|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Rozmyślania nad Lancerem X |
Autor |
Wiadomość |
Rzeznik
Forumowicz

Auto: Colt 1,3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-04-2013, 11:17 Rozmyślania nad Lancerem X
|
|
|
Witam
Od dłuższego czasu chodziła mi po głowie myśl o przesiadce na coś większego (obecnie Colt), niedawno zrodziła się opcja na zakup Lancera X (1.8 Sportback, wyposażenie w wersji Intense, auto z roku 2009, przebieg 40tys. km, krajowe, serwis), auto jest od pewnego właściciela, jest w miarę zadbane, wymaga lekkiego odświeżenia (myślę, że porządne sprzątanie i lekka polerka wystarczy).
Cena będzie wybitnie okazyjna, więc chciałbym się Was zapytać drodzy forumowicze, jak Wam się jeździ tego typu autem i jakie najczęściej usterki występują? Jak ze zwrotnością tego auta, czy da radę jeździć i parkować po zakorkowanej Łodzi?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 15-04-2013, 11:23
|
|
|
Rzeznik napisał/a: | ak Wam się jeździ tego typu autem i jakie najczęściej usterki występują? Jak ze zwrotnością tego auta, |
Hej -
1)jeździ się super!
2)usterek poważnych brak
2a) Są drobiazgi np. chrobotanie w zawieszeniu
2b) w miarę szybko zużywające się klocki hamulcowe z przodu ( w zależności od stylu (od 12-100kkm).
2c) czasami kiepskiej jakości lakier - szczególnie czerwony(ale to nie zawsze)
3) Wciągaj furkę i się nie zastanawiaj nawet sekundy
4) Ja ze swojej strony polecam Tobie przejrzenie Forum w konktekście Lancera (jest wątek na sto ileś stron o "poważnych problemach" w stylu:
-Lancer odpalił za drugim razem
-coś mi stuka w zawieszeniu
-dziś po nocy dobiega dziwny dźwięk z lewego koła..
- Generalnie w benzynie 1.8 brak kłopotów na Forum - ja sobie nie przypominam grubszej awarii.
5) zamontuj sobie gazik i ciesz się Lancerem |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
Rzeznik
Forumowicz

|
Wysłany: 15-04-2013, 11:27
|
|
|
Lakier to z tego co pamiętam czarna perła, troszkę wymagający dopieszczenia Interesują mnie bardzo opinie o tym jak auto sprawuje się w warunkach miejskich, ile potrafi spalić w korkach i jak z jego zwrotnością? A pytam z uwagi na to, że obecnie 90% mojego przebiegu to miasto
RalfPi dzięki za opinie, ja raczej w LPG (przynajmniej póki co) bawić się nie będę, ale z ciekawości, ile 1.8 spala LPG? |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-04-2013, 11:35
|
|
|
hehe - spala mało - przy jeździe powiedzmy przepisowej - spala mi 10l LPG (ale zazwyczaj to ja wyprzedzam - i nie daje się wyprzedzić ).
Jadę do pracy rano bez korków 12km i wracam około 12km w korkach z przystankiem (druga praca).
Generalnie jestem mega zadowolony i kupiłem specjalnie 1.8LPG (czyli wzmocnione elementy silnika)- sporo osób na Forum zainstalowało gaz w silnikach bez przystosowania i są zadowoleni - kiedyś nawet robiłem małą ankietę - generalnie każdy sobie chwali
A benzyny spali około 8-9 (w zależności od stylu i korków) - przy krótkich kursach(5km) i dużych korkach to i z 10l Pb weźmie.
PS A samochód kupowałem w Łodzi |
|
|
|
 |
Rzeznik
Forumowicz

|
Wysłany: 15-04-2013, 12:49
|
|
|
RalfPi napisał/a: |
PS A samochód kupowałem w Łodzi |
W Satalu zapewne? Ja tam swojego Colta nabyłem, a ojciec wcześniej zarówno Nissany(wcześniej właśnie takie japońskie wyroby tam sprzedawano) jak i jedno i Mitsu. Nad LPG na pewno się zastanowię, Colt jakoś mało też mi nie pali (zimą w mieście potrafi pić 8-8.5l) więc Lancer na pewno będzie do przeżycia.
Jaki jest kosz wizyty na przeglądzie serwisowym? |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-04-2013, 13:05
|
|
|
W Satallu
Rzeznik napisał/a: |
Jaki jest kosz wizyty na przeglądzie serwisowym? |
W Szczecinie jest stosunkowo drogo - ja płaciłem za 3 przegląd z wymianą oleju na dobry , z wymianą żaróweczki postojowej, filtrów, przeglądem zawieszenia(hamulców), baterii w pilocie + jakieś standardowe usługi + mycie auta.. to mnie wyniosło 800zł -więc cena "spoko".
Inne przeglądy to jakoś 500zł, 600zł.
Także do przeżycia - Tobie już te przeglądy odchodzą no i jeszcze odchodzi Tobie koszt ubezpieczenia - a wady co miały ew. wyjść to już pewnie wyszły |
|
|
|
 |
Robert_N
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback '09, 1.8
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Gru 2011 Posty: 304 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-04-2013, 14:13
|
|
|
Ja zasuwam takim modelem i nie narzekam. Mam przejechane 50 tysiaków i jest ok. Serwisuje w FeuVert ceny całkiem przyzwoite. Rzeczywiście klocki i tarcze przód wymieniłem po 25 tysiakach bo ich brakowało, tył przy 40. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z jazdy a szczególnie jak troszkę mnie poniesie i podkręcę go do oporu. Wymieniałem jeszcze końcówkę drążka i to było by tyle. Co do zwrotności to 90% jeżdżę w Grodzie Kraka i nie mam żadnego problemu z tym. Spalanie 9 - 11 L miasto, trasa 7,5 - 8,5. Jedynie co mnie martwi to lakier który niemiłosiernie się rysuje.
Ale polecam będziesz zadowolony na 100%. |
_________________ Lancer Sportback '09, 1.8 |
|
|
|
 |
Rzeznik
Forumowicz

|
Wysłany: 18-04-2013, 10:05
|
|
|
RalfPi tak ostatnio zastanawiałem się nad Twoją rekomendacją LPG, powiedz mi, czy orientujesz się ile kosztuje teraz taka zabawa? |
|
|
|
 |
|
|