Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapalić czy nie zapalić, zgodzić się czy się nie zgodzić....

Jak należy postąpić :?:
Syt_1 - palić lub zapytać o możliwość zapalenia
36%
 36%  [ 12 ]
Syt_1 - nie stawiać w ogóle pytania
12%
 12%  [ 4 ]
Syt_2 - zapytać o możliwość zapalenia
24%
 24%  [ 8 ]
Syt_2 - nie stawiać w ogóle pytania
27%
 27%  [ 9 ]
Głosowań: 17
Wszystkich Głosów: 33

Autor Wiadomość
JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-03-2013, 11:28   Zapalić czy nie zapalić, zgodzić się czy się nie zgodzić....

Był już temat w FRK na temat palenia w samochodzie ale mnie chodzi o co innego.
Przydadzą się głosy zarówno palących jak i nie palących - da to spojrzenie z dwóch różnych punktów widzenia. Nie wiem co prawda czy jesteśmy grupą reprezentatywną (chyba nie :badgrin: ) ale możemy się pobawić w socjologię ;)

Taka sobie scenka rodzajowa...... :walk:

Sytuacja 1
Jadą sobie samochodem 2 rodziny/pary - jedna jest paląca druga niepaląca. Samochód jest własnością pary palącej. Jak należy się zachować :?:
    :arrow: Czy para paląca może śmiało palić w, było nie było, swoim samochodzie a dla dopełnienia zasad sovoir vivre-u kurtuazyjnie zapytać czy nie będzie przeszkadzało :?:
    :arrow: Czy para paląca nie powinna w ogóle stawiać takiego pytania i tym samym wymuszać zgody pary niepalącej :?:

Sytuacja 2
Jadą sobie samochodem 2 rodziny/pary - jedna jest paląca druga niepaląca. Samochód jest własnością pary niepalącej. Jak należy się zachować :?:
    :arrow: Czy para paląca może zapytać (powinna zapytać) o zgodę właścicieli :?:
    :arrow: Czy para paląca nie powinna w ogóle stawiać takiego pytania i tym samym wymuszać zgody pary niepalącej :?:

Oczywiście w przypadku wyboru odpowiedzi 1 w obu sytuacjach istnieją możliwości wyrażenia zgody bądź nie ale niejako nie jest to przedmiotem zainteresowania w tym momencie.
Miejsce akcji - samochód - jest przykładowy. Może to być mieszkanie jednej z par, chodzi o to aby nie było to miejsce zamknięte, nie neutralne, w którym w zależności od sytuacji jedna z par jest nazwijmy to dominująca.

W ankiecie możliwe jest udzielenie dwóch odpowiedzi. Czyli żeby spojrzenie na wynik miał sens wybieramy opcję 1 lub 2 oraz 3 lub 4.

Mile widziane też komentarze jeśli ktoś ma ochotę :)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

igi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Wysłany: 21-03-2013, 12:18   

Sytuacja 1
1.
Zawsze pytam i gdy nie słyszę sprzeciwu pale 8)

Sytuacja 2
4.
Nie pytam tylko proszę o możliwość zatrzymania się ponieważ chcę zapalić

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 21-03-2013, 13:33   

Nasza rodzina nie pali, ale kiedyś jechaliśmy dłużej z palaczem, zrobiliśmy pauzę na papierosa, nie było problemu. Gdy jedziemy gdzieś z palącym szwagrem, to on też się zatrzymuje, bo - jak sam powiedział - nie lubi, jak w aucie capi:).
Pozdrawiam
Bogdan

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 21-03-2013, 13:41   

Pytać zawsze można, ale swoje zdanie też trzeba mieć..
Jeżeli ktoś mnie pyta, czy może zapalić w moim Lancerze, to rzecz jasna samochód jest zadbany i ja nie palę.. więc nie można! :)
To samo w mieszkaniu - pytanie to jest na miejscu - świadczy o kulturze IMO i wcale nie oznacza wymuszania na kimś czegoś.

Także odpowiem 5 i 6
5) Para może zapytać i uzyskać odpowiedź negatywną
6) --||--
Pozdrowienia!

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 21-03-2013, 16:32   

Dla mnie sprawa jest dość jasna w samochodzie. Jestem osobą palącą ale w aucie nigdy nie palę. Dotyczy to również osób trzecich. Na dymek jest zawsze przewidziany postój.
Pytanie, które Jacku zadałeś, jednak trzeba rozgraniczyć. Zupełnie inna jest sytuacja w domu/miejscu innym zamkniętym. U mnie w domu(nawet jeśli nie palę - bywa tak), goście zawsze mają prawo zapalić. natomiast idąc w gości, nie pytam, czy mogę, tylko gdzie mogę zapalić - na pewno nie w domu. No taki mam pokręcony charakter. :lol:

maniax86 
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
Wysłany: 28-03-2013, 10:27   

podobnie jak mjsystem jestem palący ale auto to rzecz świeta i w aucie nie pale tylko postoje robie w tym celu.... ale.... i tutaj bedę pewnie posądzony o egoizm.... jak jadę swoim samochodem to sa moje zasady czyli leci muzyka jaką ja chce, temperaturę/klime ustawiam jak ja uważam za stosowne.... z kolei jak jade jako pasażer to dostosowuję się do upodobań kierowcy/właściciela auta i nie marudzę..... więc gdybym palił w aucie i ja bym kierował swoim autem to bym się nikogo nie pytał tylko palił ile mi sie podoba.... z kolei gdybym jechał jako pasażer a kierowca by nie palił to chocby mnie wyginało na boki to bym nie zapytał o mozliwośc zapalenia ani nie dopraszałbym się o postój.... poprostu jakoś bym to wytrzymał.... bo zazwyczaj osoboy niepalące w aucie chcą być "grzeczne" i mówią "śmiało jak chcesz to zapal"... a myslą sobie "karwarz twarz ale mi będzie śmierdzieć w aucie" :wink:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 29-03-2013, 19:16   

Jacek - jade w trasę swoim samochodem zabieram kogoś i uprzedzam że palę w drodze. Nie pasuje, mogę się dostosować. Nie muszę.

Jadę w trase z kimś kto nie pali - jego samochodem - nie palę za to przy okazji postoju kopcę.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

fergul11 
Mitsumaniak

Auto: EA2A-'98 2.0pb
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 29-03-2013, 19:34   

Hubeeert napisał/a:
Jadę w trase z kimś kto nie pali - jego samochodem - nie palę za to przy okazji postoju kopcę.
...ale taki szybki schabowy daje później niemiły zapach z płuc :!:
Pamiętam palaczy na przystanku autobusowym jak jeździłem do szkoły , przed wejściem szybkie ostatnie dwa machy i potem cięzko było ustać przy człowieku :(

Ja nie palę , ale jeśli ktoś mnie poczęstuje , zapalę ,no po prostu lubie puścić dymka :mrgreen:
W aucie , potem wszystko śmierdzi , tapicerka , ubranie , włosy :!:
w domu ...hmm nawet jeśli pozwoliłbym zapalić to czujka zadziała i wygoni wszystkich na zewnątrz

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 29-03-2013, 21:25   

To już sprawa pomiędzy mną a osoba, która mnie wiezie.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 29-03-2013, 21:33   

zawsze trzeba zapytać - to chyba jakiś element dobrego wychowania, kultury i szacunku do drugiej osoby

nie palę i nie chciałbym żeby ktoś kopcił mi w aucie
tak samo w domu

kupujepolskieprodukty.pl

fergul11 
Mitsumaniak

Auto: EA2A-'98 2.0pb
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 29-03-2013, 21:33   

Hubeeert napisał/a:
To już sprawa pomiędzy mną a osoba, która mnie wiezie.
:?: :?: :?: Ja Cię nie pouczam ani nie oceniam , jedynie wyraziłem swoje mało-znaczące zdanie.

arurro 
Nowy Forumowicz

Auto: brak
Wysłany: 04-04-2013, 10:34   

W takich sytuacjach idealnie sprawdza się e-papieros , nie truje innych i nie śmierdzi .Śmiało można palić go w aucie lub w domu .

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Auto: Endeavor
Wysłany: 05-04-2013, 00:17   

arurro napisał/a:
W takich sytuacjach idealnie sprawdza się e-papieros , nie truje innych i nie śmierdzi .Śmiało można palić go w aucie lub w domu .

Popieram w 100 % od roku już używam . A jeżeli chodzi o palenie w aucie to mi nie przeszkadza i pozwalam(oczywiście mam na myśli tradycyjne palenie) :wink:

Pozdrav

Odpowiedz do tematu