|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EAx 97-04] Chcę kupić Galanta. Kilka pytań... |
Autor |
Wiadomość |
ee3030
Nowy Forumowicz
Auto: bmw e30
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-05-2013, 23:21 [EAx 97-04] Chcę kupić Galanta. Kilka pytań...
|
|
|
Witam,
Planuje w niedalekiej przyszłości zakup Galanta i mam kilka pytań i wątpliwości. Liczę, że mi trochę pomożecie.
Budżet na samochód to 12tys. zł. Czy można za te pieniądze upolować jakiś sensowny egzemplarz?
Dotychczas jeździłem kilkoma z kolei BMW e30, ostatnie prawie 300 konne.
Dlatego szukam mitsubishi z w miarę najmocniejszym silnikiem.
Czy jest odczuwalna różnica w osiągach między benzynowym silnikiem 2.4 a 2.5 V6?
Którą jednostkę z wyżej wymienionych polecacie?
Jak kształtuje się spalanie obu silników?
Jak znoszą gaz?
Jak z rdzą? Pytam ponieważ słyszałem, że galanty lubią się z ruda...
Jakie są typowe usterki galanta? Czego unikać? Na co zwrócić szczególną uwagę?
Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi.
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Sycior
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5A & Fiat Fiorino
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Sty 2013 Posty: 152 Skąd: Kobyłka
|
Wysłany: 01-06-2013, 15:06
|
|
|
Cóż nie wiem jak się przejawia różnica między 2.4 GDI a 2.5 V6 bo tym pierwszym nigdy nie jeździłem. Ja akurat jestem wyznawcą V-ki także polecam V6 ale GDI też ponoć nie są złe. V6 hmm śmiało można osiągnąć jakieś 9 litrów spalania, no chyba że przydepczesz i włączysz klimkę to i mocniej pociągnie. Jeśli chodzi o gaz to w GDI zapomnij (ponoć się da ale to wydatek ok 10 tysięcy sic!). A V6 nie ma żadnych problemów z gazem, aby to była sekwencja i na dobrych częściach i bez zająknięcia zniesie podtlenek gazu. Galanty lubią rdzewieć na tylnych nadkolach i kielichach (chyba wszystkie japończyki tak mają z tego co widze) no i warto wejść pod spód i zwrócić uwagę na podłużnice z tyłu tam też lubią rdzewieć. Hmmm typowe usterki, generalnie jeśli egzemplarz trafisz zadbany to będziesz głownie wymieniał rzeczy eksploatacyjne no i z racji stanu naszych dróg elementy zawieszenia. |
_________________ Obczaj "Kalinkę" |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 02-06-2013, 21:32
|
|
|
ee3030, rzuciłeś pytaniami ale nie bardzo przykładasz się do przeczytania kilku tematów z forum.
Polecam dział techniczny na początek:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=114
ee3030 napisał/a: | Którą jednostkę z wyżej wymienionych polecacie? |
ee3030 napisał/a: | Jak znoszą gaz? |
V6, bo daj się zagazować
ee3030 napisał/a: | Jak kształtuje się spalanie obu silników? |
Niewielka różnica na korzyść GDI.
ee3030 napisał/a: | Jakie są typowe usterki galanta? Czego unikać? Na co zwrócić szczególną uwagę? |
FAQ przed zakupem |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
|
|