Pytanie o zamienniki oraz kilka problemow lancer wag 1.6 |
Autor |
Wiadomość |
Myszon
Forumowicz
Auto: Lancer V station wagon 1.6 16V
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-03-2013, 13:35 Pytanie o zamienniki oraz kilka problemow lancer wag 1.6
|
|
|
Witam.Szykuje mi sie duzy remont lancera station wagon 1.6 16v 98r 4g92 ( 233tkm) i potrzebuje Waszej pomocy.Chce kupic wszytsko u jednego sprzedawcy jednak nie bardzo wiem u kogo i z jakich zamiennikow skorzystac.Zalezy mi na jakosci i uczciwosci:)
1.Wahacze przod jakies konkretne (jakie?)
2.Rozrzad kompletny (pompa w,pasek napinacz i co tam jeszcze sie przyda)
3.Sprzeglo kompletne i co tam jeszcze przy okazji
4.Przewody wysokiego napiecia
5.Uszczelka pokrywy zaworow
Przy okzaji mam pytania:
1.Kiedy opuszczam szybe pasazera ponizej polowy i probuje ja podniesc elektryka szwankuje i stopuje szybe oraz opuszcza kilka cm nizej.Nasilenie jest podczas duzej wilgotnosci.Gdzie szukac rozwiazania.Moze tak byc ze szyba ciezko chodzi i silnik sam sie blokuje i opuszcza troche szybe?
2.Przy ruszaniu za kazdym razem pojawia sie dziwny metaliczny dzwiek tylko przez chwile i tylko przy ruszaniu.Pozniej juz nic sie nie dzieje.Pisk powraca podczas awaryjnego hamiwania z udzialem absu.Jak wjade w duza dziure i kolo straci przyczepnosc dzwiek jest slyszalny.Wie ktos co sie dzieje?Jezdzic czy czekac az hamulce padna:)?
3.Chcialbym dolac do skrzyni militec-1(usa) bo w silniku sie sprawdzil rewelacyjnie ale nie wiem gdzie jest wlew:)Podpowiecie?
Po wymiane plynu wspomagania dodalem ceramizer i rowniez duza zmiana.Wyciszenie i plynna lekka praca.Testy zrobilem dla wlasnego dosw i smialo moge polecic:)
Dziekuje koledzy za kazda podpowiedz.pozdro |
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Pomógł: 19 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 889 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 02-03-2013, 20:04
|
|
|
Myszon napisał/a: | 1.Wahacze przod jakies konkretne (jakie?) |
A musisz całe wahacze wymieniać?
Myszon napisał/a: | 4.Przewody wysokiego napiecia |
Przy okazji świeczki bym wymienił. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 02-03-2013, 22:25
|
|
|
Myszon napisał/a: | Moze tak byc ze szyba ciezko chodzi i silnik sam sie blokuje i opuszcza troche szybe? | Tak. |
|
|
|
 |
Myszon
Forumowicz
|
Wysłany: 03-03-2013, 10:49
|
|
|
Mysle ze cale,poniwaz mechanik robil lewy sworzen i chyba mial klopoty.Sworzen moim zdaniem jest od innego auta i po 3 miechach juz stuka i wnoskuje ze gniazdo juz sie nie nadaje.Z drugiej strony tez zaczyna stukac.Myslalem o lemforderze i moogu ale nie mialem nigdy do czynienia z tym produktami.Chce to zrobic raz a porzadnie.Na swiece zerkne ale mysle ze maja 20kkm.Jakies propozyjcje zaminnikow tych czesci ktore potrzebuje? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 03-03-2013, 13:17
|
|
|
Myszon napisał/a: | Myslalem o lemforderze i moogu | Bierz śmiało. |
|
|
|
 |
Myszon
Forumowicz
|
Wysłany: 03-03-2013, 19:10
|
|
|
a moze zrobic tak jak juz podpowiadales we wczesniejszym poscie.Kupie uzywke na lewa strone a sworzenie nabije mooga na obie strony bo lemfordera chyba nie bedzie.Wyniesie mnie to 250 zl a nie 800ZL:)Pisze o moogu bo ctr,555,nok nie moge znalezc.Gdzie kupujecie czesci do japoncow?Czy ze sprzeglem i rozrzadem ktos podpowie co jak i gdzie?:) |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 03-03-2013, 20:28
|
|
|
Myszon napisał/a: | Kupie uzywke na lewa strone a sworzenie nabije mooga | Dobry pomysł. Myszon napisał/a: | Gdzie kupujecie czesci do japoncow? | Np. www.all-parts.pl |
|
|
|
 |
CB4W_00
Forumowicz
Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 290 Skąd: Złotoryja
|
Wysłany: 19-03-2013, 19:47
|
|
|
Rozrząd dobrze i za rozsądne pieniądze:
Pasek - Mitsuboshi, Sun
Napinacz - NTN, Koyo, GMB
Pompa - Aisin, GMB
Przewody WN - NGK
Dobrze byłoby ustawić luzy zaworowe i wyczyścić przepstnicę. |
|
|
|
 |
Myszon
Forumowicz
|
Wysłany: 20-03-2013, 09:26
|
|
|
Dzieki kolego:)
Podpowiesz mi ile taki pasek moze wytrzymac bo z tego co kojarze mitsuboshi u mnie teraz sie znajduje i nie wiem czy zbliza sie juz jego wymiana.
Moze jakas pomoc w temcie wahaczy bo sa na juz do roboty.
Moze posiada ktos wiedze czy sworznie roznych producentow zawsze pasuja na wcisk z wahaczami roznych prducentow?Chodzi o to zeby nie spawac bo moim zdaniem nie jest to odpowiednia naprawa:)
Przepustnice moge wyczyscic jakis srodkiem w sprayu jesli juz,natomiast silnik chodzi jak zegarek wiec z zaworami moze odpuszcze .
Dla inforamcji moge napisac ze popytalem w kilku sklepach o sprzeglo.Polecaja valeo (200mm)do 300zl.
Szukam tez zacisku tyl prawy moze byc uzywany byle byl sprawny:)
Kolego CB4W_00 masz jakies nadkola z tylu? |
|
|
|
 |
CB4W_00
Forumowicz
Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 290 Skąd: Złotoryja
|
Wysłany: 21-03-2013, 07:53
|
|
|
Pasek wymieniałem jakiś tydzień temu był założony Gates i przejechał około 60kkm. Teraz założony jest SUN. Producent podaje żeby wymieniać co 90kkm. Bezpiecznie jest wymieniać co 60kkm.
Co do wahaczy to wymieniałem sam sworzeń i zdaje się ze jest to Lemforder ale juz dokładnie nie pamiętam. Jeżeli chodzi o montaż to musi być na wcisk tam jednak spore siły działają. Sworzeń najlepiej wprasować. Spawania nie polecam bo zniszczysz sworzeń.
Jeżeli silnik pracuje równo to nic nie ruszaj. Przewodów WN nie wymieniaj póki co bo to tylko dodatkowy niepotrzebny koszt.
Generalnie sporo można znaleźć na forum tylko kto ma na to czas? Wyszukiwarka działa lipnie bo jak wpiszesz hasło to zawsze jest kilkaset wyników do przewertowania.
Jeżeli chodzi o osłony plastikowe na nadkolach to nie ma ich. |
|
|
|
 |
Myszon
Forumowicz
|
Wysłany: 21-03-2013, 11:01
|
|
|
Duzo rzeczy wymienilem jak kupilem auto.Gdzie kupic sworznie lemfordera?Wczoraj posluchalem pracy silnika i cos mi troszke grzechocze w rozrzadzie.Pompa nie wiem ile ma bo jej nie wymienialem po kupinie bo mechanik stwierdzil ze jest ok.Teraz jednak mysle,ze sie odzywa delikatnie ale nie jestem na 100% pewnien.Moze to rolka albo jakies lozysko alternatora.Z auta jestem zadowlony mimo ze kupile je dosc zdezelowane:)Mam tez do wyczyszczenia klime bo smierdzi bo ostatnim piankowaniu kanalow.Troche sie boje tej operacji bo zawsze konczys sie pourywanymi zaczepami i garscia srubek ktore zostaly z montazu a trzeba deske zdjac zeby sie tam dostac.Konserwacja jeszcze na lato.Szukam jakiegos srodka, ktorym spryskam podwozie ,splukam woda i zostanie czysta blacha:)Interesuje mnie tez farba ktora zwiaze resztki rdzy i srodek do konserwacji.Duzo info w necie ale ciezko jak piszesz wszystko zweryfikowac. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 21-03-2013, 21:55
|
|
|
Myszon napisał/a: | Szukam jakiegos srodka, ktorym spryskam podwozie ,splukam woda i zostanie czysta blacha:) | To niepotrzebne. Myszon napisał/a: | Interesuje mnie tez farba ktora zwiaze resztki rdzy | Podkład reaktywny, np. Novol Spectral. na to podkłąd akrylowy np. Novol Spectral. Myszon napisał/a: | srodek do konserwacji | Na podłogę i wnęki nadkoli Noxudol 900 albo 1600, a do profilii zamkniętych (podłużnice itp.) Noxudol 700 lub 750. |
|
|
|
 |
|