Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Z34A 1.3] Szarpanie, skaczace obroty, check engine
Autor Wiadomość
_gugi 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ3 Motion
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-05-2013, 21:37   [Z34A 1.3] Szarpanie, skaczace obroty, check engine

Witam...

Dwa dni temu pojawił się w moim misku (przebieg 135tkm) problem... Otórz wracając z pracy po odpaleniu i przejechaniu kilku metrów silnik zaczął bardzo szarpać... Obroty w trakcie postoju wahały się pomiędzy ok 500 a 800 (normalnie jest własnie ok. 750). Silnik zachowuje się tak jakby nie pracowały wszystkie cylindry, spalanie jest o ok. 2 litry wyższe w tym czasie. Po przejechaniu około 10 km sytuacja stabilizuje się i po szarpaniu nie pozostaje żaden ślad - jedyne co mi o nim przypomina to świecąca się ciągle kontrolka check engine. Paliwo leję na tej samej stacji, zatankowałem do pełna na shellu ale nic to nie dało.

Jutro tak czy owak wybieram się do mechanika, ale w sumie nie wiem czy to bardziej kwestia elektryki (może cewka) czy może problem tkwi we wtryskach??

Pozdrawiam,
Miłego weekendu :)

Edit.
No to sobie pojechałem na warsztat... Odpalam dziś silnik, równa praca... Kontrolka check świeci... Przejechałem bez szarpnięć ok 3km, zgasiłem silnik, zapalam a tu kontrolka check gaśnie... Hmmm... Autonaprawa czy co???

marrok 
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Wysłany: 11-05-2013, 12:50   

Ja bym stawiał na świece, kiedyś ktoś wspominał, ze szczególnie przy krótkich przebiegach potrafią odmówić posłuszeństwa. Ewentualnie któraś cewka mogła paść...wizualnie możesz skontrolować jak wyglądają świece, dostęp jest b. dobry, ale myślę, że najlepiej podpiąć komputer i zobaczyć co pokaże, bo równie dobrze może być cewka walnięta, kable zużyte, lub któryś czujnik.
Szukanie po omacku będzie dużo wyższym kosztem jak szybka diagnoza i naprawa.
Sprawę załatw szybko, bo jeżeli nie pracuje ci któryś cylinder, to niespalone paliwo rozrzedza olej i będziesz musiał go wymienić...już teraz sprawdź poziom, czy ci nie urósł.

Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był

_gugi 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ3 Motion
Wysłany: 11-05-2013, 13:37   

Tylko jak zdiagnozować błąd jeśli kontrolka check nie świeci??? To tak jakby błędu nie było... A co do przebiegów to krótkimi bym ich nie nazwał - dziennie jadę 60 km do pracy w jedną stronę... Akurat dziś jedynie co to zaliczyłem "krótki" przebieg na zakupy... :)

Ale dzięki za radę - jestem już zresztą umówiony na komputer...

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 13-05-2013, 12:46   

błąd powinien być "w pamięci"
chyba

mitsuga 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2,0 2001 r.
Wysłany: 31-05-2013, 20:28   

Miałem podobne dziwne objawy w Colcie 1,3 żony.
Wystarczyło dobrze wyczyścic przepustnicę,a pomysłów mechaników i czarnych wizji było,że ho,ho ...

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 11-06-2013, 07:48   

Witam
Jaki silnik, rok auta i kiedy byles ostatnio na serwisie - wazne
Pozdrawiam

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

Odpowiedz do tematu