w sądy bo po pierwsze jakie szanse | Wydaje mi się, że jeśli nie masz żadnych dowodów na potwierdzenie stanu samochodu to nie ma sensu. Albo inaczej - nie masz szans, bo to Ty musisz udowodnić swoją rację. Więc albo jakieś dokumenty (mocne!), albo sam samochód i wycena przez rzeczoznawcę, że faktycznie z powodu gradobicia wartość pojazdu była o jakąś tam kwotę niższa. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
|
Wysłany: 16-03-2013, 11:26
|
|
|
Jacek ale samochodu kolega już nie ma .
Niestety w chwili obecnej urzędy szukają wszędzie kasy i sprawdzają wszystko z poprzednich lat a mają tak jak ktoś wcześniej napisał 5lat . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-03-2013, 11:28
|
|
|
JCH, to jest samochód sprowadzony zza granicy, pierwsza rejestracja w kraju. Jaki rzeczoznawca jaka wycena po co???
Z potwierdzeniem przyjęcia akcyzy udajemy się do Urzędu Skarbowego. Tu będzie potrzebny wypełniony wniosek o zwolnienie z podatku VAT (formularz VAT-24). W US trzeba przedstawić kserokopie dokumentów, razem z ich tłumaczeniami, koniecznie opatrzonymi pieczęcią tłumacza przysięgłego. Otrzymujemy zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT (formularz VAT-25).
Wiec napisze to jeszcze raz
kara została naliczona, za źle wyliczoną akcyzę. Czy przez Ciebie czy przez handlarza, czy umyślnie czy tez nie
[ Dodano: 16-03-2013, 11:36 ]
bombel44 napisał/a: | kwota 1800e - to było wówczas ponad 6000 zł |
A za ile go sprzedałeś ????? bo może to ich boli ze kupiłeś za 6tyś, a sprzedałeś za 12tyś |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 DI-D 115KM
Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D
Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 16-03-2013, 12:42
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Jacek ale samochodu kolega już nie ma | Tak, wiem że już nie ma. Dlatego jest w ...
cwaniak napisał/a: | Jaki rzeczoznawca jaka wycena po co??? | Ano po to, że jeśli kolega kupił samochód i zadeklarował wartość 6 tys. a UC twierdzi, że: Cytat: | średnia wartość podobnego auta na naszym rynku była o 4 tyś zł wyższa. | to jedną z możliwości udowodnienia (jeśli nie jedyną), iż taka faktycznie była wartość tego konkretnego egzemplarza jest (a w zasadzie była) wycena przez rzeczoznawcę. Szkopuł w tym, że samochodu już nie ma i nie ma jak tego udowodnić |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
bombel44
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-03-2013, 23:07
|
|
|
cwaniak napisał/a:
A za ile go sprzedałeś ????? bo może to ich boli ze kupiłeś za 6tyś, a sprzedałeś za 12tyś
kupiłem za 6000 +koszty rejestracji to łącznie coś koło3000 + zrobienie nadkoli i innych drobniejszych rzeczy koło 2000 wiec za jakieś 11000 miałem auto do jazdy ale ciągle po gradobiciu a sprzedałem za 8000 po 1,5 roku
jak widzę nie ma większego sensu w to brnąć bo z nimi się nie wygra tym bardziej że nie mam dowodów na potwierdzenie faktycznego stanu.
zastanawia mnie jeszcze kwestia tych odsetek???? |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

|
|
|