[Cari 1.8 GDI] Dymi na biało |
Autor |
Wiadomość |
tomaszgotowala
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 GDI 98r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-04-2013, 09:52 [Cari 1.8 GDI] Dymi na biało
|
|
|
carisma 1,8 gdi 98r. Witam zajechałem do pracy 9km silnik rozgrzany zaparkowałem nie gasiłem silnika a z wydechu kopcił na biało. Ostatn zrobiło się cieplej i zaczoł mi palić więcej po mieście 8,3 a teraz 9,3. Drugi problem to jak jade na 1,2,3 biegu komputer pokazuje 15 do 40 litrów ( na pierwszym nawet więcej) a gazu praktycznie niecisne ruszam powoli. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
tomaszgotowala
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2013, 10:35
|
|
|
Możliwe czytałem wcześniej na ten temat i mam mieszane odczucia. Zastanawia mnie jeszcze czemu skoczyło spalanie. Na mrozach palił 8,3 (raz szybciej się rozgrzewał niekoniecznie na mniejszym mrozie raz wolniej, chodzi o ogrzewanie kabiny),
a terza jest na pusie i zaczoł palić więcej dwa dni temu tankowałem wyszło 9,3 a komp pokazywał średnie 8,7. Chociasz jak go kupiłem to na pierwszym sprawdzeniu wyszło 13 litrów przy jeździe ekonomicznej. |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 11-04-2013, 11:16
|
|
|
Zapraszam na spot 20 kwietnia nad Miedwiem(od Stargardu "rzut beretem"):
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=79310
Wezmę ze sobą kompa i możemy sprawdzić, czy coś się dzieje.
A ubywa Ci płynu w chłodnicy ? Jeśli nie, to dymienie na biało to standardowa rzecz przy jeździe na krótkich odcinkach, tak jak opisał mlun. |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
tomaszgotowala
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2013, 13:50
|
|
|
napisze tak autko w grudniu kupiłem w sgrudniu uzupełniłem płyn chłodniczy w zbiorniczku wyrównawczym ale zerkne dziś czy go nie ubyło |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 11-04-2013, 16:37
|
|
|
ja raczej wątpię aby to była uszczelka pod głowicą prędzej obstawiał bym któryś z czujników lambda,albo przepływomierz auto więcej pali bo włączył się tryb awaryjny pewnie, a biały dym i wysokie spalanie może też być inwencją twórczą naszych handlarzy chrzczonych paliw. oni twrzą takie kompozycje że ciężko to nazwać benzyną, raz już miałem podobne zdarzenie auto po prostu nie ciągnęło trzeba było mocniej dusić pedał żeby jechało no i spalanie i dym z rury paliwo oczywiście kupione na małej stacyjce później zlałem na niemieckiej stacji i wszystko ożyło |
|
|
|
 |
|