Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Poprawienie odbioru stacji radiowych
Autor Wiadomość
krzysieg 
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-05-2013, 20:08   Poprawienie odbioru stacji radiowych

witam

Od początku jak mam colta radio nie odbiera zbyt rewelacyjnie , tzn są miejsca gdzie jest
kiepski odbiór lub nie ma wcale ale gdzie nie gdzie odbiera dobrze :) .
Nie jest tragicznie , ale wiele aut ma lepszy odbiór ...
Radio mam niefabryczne , pierwszy był jakiś voicekraft teraz jest kenwood -odbiór siła sygnału taka sama .
Wtyczka do radia ok,bez przejściówek , połączenie z anteną myślę że też ok , po rozłożeniu anteny odbiór jest dużo lepszy niż na złożonej , na złożonej prawie wcale nie ma .
Jest w colcie fabrycznie zamontowany wzmacniacz antenowy ?

herr_flick 
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A i CS3A
Wysłany: 10-05-2013, 15:46   

Chyba nie ma bo u siebie mam podobnie, natomiast w FSO mam dobry odbiór nawet z odkręconą anteną

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 10-05-2013, 17:27   

Jak masz podłączoną masę do radia? Jeśli przez antenę, to może powodować słabszy odbiór. Sprawdź też masę samej anteny, często jest tak, że przy montażu anteny monter robi to niedokładnie i masa nie dotyka bezpośrednio do blachy karoserii tylko przez farbę. Słaba masa anteny też może powodować gorszy odbiór.

krzysieg 
Forumowicz

Wysłany: 10-05-2013, 18:14   

plecho1 napisał/a:
Jak masz podłączoną masę do radia? Jeśli przez antenę, to może powodować słabszy odbiór.

Chodzi o "-" ? bo w radiu obudowa jest połączona z "-" zasilania w gnieździe
czyli po odłączeniu anteny radio by nie działało :) , tak na pewno nie mam.
Mam przejściówkę z gniazda mitsubishi na iso ,przejściówka ma kabelek który podłącza się do masy taką kupiłem , w wiązce nie ma masy ? dziwne trochę .
Odkręcę antenę ze słupka przez 13 lat mogło zaśniedzieć połączenie ,w końcu to tylko 2 śrubki .
Kupiłem na allegro wzmacniacz antenowy (nie separator) na dniach pokombinuje ..

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-05-2013, 19:04   

Jeśli masz przejściówkę z czarnym kablem masowym podłączonym do karoserii lub jakiegoś kabla masowego, to masa radia raczej jest ok. W kostce od radia nie ma kabla masowego więc czasem ludzie wykorzystują masę z kabla antenowego która często jest niewystarczająca - dlatego zapytałem o masę radia. Masa do radia w instalacji auta oczywiście jest, ale jest to osobny kabel z wsuwką podpinany do obudowy oryginalnego radia.
Ludzie czasem przez takie rozwiązanie mylnie jako masę podłączają kabel od sterowania ściemnianiem podświetlenia radia. Przy wyłączonych światłach pozycyjnych działa jak masa a po ich włączeniu na tym kablu pojawia się +12V i dopiero wtedy zaczynają się cyrki z instalacją auta.

krzysieg 
Forumowicz

Wysłany: 12-05-2013, 09:00   

plecho1 napisał/a:
W kostce od radia nie ma kabla masowego więc czasem ludzie wykorzystują masę z kabla antenowego
plecho1 napisał/a:
Jeśli masz przejściówkę z czarnym kablem masowym podłączonym do karoserii

Trochę to nie jasne jeśli nie ma masy w kostce radia a podłączając przejściówkę już jest .
Wydaje mi się że w kostce radia "-" zasilania jest jednocześnie masą .
Sprawdzę omomierzem połączenie między obudową radia a karoserią .

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-05-2013, 15:19   

W Carismie jak i w innych Miśkach w oryginalnej kostce od radia nie ma masy dlatego w przejściówce z Mitsu na kostkę ISO jest czarny masowy kabel z oczkiem aby doprowadzić masę do innego nieoryginalnego radia.
http://t1.gstatic.com/ima...WTxzlXiGmOWjhOg

krzysieg 
Forumowicz

Wysłany: 12-05-2013, 21:05   

Czyli oryginalne radio nie ma w kostce przy radiu masy tylko ma podłączoną bezpośrednio do obudowy (bez tego nie zadziała), a nieoryginalne poprzez kostkę-przejściówkę i do karoserii .

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-05-2013, 06:37   

Albo do karoserii albo ten kabel można połączyć z kablem masowym który wpina się we wsuwkę na obudowie w oryginalnym radiu. Chodzi mniej więcej o taki osobny czarny kabel, tu akurat fotka chyba z Mazdy, ale w Mitsu jest podobnie http://images41.fotosik.p...a66dfebdmed.jpg

krzysieg 
Forumowicz

Wysłany: 13-05-2013, 21:28   

Między obudową radia a karoserią przy odłączonej antenie jest 0 Ohm .
Podłączyłem wzmacniacz antenowy Abasco 16 dB , trochę wzmacnia ale niewiele na pewno nie pogarsza :) ,dopiero podłączyłem jeszcze nie jeździłem .
Próbowałem odkręcić antenę ale to nie takie proste , ten plastik na 2 śrubki to tylko osłona
antena jest przymocowana gdzieś od wewnątrz w środku słupka .
Kiedyś nad słupkami montowałem tweetery i zdejmowałem wew. plastiki słupków ,nie przypominam sobie żebym tam widział antenę .
Ale nie ma sensu grzebać przy antenie , w sumie na podwórku odbieram dobrze ponad 90% stacji , a przy gorszych warunkach sama antena bez wzmacniacza nie wystarczy do dobrego odbioru .
Tak na marginesie w radiu mam kabelek oznaczony "remote cont. " na którym jest 5V , ciekawe do czego ?

zmc29 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001r. 4G92
Wysłany: 28-08-2015, 18:53   

plecho1 napisał/a:
W Carismie jak i w innych Miśkach w oryginalnej kostce od radia nie ma masy dlatego w przejściówce z Mitsu na kostkę ISO jest czarny masowy kabel z oczkiem aby doprowadzić masę do innego nieoryginalnego radia.
http://t1.gstatic.com/ima...WTxzlXiGmOWjhOg

Witam
Podłączę się do tematu bo mam również problem z nieoryginalnym radiem i słabym sygnałem. U mnie sytuacja jest taka:
Masa jest podłączona tak jak kolega plecho1 powyżej opisał czyli:z przejściówki przy radiu ISO, kabelek czarny masy jest podłączony do oryginalnego kabelka masy auta na tzw. "wsuwkę" (Rys.1)

Rys.1 Podłączenie masy:

Czyli tak jak zrozumiałem z dotychczasowych postów w temacie, że tak ma być OK. Niestety radio nadal słabo odbiera więc zmierzyłem miernikiem czy jest zasilanie wzmacniacza w stopce anteny na kabelku, który jest oryginalnie przy kablu antenowym. No i nie ma tam zasilania nawet przy włączonym radiu (u mnie radio włącza się po przekręceniu kluczyka). Więc pomyślałem,że może ten zasilający wzmacniacz anteny kabelek jest odłączony z drugiej swojej strony czyli gdzieś przy radio. Okazuje się jednak, że jest on podłączony do jakiegoś kabla wychodzącego z grubej wiązki kabli instalacji samochodowej, który jest zakończony taką wtyczką:
Rys.2 Wtyczka wystająca z ori wiązki auta od której podłączony jest kabelek zasilania wzmacniacza antenowego.

Wydaje się więc, że podłączenie jest OK mimo to na kabelku zasilającym wzmacniacz antenowy nie ma zasilania.
1) Moje pytanie nr 1 dotyczy tego kabla, wystającego z oryginalnej wiązki auta (Rys.2) do którego podłączony jest kabelek zasilający wzmacniacz antenowy w stopce anteny. Czy tam powinno być +12V czy inne (może mniejsze) napięcie?
2) I kolejne pytanie: czy jeśli nie ma tam napięcia zasilającego to czy można w zamian podać na kabelek zasilający wzmacniacz antenowy napięcie z radia z tzw. przewodu "sterującego- remote control" tego który włącza wzmacniacze audio po włączeniu radia ?
3) Mimo, że radio ma w swojej kostce (przejściówce ISO) podłączoną masę (Rys.1) to dodatkowo do radia może trzeba podłączyć kolejną masę bo radio posiada jeszcze dodatkową śrubkę pod wtyczkę oczkową (Rys.3) Czy jest sens podłączania kilku "minusów" do jednego urządzenia?
Rys.3 Dodatkowa masa na radio

Pany poradźcie coś bo już mam dość tego trzeszczenia na radiu jadąc poza miastem.

krzysieg 
Forumowicz

Wysłany: 01-09-2015, 18:06   

1- Tak powinno być + 12V
2- nie widzę przeszkód można
3- nie ma sensu .

Myślę że oryginalne radio po włączeniu podawało +12V poprzez oryginalną kostkę
na ten pojedynczy kabelek którym jest zasilany wzmacniacz , teraz gdy jest przejściówka
uniwersalna 2 x Iso , połączenie to jest nie wykorzystane i nie ma zasilania z radia na wzmacniacz .

Ja bym zasilił ten wzmacniacz :
1- najlepiej znajdując +12V po włączeniu radia i tam się wpiąć lub
2- Do głównego zasilania radia
3- ostatecznie do wyjścia na wzmacniacz , będzie to działać
ale widzę po złączach rca że masz wzmacniacz i będzie to " nie fachowe " .

zmc29 
Forumowicz

Wysłany: 03-09-2015, 18:10   

Czemu "nie fachowe"? W moim przypadku
krzysieg napisał/a:

1- najlepiej znajdując +12V po włączeniu radia i tam się wpiąć lub

oraz
krzysieg napisał/a:

...
3- ostatecznie do wyjścia na wzmacniacz , będzie to działać
ale widzę po złączach rca że masz wzmacniacz i będzie to " nie fachowe " .

to to samo, bo właśnie wzmacniacze włączają się za pomocą tych +12V po włączeniu radia.

krzysieg 
Forumowicz

Wysłany: 03-09-2015, 19:19   

U mnie mogę wyłączyć te 12V w ustawieniach radia i myślę że jak to jest tak rozwiązane to lepiej nie podłączać zbyt wiele urządzeń pod to wyjście ...ale na pewno nic by się nie stało .
Ja bym podłączył pod główne zasilanie radia czyli czerwony -to te gdzię pojawia się 12V po włączeniu stacyjki , najczęściej żółty w tej samej kostce iso to pamięć czyli 12V na stałe .

zmc29 
Forumowicz

Wysłany: 04-09-2015, 14:23   

krzysieg napisał/a:
U mnie mogę wyłączyć te 12V w ustawieniach radia i myślę że jak to jest tak rozwiązane to lepiej nie podłączać zbyt wiele urządzeń pod to wyjście ...ale na pewno nic by się nie stało .
Ja bym podłączył pod główne zasilanie radia czyli czerwony -to te gdzię pojawia się 12V po włączeniu stacyjki , najczęściej żółty w tej samej kostce iso to pamięć czyli 12V na stałe .

Tylko pytanie czy ten oryginalny kabelek co zasilał wzmacniacz antenowy miał 12V czy może mniej ?

Odpowiedz do tematu