|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Słabe przyspieszanie, poślizg sprzegła ? |
Autor |
Wiadomość |
KrzysztofH
Forumowicz krzh
Auto: Carisma '03 DiD 116KM Motion+
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-03-2013, 11:47 [Cari 1.9DI-D] Słabe przyspieszanie, poślizg sprzegła ?
|
|
|
Witam wszystkich,
W ramach niekończącej się walki o lepszą Carismę (a raczej o przyzwoitą) borykam się z problemem słabej mocy szczególnie podczas ruszania i na zimnym silniku.
Auto stopniowo słabło przez ostatnie miesiące, wzrastało zużycie paliwa. Byłem już u mechanika od elektryki silnikowej i po jego poprawkach auto chodzi lepiej, sam silnik wg. niego bardzo dobrze, natomiast auto jak na mój gust nie chodzi jeszcze jak powinno. Jest po prostu mułowate, co widać gdy ruszam spod świateł z innymi autami.
W ciągu ostatnich miesięcy tylko raz jeżdziło super przez krótki okres gdy poprzedni mechanik wymienił mi olej w skrzyni. Po kilku dniach i wymianie fitrów oraz oleju na przeglądzie wszystko wróciło do starej "normy". Skoro silnik działa dobrze, to zaczynam podejrzewać sprzęgło (poślizg, z powodu zuzycia bądź też przecieki oleju z powodu nieszczelności uszczelniacza).
Zrobiłem test sprzęgła i sfilmowałem jak wyglądają obroty i prędkość podczas ruszania (są raczej dość znacznie rozsynchronizowane). Takie jest moje zdanie ale szukam potwierdzenia lub zaprzeczenia wśród ludzi bardziej doświadczonych Czy po zachowaniu auta na tym filmie można potwierdzić że sprzęgło się ślizga ?
Film
Na filmie jest na poczatku zachowanie podczas ruszania, od ok 35s. test z zatrzymania (ruszanie z czwórki na ręcznym, powolne puszczanie sprzęgła). |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 28-03-2013, 15:25
|
|
|
Ja mam GDI co prawda ale jak dla mnie nie jest to prawidłowa reakcja na gaz i te wysokie obroty w stosunku do prędkośći...Nie wiem czy u ciebie jest filtr paliwa ale może to on jest winny lub źle ustawiony rozrząd.U mnie jest tak że 3 bieg 2500obr jest 60km/h na 4 biegu przy prędkości 60 km/h mam ok 2000tys obr nie więcej To ja myślałem że moja cari jest zmulona... Nie wiem jak jest u innych użytkowników GDI przed liftem???? |
|
|
|
 |
Greg89
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16v
|
Wysłany: 29-03-2013, 00:25
|
|
|
radek8622 napisał/a: | Ja mam GDI co prawda ale jak dla mnie nie jest to prawidłowa reakcja na gaz i te wysokie obroty w stosunku do prędkośći...Nie wiem czy u ciebie jest filtr paliwa ale może to on jest winny lub źle ustawiony rozrząd.U mnie jest tak że 3 bieg 2500obr jest 60km/h na 4 biegu przy prędkości 60 km/h mam ok 2000tys obr nie więcej To ja myślałem że moja cari jest zmulona... Nie wiem jak jest u innych użytkowników GDI przed liftem???? |
jest tak jak u Ciebie to normalna reakcja
[ Dodano: 29-03-2013, 00:27 ]
KrzysztofH napisał/a: | Witam wszystkich,
W ramach niekończącej się walki o lepszą Carismę (a raczej o przyzwoitą) borykam się z problemem słabej mocy szczególnie podczas ruszania i na zimnym silniku.
Auto stopniowo słabło przez ostatnie miesiące, wzrastało zużycie paliwa. Byłem już u mechanika od elektryki silnikowej i po jego poprawkach auto chodzi lepiej, sam silnik wg. niego bardzo dobrze, natomiast auto jak na mój gust nie chodzi jeszcze jak powinno. Jest po prostu mułowate, co widać gdy ruszam spod świateł z innymi autami.
W ciągu ostatnich miesięcy tylko raz jeżdziło super przez krótki okres gdy poprzedni mechanik wymienił mi olej w skrzyni. Po kilku dniach i wymianie fitrów oraz oleju na przeglądzie wszystko wróciło do starej "normy". Skoro silnik działa dobrze, to zaczynam podejrzewać sprzęgło (poślizg, z powodu zuzycia bądź też przecieki oleju z powodu nieszczelności uszczelniacza).
Zrobiłem test sprzęgła i sfilmowałem jak wyglądają obroty i prędkość podczas ruszania (są raczej dość znacznie rozsynchronizowane). Takie jest moje zdanie ale szukam potwierdzenia lub zaprzeczenia wśród ludzi bardziej doświadczonych Czy po zachowaniu auta na tym filmie można potwierdzić że sprzęgło się ślizga ?
Film
Na filmie jest na poczatku zachowanie podczas ruszania, od ok 35s. test z zatrzymania (ruszanie z czwórki na ręcznym, powolne puszczanie sprzęgła). |
może to dużo czynników wnikać na tą sytuację,masz katalizator czy wy bebeszyłeś? |
|
|
|
 |
KrzysztofH
Forumowicz krzh
|
Wysłany: 30-03-2013, 10:09
|
|
|
Ja go nie ruszałem, co było wcześniej nie wiem. Auto kupiłem 20 mies. temu i takich problemów nie było, pogarszało mu się od zeszłej zimy. |
|
|
|
 |
PINO87
Forumowicz
Auto: CARISMA1.6 100KM 2000R
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Lip 2011 Posty: 84 Skąd: LUBELSKIE
|
|
|
|
 |
KrzysztofH
Forumowicz krzh
|
Wysłany: 01-04-2013, 00:05
|
|
|
Widzisz, właśnie w tym problem z tym samochodem i dlatego napisałem - on inaczej nie jeździ, mogę sobie deptać gaz do podłogi. Obroty swoje, prędkość swoje. |
|
|
|
 |
PINO87
Forumowicz
Auto: CARISMA1.6 100KM 2000R
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Lip 2011 Posty: 84 Skąd: LUBELSKIE
|
Wysłany: 01-04-2013, 11:48
|
|
|
Na 1bieg przy 3500tys obr masz ledwo 30km/h
dwójka 3200obr 50km/h
zobacz u jakiegoś innego forumowicza co ma miśka z tym silnikiem czy ma podobne osiągi na pierwszym i drugim biegu i sprawa będzie wyjaśniona z poślizgiem jeśli nie umiesz tego wybadać samemu bo jeśli rzeczywiście max tego co potrafi twoja maszyna widać na tym filmie to osiągi masz bardzo slabe producent podaje w tym przypadku przyspieszenie rzędu 10s do setki |
_________________ jedyna taka!
http://img5.imageshack.us/img5/8307/zdjcie078.jpg
http://img687.imageshack..../zdjcie133z.jpg |
|
|
|
 |
|
|