[EA5A/W 2.5] problem z wentylatorem |
Autor |
Wiadomość |
sadi07
Nowy Forumowicz
Auto: galant
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-04-2013, 19:08 [EA5A/W 2.5] problem z wentylatorem
|
|
|
Witam wszystkich jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem galanta 2.5 v6. Problem mój polega na tym że wentylator chłodnicy na postoju przy normalnej temperaturze bardzo często się włącza ( mniej więcej 2/3 razy na minute) wydaje mi się że nie jest to normalne. Co może być przyczyną tego problemu (zaznaczam że uzupełniałem ostatnio poziom płynu bo coś go wessało ok. 1l może trochę mniej) Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
maddox161
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 V6 1997r
|
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 26-04-2013, 21:47
|
|
|
Jak wyłączysz klimę to też tak często się włącza? |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 26-04-2013, 23:00
|
|
|
sadi07 napisał/a: | Witam wszystkich jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem galanta 2.5 v6. Problem mój polega na tym że wentylator chłodnicy na postoju przy normalnej temperaturze bardzo często się włącza ( mniej więcej 2/3 razy na minute) wydaje mi się że nie jest to normalne. Co może być przyczyną tego problemu (zaznaczam że uzupełniałem ostatnio poziom płynu bo coś go wessało ok. 1l może trochę mniej) Proszę o pomoc. |
Przy obecnej temp. otoczenia pierwszy bieg wentylatora ma prawo sie tak często włączać . Drugi bieg włącza sie dopiero po przekroczeniu 97*C i w Galancie sie prawie to nigdy nie zdarza . Dla pewnosci czy wszystko jest ok podepnij auto pod kompa i odczytaj parametry temp. czy zgadzają sie z wartościami i odpowiednim włączaniem sie pierwszego biegu wentylatora chłodnicy .
Jeśli temp. na zegarach jest prawidłowo i nie rośnie , to nie ma sie czym martwić . |
Ostatnio zmieniony przez deejay 30-04-2013, 00:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sadi07
Nowy Forumowicz
Auto: galant
|
Wysłany: 29-04-2013, 19:36
|
|
|
Problem rozwiązany przy włączonej klimatyzacji wentylator się włącza a gdy ją wyłączymy cisza i spokój Nie posiadałem wcześniej klimy w samochodzie nie znałem tematu dzięki za odpowiedzi i sory za nie znajomość oczywistej rzeczy. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 29-04-2013, 23:18
|
|
|
Polecam tryb eko. Dopuszcza większe amplitudy temperatury, ale ogranicza uruchamianie klimy na postoju zmniejszając zużycie paliwa. |
|
|
|
 |
slonio88
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant
|
Wysłany: 30-04-2013, 22:21
|
|
|
Witam,
Mam pytanko odnośnie wentylatora - a mianowicie chodzi o to, że wentylatory chłopdnicy po wyjęciu kluczyka ze stacyjki po około 3 sek zaczynają "chodzić" Na pełnych obrotach chodzi o zimny jak i o ciepły silnik - wcześniej było wszystko ok - temperatura silnika w normie, płyny również.
Co może być nie tak ?
- pozdrawiam |
_________________ Mitsubishi Galant
2.5 V6
2002r
Automat |
|
|
|
 |
Robert_G2
Forumowicz

Auto: Galant V6 2.5 98r, był 2.0 91r
|
Wysłany: 21-04-2016, 21:50
|
|
|
Mam ten sam problem co opisał poprzednik slonio88.
Zdarzało mi się to sporadycznie, ale teraz stało się już irytujące więc zacząłem zgłębiać temat.
Coś Ci się może slonio88 udało ustalić od czego się tak dzieje.
Ja zauważyłem, że jak włożę kluczyk i włączę stacyjkę to wentylatory gasną.
Jak wyłączę i wyjmę kluczyk to jest ok lub czasami trzeba dłużej odczekać przy chodzących wentylatorach.
Ale kiedyś go zostawiłem i jak wróciłem dość po długim czasie to wentylatory dalej chodziły i miałem problem już z odpaleniem. Oczywiście wyczerpał się akumulator, także trzeba uważać. |
_________________ Pozdrawiam. Robert.
 |
|
|
|
 |
|