Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS GDI] Brzęczenie w silniku po włączeniu zapłonu.
Autor Wiadomość
mastermind 
Nowy Forumowicz

Auto: póki co żadne
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-05-2013, 20:18   [MSS GDI] Brzęczenie w silniku po włączeniu zapłonu.

Witam.
W moim MSS 1.8GDI po włączeniu zapłonu słychać dziwne brzęczenie - jakby zwarcie. Dżwięk zlokalizowałem bliżej kabiny, mniej więcej po środku. Po przełączeniu kluczyka z powrotem na OFF dzwięk jest jeszcze przez ok. 5 sek. i ustaje.
Auto odpala bez problemu i podczas jazdy też nie zauwazam żadnych nieprawidłowości.
Co to może być. Proszę o pomoc.

mls 
Forumowicz

Auto: -
Wysłany: 07-05-2013, 09:04   

A problemów z kontrolką silnika nie było ani nic? U mnie takie "efekty dźwiękowe" wydawała przepustnica z kończącym swój żywot czujnikiem położenia. Ale wcześniej normą było zapalanie się kontrolki silnika, praca w trybie awaryjnym i ogólnie masa problemów. Po wymianie - spokój od prawie dwóch lat... ;)

mastermind 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-05-2013, 12:16   

Kontrolka silnika nie zapala się, ale jeżdżę mało, max. 15km "na raz", więc może nie zdąży się zapalić? Mam jeszcze taki problem, że po przejechaniu takiej odległości, po wyłączeniu silnika i przy włączeniu go za chwilę ponownie obroty podchodzą do ok. 2000 i opadają powoli do zera, przy czym samochód gaśnie. Może to ma związek z tym co opisałem wyżej? Miesiąc temu mechanik czyścił przepustnice, może coś się uszkodziło? Mam ten samochód od połowy marca i nie wiem czy tak działo się wcześniej.
A tak w ogóle to gdzie znajduje się przepustnica?

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 07-05-2013, 13:48   

mastermind napisał/a:
Kontrolka silnika nie zapala się, ale jeżdżę mało, max. 15km "na raz", więc może nie zdąży się zapalić?

Według mnie 15km to wystarczający czas by ewentualny błąd sygnalizowany kontrolką check engine się zaświecił.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 07-05-2013, 15:08   

Cytat:
W moim MSS 1.8GDI po włączeniu zapłonu słychać dziwne brzęczenie - jakby zwarcie. Dżwięk zlokalizowałem bliżej kabiny, mniej więcej po środku. Po przełączeniu kluczyka z powrotem na OFF dzwięk jest jeszcze przez ok. 5 sek. i ustaje

Absolutnie normalne zachowanie elektronicznej przepustnicy. Nie zwiastuje niczego złego, auto opuszczając fabrykę też wydawało ten dźwięk - mógł być minimalnie bardziej chichy - z wiekiem odrywają się maleńkie elementy magnesu (nie mające żadnego wpływu na pracę przepustnicy) i drżą wewnątrz pola magnetycznego wytwarzanego przez siłownik

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

mastermind 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-05-2013, 15:27   

To mogę być spokojniejszy w tej kwestii.
A co sądzicie o tym, że auto po chwili gaśnie kiedy odpalam na nagrzanym silniku?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 07-05-2013, 15:47   

Przyczyn może być kilka, jak nie kilkanaście, od brudnej przepustnicy po zapchane filterki w pompie wysokiego ciśnienia

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

mastermind 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-05-2013, 15:55   

Przepustnica była czyszczona - przynajmniej mechanik mówił, że czyścił.
A te filterki to pewnie jakaś droższa sprawa?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 07-05-2013, 16:05   

Pytanie co i jak wyczyścił w tej przepustnicy.....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

mastermind 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-05-2013, 16:11   

Tego niestety nie wiem. Powiedział, że wyczyścił, w szczegóły się nie wdawał.

mls 
Forumowicz

Wysłany: 09-05-2013, 00:21   

Bartek napisał/a:
Absolutnie normalne zachowanie elektronicznej przepustnicy. Nie zwiastuje niczego złego, auto opuszczając fabrykę też wydawało ten dźwięk - mógł być minimalnie bardziej chichy - z wiekiem odrywają się maleńkie elementy magnesu (nie mające żadnego wpływu na pracę przepustnicy) i drżą wewnątrz pola magnetycznego wytwarzanego przez siłownik

Tu się nie zgodzę - nie wiem czy pamiętasz, moja przepustnica wydawała taki dźwięk głośno i wyraźnie przed wymianą TPS. Po wymianie jest to tylko ciche stukanie po przekręceniu kluczyka... I to jest normalne - brzęczenie moim zdaniem absolutnie nie :)

mastermind 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-05-2013, 18:22   

No to jak to jest Panowie? :wink:

adrian.mazur 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV
Wysłany: 11-05-2013, 10:06   

[quote="mls"]
mls napisał/a:

Tu się nie zgodzę - nie wiem czy pamiętasz, moja przepustnica wydawała taki dźwięk głośno i wyraźnie przed wymianą TPS. Po wymianie jest to tylko ciche stukanie po przekręceniu kluczyka... I to jest normalne - brzęczenie moim zdaniem absolutnie nie :)

Ciche stukanie to jest, ale po przekręceniu kluczyka na pozycję ON. - tyk tyk ty tyk tyki tyle.
A po przekręceniu na OFF, jest dźwięk przypominający skrzypienie z brzęczeniem ( można to interpretować jako zwarcie), trwa około 5 sekund po czym ustępuje.

Objaw jak najbardziej prawidłowy.

Ogladałem podczas czyszczenia przepustnicy, co wtedy się dzieje.
Po wyłączeniu na pozycję OFF, wygląda to tak, jakby przepustnica dostawała "głupie" sygnały, i delikatnie pracowała - otwierała się , zamykała delikatnie po czym całkowicie się zamyka i wszystkie piszczenia, skrzypienia, dzwięki ustępują. Ale to trzeba się wsłuchać by zwrócić na to uwagę .....

mls 
Forumowicz

Wysłany: 11-05-2013, 17:11   

adrian.mazur napisał/a:
Po wyłączeniu na pozycję OFF, wygląda to tak, jakby przepustnica dostawała "głupie" sygnały, i delikatnie pracowała - otwierała się , zamykała delikatnie po czym całkowicie się zamyka i wszystkie piszczenia, skrzypienia, dzwięki ustępują. Ale to trzeba się wsłuchać by zwrócić na to uwagę .....

Dokładnie. Wsłuchać się. Jeśli jednak dźwięk ten jest głośny, wyraźnie słyszalny w środku/na zewnątrz, a w szczególności słyszalny jest przed uruchomieniem silnika, to już coś jest nie tak...

mastermind 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-05-2013, 20:32   

U mnie słychać to cały czas po przekręceniu kluczyka na ON, ale nie słychać tego w środku ani na zewnątrz (stojąc tuż obok samochodu) przy zamkniętej masce. Stojąc przed otwartą maska też nie robi hałasu, trzeba się troszkę skupić żeby usłyszeć.

Odpowiedz do tematu