|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Z34A 1.3] Szarpanie, skaczace obroty, check engine |
Autor |
Wiadomość |
_gugi
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ3 Motion
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-05-2013, 21:37 [Z34A 1.3] Szarpanie, skaczace obroty, check engine
|
|
|
Witam...
Dwa dni temu pojawił się w moim misku (przebieg 135tkm) problem... Otórz wracając z pracy po odpaleniu i przejechaniu kilku metrów silnik zaczął bardzo szarpać... Obroty w trakcie postoju wahały się pomiędzy ok 500 a 800 (normalnie jest własnie ok. 750). Silnik zachowuje się tak jakby nie pracowały wszystkie cylindry, spalanie jest o ok. 2 litry wyższe w tym czasie. Po przejechaniu około 10 km sytuacja stabilizuje się i po szarpaniu nie pozostaje żaden ślad - jedyne co mi o nim przypomina to świecąca się ciągle kontrolka check engine. Paliwo leję na tej samej stacji, zatankowałem do pełna na shellu ale nic to nie dało.
Jutro tak czy owak wybieram się do mechanika, ale w sumie nie wiem czy to bardziej kwestia elektryki (może cewka) czy może problem tkwi we wtryskach??
Pozdrawiam,
Miłego weekendu
Edit.
No to sobie pojechałem na warsztat... Odpalam dziś silnik, równa praca... Kontrolka check świeci... Przejechałem bez szarpnięć ok 3km, zgasiłem silnik, zapalam a tu kontrolka check gaśnie... Hmmm... Autonaprawa czy co??? |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 11-05-2013, 12:50
|
|
|
Ja bym stawiał na świece, kiedyś ktoś wspominał, ze szczególnie przy krótkich przebiegach potrafią odmówić posłuszeństwa. Ewentualnie któraś cewka mogła paść...wizualnie możesz skontrolować jak wyglądają świece, dostęp jest b. dobry, ale myślę, że najlepiej podpiąć komputer i zobaczyć co pokaże, bo równie dobrze może być cewka walnięta, kable zużyte, lub któryś czujnik.
Szukanie po omacku będzie dużo wyższym kosztem jak szybka diagnoza i naprawa.
Sprawę załatw szybko, bo jeżeli nie pracuje ci któryś cylinder, to niespalone paliwo rozrzedza olej i będziesz musiał go wymienić...już teraz sprawdź poziom, czy ci nie urósł. |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
_gugi
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ3 Motion
|
Wysłany: 11-05-2013, 13:37
|
|
|
Tylko jak zdiagnozować błąd jeśli kontrolka check nie świeci??? To tak jakby błędu nie było... A co do przebiegów to krótkimi bym ich nie nazwał - dziennie jadę 60 km do pracy w jedną stronę... Akurat dziś jedynie co to zaliczyłem "krótki" przebieg na zakupy...
Ale dzięki za radę - jestem już zresztą umówiony na komputer... |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 13-05-2013, 12:46
|
|
|
błąd powinien być "w pamięci"
chyba |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
mitsuga
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2,0 2001 r.
|
Wysłany: 31-05-2013, 20:28
|
|
|
Miałem podobne dziwne objawy w Colcie 1,3 żony.
Wystarczyło dobrze wyczyścic przepustnicę,a pomysłów mechaników i czarnych wizji było,że ho,ho ... |
_________________ ten piękny Galant był kiedys mój
 |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|