|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
4g63 sohc --> 4g63 dohc |
Autor |
Wiadomość |
dymek [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2007, 01:06 4g63 sohc --> 4g63 dohc
|
|
|
Witam, wpadłem na genialny (albo i nie) pomysł reanimacji mojego galanta... Generalnie padła mi skrzynia i od pewnego czasu auto stoi. próbowałem je posprzedawać na cześci, ale jest jeszcze kompletne, więc pomyślałem, że może by go tak wyremontowac. zresztą... do rzeczy:
padnieta skrzynia to nie problem, chcialbym mieć silnik dohc. obecnie niema żadnej przyzwoitej oferty cenowej i jakościowej silnika 4g63 dohc, moj obecny jest w calkiem niezlej kondycji, więc przeglądajac allegro wpadłem na pomysł dokupienia 'góry' od dohc tu, problem jest tylko w tym, że sam nie wiem co będzie potrzebne. Jeśli okazało by się to nieopłacalne, to wolałbym wymienić cały silnik, ale z drugiej strony kupowac coś w ciemno, a dokupić samą górę i przy okazji zrobić remoncik składając go chyba jest rozsądniejsze.
dodam, że w planie miałbym kolejne modyfikacje...
mam nadzieje, ze ktoś mi pomoże, z góry dzięki!
pozdrawiam, Jacek |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 01-02-2007, 01:13
|
|
|
hmm
jak dla mnie to troche nie realne.
SOHC ma 8 zaworow, natomiast DOHC 16, dwa walki rozrzadu, ... jak dla mnie to bylaby rzezba siakas.
lepiej kupic uzywany 4g63 SOHC lub DOHC i przeswapowac na GTI . (juz kilka swapow z SOHC na DOHC sie udalo ,bo przeciez praktycznie to jest plug&play. bo galanciorki przeciez produkowali z 4g63 DOHC) |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 01-02-2007, 07:29
|
|
|
Między sohc a dohc różnic jest więcej niż podobieństw......łatwiej wymienić podobieństwa:
Takie same są:
- blok (też nie do końca, bo DOHC ma natrysk oleju na denka tłoków)
- wał
- miska olejowa
- wałki wyważające
- parę drobiazgów jeszcze się znajdzie....
O samym swapie pisałem nie raz |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
dymek [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2007, 11:27
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | lepiej kupic uzywany 4g63 SOHC lub DOHC i przeswapowac na GTI . (juz kilka swapow z SOHC na DOHC sie udalo ,bo przeciez praktycznie to jest plug&play. bo galanciorki przeciez produkowali z 4g63 DOHC) |
wiem o tym, ale tak jak pisalem wyzej - nie znalazlem zadnej dobrej oferty, bo nawet jesli cena jest juz na realnym poziomie to są to silniki 'niesprawdzone'. myslalem ze skoro to 'ten sam' silnik tylko z 16 zaworami i dwoma wałkami to da sie to jakos przelozyc i poskladac do kupy. wtedy przynajmniej bym wiedział co mam, ale z tego co napisał Bartek, to takie coś udało by się mając drugi silnik dohc i poprostu zamieniając częsci, ale w takiej sytuacji można włożyć cały gotowy silnik dohc...
może macie jakiś namiar na silniczek w przystepnej cenie? |
|
|
|
 |
remkowsky [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2007, 12:20
|
|
|
jakie 8 zaworów??? to skad w moim 4G63 SOHC wzielo sie ich 16...??.
[ Dodano: 01-02-2007, 12:21 ]
no chyba ze w E33 tak bylo.... |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 01-02-2007, 16:12
|
|
|
Modele E3x posiadały silniki 8-o zaworowe na jednym wałku, 16-tki tylko na dwóch wałkach.
Modele powyżej czyli od E5x posiadały już 16-tki na jednym wałku. |
|
 |
remkowsky [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2007, 17:04
|
|
|
no to jestem spokojnieszy.... juz sie balem ze o czyms nie wiem |
|
|