[MSS GDI] Brzęczenie w silniku po włączeniu zapłonu. |
Autor |
Wiadomość |
mastermind
Nowy Forumowicz
Auto: póki co żadne
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-05-2013, 20:18 [MSS GDI] Brzęczenie w silniku po włączeniu zapłonu.
|
|
|
Witam.
W moim MSS 1.8GDI po włączeniu zapłonu słychać dziwne brzęczenie - jakby zwarcie. Dżwięk zlokalizowałem bliżej kabiny, mniej więcej po środku. Po przełączeniu kluczyka z powrotem na OFF dzwięk jest jeszcze przez ok. 5 sek. i ustaje.
Auto odpala bez problemu i podczas jazdy też nie zauwazam żadnych nieprawidłowości.
Co to może być. Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
mls
Forumowicz

Auto: -
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Lip 2010 Posty: 100 Skąd: Warszawa Bielany
|
Wysłany: 07-05-2013, 09:04
|
|
|
A problemów z kontrolką silnika nie było ani nic? U mnie takie "efekty dźwiękowe" wydawała przepustnica z kończącym swój żywot czujnikiem położenia. Ale wcześniej normą było zapalanie się kontrolki silnika, praca w trybie awaryjnym i ogólnie masa problemów. Po wymianie - spokój od prawie dwóch lat... |
|
|
|
 |
mastermind
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-05-2013, 12:16
|
|
|
Kontrolka silnika nie zapala się, ale jeżdżę mało, max. 15km "na raz", więc może nie zdąży się zapalić? Mam jeszcze taki problem, że po przejechaniu takiej odległości, po wyłączeniu silnika i przy włączeniu go za chwilę ponownie obroty podchodzą do ok. 2000 i opadają powoli do zera, przy czym samochód gaśnie. Może to ma związek z tym co opisałem wyżej? Miesiąc temu mechanik czyścił przepustnice, może coś się uszkodziło? Mam ten samochód od połowy marca i nie wiem czy tak działo się wcześniej.
A tak w ogóle to gdzie znajduje się przepustnica? |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 07-05-2013, 13:48
|
|
|
mastermind napisał/a: | Kontrolka silnika nie zapala się, ale jeżdżę mało, max. 15km "na raz", więc może nie zdąży się zapalić? |
Według mnie 15km to wystarczający czas by ewentualny błąd sygnalizowany kontrolką check engine się zaświecił. |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 07-05-2013, 15:08
|
|
|
Cytat: | W moim MSS 1.8GDI po włączeniu zapłonu słychać dziwne brzęczenie - jakby zwarcie. Dżwięk zlokalizowałem bliżej kabiny, mniej więcej po środku. Po przełączeniu kluczyka z powrotem na OFF dzwięk jest jeszcze przez ok. 5 sek. i ustaje |
Absolutnie normalne zachowanie elektronicznej przepustnicy. Nie zwiastuje niczego złego, auto opuszczając fabrykę też wydawało ten dźwięk - mógł być minimalnie bardziej chichy - z wiekiem odrywają się maleńkie elementy magnesu (nie mające żadnego wpływu na pracę przepustnicy) i drżą wewnątrz pola magnetycznego wytwarzanego przez siłownik |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
mastermind
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-05-2013, 15:27
|
|
|
To mogę być spokojniejszy w tej kwestii.
A co sądzicie o tym, że auto po chwili gaśnie kiedy odpalam na nagrzanym silniku? |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 07-05-2013, 15:47
|
|
|
Przyczyn może być kilka, jak nie kilkanaście, od brudnej przepustnicy po zapchane filterki w pompie wysokiego ciśnienia |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
|
|
|
 |
mastermind
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-05-2013, 15:55
|
|
|
Przepustnica była czyszczona - przynajmniej mechanik mówił, że czyścił.
A te filterki to pewnie jakaś droższa sprawa? |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 07-05-2013, 16:05
|
|
|
Pytanie co i jak wyczyścił w tej przepustnicy..... |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
mastermind
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-05-2013, 16:11
|
|
|
Tego niestety nie wiem. Powiedział, że wyczyścił, w szczegóły się nie wdawał. |
|
|
|
 |
mls
Forumowicz

|
Wysłany: 09-05-2013, 00:21
|
|
|
Bartek napisał/a: | Absolutnie normalne zachowanie elektronicznej przepustnicy. Nie zwiastuje niczego złego, auto opuszczając fabrykę też wydawało ten dźwięk - mógł być minimalnie bardziej chichy - z wiekiem odrywają się maleńkie elementy magnesu (nie mające żadnego wpływu na pracę przepustnicy) i drżą wewnątrz pola magnetycznego wytwarzanego przez siłownik |
Tu się nie zgodzę - nie wiem czy pamiętasz, moja przepustnica wydawała taki dźwięk głośno i wyraźnie przed wymianą TPS. Po wymianie jest to tylko ciche stukanie po przekręceniu kluczyka... I to jest normalne - brzęczenie moim zdaniem absolutnie nie |
|
|
|
 |
mastermind
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-05-2013, 18:22
|
|
|
No to jak to jest Panowie? |
|
|
|
 |
adrian.mazur
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
|
Wysłany: 11-05-2013, 10:06
|
|
|
[quote="mls"] mls napisał/a: |
Tu się nie zgodzę - nie wiem czy pamiętasz, moja przepustnica wydawała taki dźwięk głośno i wyraźnie przed wymianą TPS. Po wymianie jest to tylko ciche stukanie po przekręceniu kluczyka... I to jest normalne - brzęczenie moim zdaniem absolutnie nie |
Ciche stukanie to jest, ale po przekręceniu kluczyka na pozycję ON. - tyk tyk ty tyk tyki tyle.
A po przekręceniu na OFF, jest dźwięk przypominający skrzypienie z brzęczeniem ( można to interpretować jako zwarcie), trwa około 5 sekund po czym ustępuje.
Objaw jak najbardziej prawidłowy.
Ogladałem podczas czyszczenia przepustnicy, co wtedy się dzieje.
Po wyłączeniu na pozycję OFF, wygląda to tak, jakby przepustnica dostawała "głupie" sygnały, i delikatnie pracowała - otwierała się , zamykała delikatnie po czym całkowicie się zamyka i wszystkie piszczenia, skrzypienia, dzwięki ustępują. Ale to trzeba się wsłuchać by zwrócić na to uwagę ..... |
|
|
|
 |
mls
Forumowicz

|
Wysłany: 11-05-2013, 17:11
|
|
|
adrian.mazur napisał/a: | Po wyłączeniu na pozycję OFF, wygląda to tak, jakby przepustnica dostawała "głupie" sygnały, i delikatnie pracowała - otwierała się , zamykała delikatnie po czym całkowicie się zamyka i wszystkie piszczenia, skrzypienia, dzwięki ustępują. Ale to trzeba się wsłuchać by zwrócić na to uwagę ..... |
Dokładnie. Wsłuchać się. Jeśli jednak dźwięk ten jest głośny, wyraźnie słyszalny w środku/na zewnątrz, a w szczególności słyszalny jest przed uruchomieniem silnika, to już coś jest nie tak... |
|
|
|
 |
mastermind
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-05-2013, 20:32
|
|
|
U mnie słychać to cały czas po przekręceniu kluczyka na ON, ale nie słychać tego w środku ani na zewnątrz (stojąc tuż obok samochodu) przy zamkniętej masce. Stojąc przed otwartą maska też nie robi hałasu, trzeba się troszkę skupić żeby usłyszeć. |
|
|
|
 |
|