[2.5 TD] Naprawa i konserwacja ramy |
Autor |
Wiadomość |
kedas1
Forumowicz
Auto: Pajero
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-05-2013, 18:42 [2.5 TD] Naprawa i konserwacja ramy
|
|
|
Witam Maniaków;)
Panowie rozpoczynam prace związane z naprawą i konserwacją ramy i mam pytanie. Oczyszczac ramę będe "ręcznie", czyli bez piaskowania. Jakich sprawdzonych srodków użyc aby ta konserwacja miała sens. Chciałbym aby ktos opisał od jakiego srodka zacząc i na jakim skączyc uwzględniając również wnętrze ramy(czym najlepiej to wnętrze wyczyscic). Ostatnie z moich pytań czy ktos stoswoał srodek Fertan. |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 15-05-2013, 20:17
|
|
|
W większości przypadków ramy nie da się wyczyścić. Należy ją rozpruć do przekroju ceowego tam gdzie przegniła, wyczyścić od wewnątrz i a jeśli grubości blachy już nic nie zostanie to zrekonstruować używając dociętych odpowiednio fragmentów z blachy 3 mm. Rama gnije od środka. Najczęściej jest wewnątrz wypełniona mieszaniną piasku, płatków rdzy i wszelkich szczątków. By ją wyczyścić trzeba ją rozcinać. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 15-05-2013, 20:17
|
|
|
Fertan nie jest zły tylko trzeba go stosować jak jest w instrukcji musi dobrze wejść w reakcję a później trzeba go zmyć wodą ...jedyne jego wady to cena i chyba to ,że jest trochę przereklamowany. Działanie jest podobne do Polskiego cortanina który kosztuje 1/10 fertana.
Experymentowałem z Brunoxem , motipem , R-stopem itp. i powiem Ci tak jeśli masz zamiar robić bez piaskowania to czy to fertan czy coś innego to i tak wszystko zależy od dokładnego oczyszczenia powierzchni. Wydrzeć, wymyć odtłuścić.
Dla mnie np. do zaprawek na karoserii idealnie pasuje R-stop bo można go szybko pokrywać podkładem. Brunox np. w miejscach gdzie nie ma rdzy nie wiąże się i odpada więc jego działanie jest takie sobie no i schnie strasznie długo. Już bardziej przemawiają do mnie preparaty na wodzie typu fertan czy cortanin bo resztę zmywasz przed pokryciem podkładem wodą(pozostaje tylko związek preparatu z rdzą).
Po tym jak nałożysz ten podkład reaktywny na to podkład epoxydowy i ja bym to pokrył akrylowym odpuszczając sobie wszelakie baranki. Przeciwny jestem raczej farbom epoxydowym czy poliuretanowym bo to raczej na wypiaskowane rzeczy i czyste.
Ja w tym roku będę bawił się z zaprawkami na ramie z cortaninem .
Musisz się liczyć z tym ,że i tak co roku trzeba zajrzeć oskrobać i zrobić zaprawki.
W środek ramy fluoidol po dokładnym wypłukaniu syfu. |
|
|
|
 |
kedas1
Forumowicz
|
Wysłany: 16-05-2013, 19:40
|
|
|
Ok, dzięki za odpowiedzi a teraz dopytam czy dobrze zrozumiałem, bo w sprawach związanych z blachą jestem totalnie zielony.
1)rame oczyszczam, wkładam ew łaty w miejsca gdzie jest taka koniecznosc
2)nakładam fertan czekam 48h (tak jest w instrukcji) i zmywał wszystko dokładnie . Czy Fertan również stosuje do srodka ramy?
3)następnie podkład epoxydowy (fajnie by było jak byscie podali nazwe jakiegos sprawdzonego preparatu)
4) ostatnia warstwa farbą akrylową (tu również jesli moge prosic to jakas konkretna sprawdzona nazwa)
Czy wszystko dobrze zrozumiałem ??
Srodek który stostuje do srodka ramy stosuje na koniec w/w procesu ??
Znalazłem sposób z innego forum:
- dobrze umyc cisnieniowka
- wygolic flexem i szczota ile sie da
- wygolic flexek i tarcza do pilowania do golej blachy
- jak trzeba wyciac i wspawac nowe kawalki ramy
- wytrawic jakims swinstwem to czego nie da sie mechanicznie usunac (fosol)
- dodatkowo zasmarowac jakims cortaninem
- doczyscic papierem calosc
- 2-3 warstwy epoksydu
- obarankowac ( niektorzy tego nie lubia lub traktuja to jak importowe odnawianie syfow z Niemiec, ale zapominaja o tym ze fabrycznie samochody sa tez barankowane, tyle ze baranek, nalezy pozniej pomalowac - bo inaczej bedzie chlonal wode i pozniaj platami odpadal)
- 2 warstwy poliuretanu
- progi, rame i inne miejsca zamkniete zalac woskiem, niajlepiej zaslepiajac wiekszosc otworow tasma tak zeby nadmiar wosku, zanim wyplynie popenetrowal sobie podczas jazdy wszelakie zakamarki
Możecie to skomentować ?? |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
Wysłany: 16-05-2013, 23:14
|
|
|
odpuścić baranek fosole i farby epoxydowe czy poliuretanowe
tylko podkład epoxydowy na pomalowane fertanem czy cortaninem blachy
a na to kilka warstw podkładu akrylowego
ewentualnie jeśli już to baran dający się lakierować i na to podkład akrylowy są czarne np.
ja używam podkładu epoxydowego z novola i akrylowego z IC
w profile tak jak pisałem wcześniej bez żadnych fertanów itd. bo to nie będzie działać
dlaczego jestem przeciwny barankom -bo tylko maskują a pod nimi czai się zło
na akrylu to będzie widać przynajmniej strupy i będziesz miał czas na reakcję |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
Wysłany: 19-05-2013, 00:05
|
|
|
wychuchany ten Twój sport, ładniutki
kto dba ten ma |
|
|
|
 |
kedas1
Forumowicz
|
Wysłany: 19-05-2013, 18:38
|
|
|
a powiedzcie mi jaki jest sens kłasć na podkład epoksydowy podkład akrylowy ?? Nie znam sie na chemi ale juz z samej nazwy wynika, że to dwa podkłady i odba antykorozyjne ?? Czy było by zasadne zamiast podkładu akrylowego zastosowac farbe poliuretanową ?? Czyli:
1)czyszczenie + mycie
2)naprawa ramy (spawanie etc.)
3)czyszczenie + mycie
4)cortanin z dwie warstwy
5)dokładne mycie + odtłuszczenie
6)podkład epoksydowy, dwie warstwy
7)farba poliuretanowa
Na koniec gril i zimne piwo |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 19-05-2013, 21:44
|
|
|
A nie myślałeś może o ocynkowaniu zamiast tych wszystkich "wynalazków"?
Mam na myśli cynkowanie ogniowe lub przynajmniej galwaniczne, a nie jakieś czary-mary wyczyniane przez różnych macherów |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
Wysłany: 19-05-2013, 22:16
|
|
|
Podkład akrylowy ma za zadanie izolację jednej warstwy od drugiej może też służyć jako ochrona zewnętrzna ,epoxydowy daje przyczepność, akrylowy ma tylko w opisie antykorozyjny nie ma w nim żadnych środków aktywnych,
Pisałem ci już o poliuretanach i farbach epoxydowych nawierzniowych.
Dam ci przykład miałem kiedyś drewnianą łódkę którą jakiś majcher z zewnątrz zrobił żywicą epoxydową. Po kilku latach pomimo konserwacji i malowania cały środek zjadła próchnica został tylko epoxydowy kadłub i przyczepione do niego resztki drzewa.
To samo będziesz miał na blachach z zewnątrz nie będziesz nic widział bo rdza nie podniesie twardego epoxydu czy poliuretanu a pod spodem zje ci ramę czy blachury.
Farby te mają sens tylko przy całkowicie oczyszczonej powierzchni po piaskowaniu. Ale rób jak chcesz. |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 19-05-2013, 22:23
|
|
|
kedas1 napisał/a: | a powiedzcie mi jaki jest sens kłasć na podkład epoksydowy podkład akrylowy ?? | wszystko zależy od tego na jakiej warstwie chcesz zakończyć pracę,
podkład epoksy skutecznie neutralizuje działanie tlenków metalu (ale daj mu dobrze wyschnąć), jest wytrzymały i szczególnie przyczepny do metalu, niestety nie tworzy struktury idealnie szczelnej, stąd warto dać jeszcze jakiś wypełniacz uszczelniacz - może to być akryl lub podobne,
poliuretan nie uszczelni dokładnie powłoki, ochroni jedynie przed mechanicznymi uderzeniami, ale możesz zastosować go jako ostatnią warstwę, jeśli dasz przed nim np. dobry podkład akrylowy,
faktycznie ocynk załatwiłby skutecznie sprawę, ale bez piaskowania ten numer nie przejdzie,
może minia? |
|
|
|
 |
kedas1
Forumowicz
|
Wysłany: 24-05-2013, 06:47
|
|
|
Dzieki chlopaki za wyczerpujace info. Teraz pojelem jak to zrobic ina czym to polega. Niestety u mnie nie da sie juz naprawic ramy. Po kupinie byla zabezpieczona barankiem a za nim masakra mozna powiedziec brak ramy w tylnej czesci. Czyli rozpoczynam proces wymiany i tu nowa rama na piaskowaniei wszystkie zabiegi kosmetyczne |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 24-05-2013, 07:31
|
|
|
No i wykrakałem, że trzeba ją zrekonstruować. Jak będziesz szukał nowej ramy to większość będzie taka sama. Ale prędzej czy później znajdziesz taką do lekkiego remontu. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-05-2013, 08:07
|
|
|
kedas1 napisał/a: | Niestety u mnie nie da sie juz naprawic ramy. | Bernie wlasnie finiszuje z odbudowa swojego V23. Rame mozna bylo palcem kruszyc... a teraz:
|
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
Wysłany: 24-05-2013, 13:12
|
|
|
kedas1 napisał/a: | Dzieki chlopaki za wyczerpujace info. Teraz pojelem jak to zrobic ina czym to polega. Niestety u mnie nie da sie juz naprawic ramy. Po kupinie byla zabezpieczona barankiem a za nim masakra mozna powiedziec brak ramy w tylnej czesci. Czyli rozpoczynam proces wymiany i tu nowa rama na piaskowaniei wszystkie zabiegi kosmetyczne |
w przypadku 4x4 zakup najlepiej robić z kimś kto ma o tym pojęcie bo późniejsze koszty mogą podwoić lub potroić wartość zakupu no i żebyś nie nie skusił na ramę z angola bo niestety nie pasi chyba ,że zrobisz z dwóch jedną |
|
|
|
 |
|