Jak sprawdzić czy zapsuł mi sie kielich???? |
Autor |
Wiadomość |
gajkarpiowy
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-04-2013, 00:09 Jak sprawdzić czy zapsuł mi sie kielich????
|
|
|
Witam wszystkich, Jestem posiadaczem Cari 1.8 GDI rok 2000 hatchback po liftingu kilka dni temu jadą naszą piękną polska drogą wpadłem w nieduża dziurę . Coś skrzypnęło, i pojawił się problem podczas skręcania coś strzelało i jak puściłem kierownicę zaczęło mnie ściągać raz w lewo raz w prawo. Dziś zaczęło skrzypieć i piszczeć. Byłem u mechaniki powiedział mi że mam się nie przejmować nic się dziać nie będzie że to tylko kielich. Powiedział to po usłyszeniu dźwięku, podczas skręcania kół. Jest to przednie koło od strony kierowcy. Ostaniem czasem wymieniłem amortyzatory i łożyska w przednich kołach więc raczej to nie stąd wydobywa się dźwięk. I tu pojawia się moje pytanie czy ktoś z was miał podobny przypadek? Mechaniki mówi że to kielich. Napisałem do ASO a tam cena ponad 1700 zł a na allego nic nie znalazłem. Czy ktoś wymieniał lub kupował na szocie kielich jeśli tak to w jakiej cenie i jak się trzyma używany?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21020 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 26-04-2013, 07:37
|
|
|
gajkarpiowy napisał/a: | Byłem u mechaniki powiedział mi że mam się nie przejmować nic się dziać nie będzie że to tylko kielich. |
Na twoim miejscu zmienił bym jak najszybciej mechanika .
Jak masz możliwość to zrób i wstaw fotki kielicha od strony koła i pod maski.
Może "fachowcowi" chodziło o jakąś część mcpersona . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 26-04-2013, 08:42
|
|
|
pewnie poszło łożysko amortyzatora a nie kielich.trzeba wyjąć mcpersona i rozebrać poduszkę amortyzatora.też mam ten sam problem i zastanawiam się nad włożeniem części od cari przedliftowej gdzie idzie łożysko toczne a nie ślizgowe które często się rozsypuje na naszych polskich dziurawych drogach. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29-04-2013, 08:23
|
|
|
gajkarpiowy,
Było o tym w temacie [Cari 1.9DI-D] nieustanne problemy z lozyskiem amortyzatora
Prawdopodobnie istnieje możliwość założenia łożyska tocznego od Carismy i Spacestara I gen. Wygląda, że są wymienne trzeba wymienić tylko części powyżej 40162 (na schemacie). Na Alledrogo można kupić już za 50-100PLN i problem znika na wiele lat. Trzeba tylko sprawdzić czy nie zmienili rozstawu śrub, ale raczej nie bo w CAPS podają te łożyska zamiennie.
Carisma I gen.
Carisma II gen.
 |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 02-05-2013, 12:16
|
|
|
gajkarpiowy napisał/a: | Mechaniki mówi że to kielich | Ajajaj nie zrozumiałeś aluzji, chciał sobie łyknąć i może wtedy gadałby do rzeczy |
|
|
|
 |
gajkarpiowy
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 02-05-2013, 22:30
|
|
|
Dziękuje za pomoc, samochód odstawiłem do mechanika samemu nie podjąłem się naprawy. Okazało się że parę elementów się powyginało i trzeba było zamówić, zamówił mechanik z allegro całą cześć z VOLVO S40. Ma pasować rezultaty będą widoczne w poniedziałek. bo wtedy go odbieram. (mechanik zmieniony)... |
|
|
|
 |
|