Wydłużenie gwarancji - czy warto |
Autor |
Wiadomość |
Gosha
Nowy Forumowicz
Auto: OutlanderII 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-08-2012, 17:27 Wydłużenie gwarancji - czy warto
|
|
|
Witam
mój misiek kończy niedługo 3 latka, jest możliwość do 35 m-ca wydłużyć o 1 rok lub 2 lata gwarancję. Na rok na outlandera jest to 3.090,-, na dwa lata ok 4.300 (nie pamiętam dokładnie).
Pytanie, czy warto, bo dochodzą wtedy na pewno dodatkowe koszty obowiązkowych przeglądów gwarancyjnych...
Co psuje się w trzylatkach, co mogłaby objąć ta gwarancja...
Jakie są Wasze sugestie? EGR mam wymieniony, kiwający się fotel kierowcy też i chyba nic więcej... |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 20-08-2012, 19:20
|
|
|
To raczej nie gwarancja tylko ubezpieczenie kosztów naprawy. Poczytaj Ogólne Warunki Ubezpieczenia. Często jest tam tyle wykluczeń, że szkoda na to pieniędzy. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Gosha
Nowy Forumowicz
Auto: OutlanderII 2.0 DID
|
Wysłany: 20-08-2012, 19:36
|
|
|
Nie wzięłam tego folderu, bo chciałam się najpierw podpytać, ale właśnie nie ubezpieczenie tylko wyraźnie powiedzieli, że gwarancja producenta...
Jak będę miała po drodze to jeszcze raz podpytam |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 20-08-2012, 23:48
|
|
|
Gosha, to faktycznie jest ubezpieczenie. Rozmawiałem o tym w ubiegłym tygodniu w Grafix-ie. Wygląda na to, że "ubezpieczeniem" vel przedłużoną gwarancję ,objęte są te same elementy co w gwarancji MMC, na dodatkowe max 2 lata lub 300 Kkm. Na broszurce odfajkowane były min. elementy zawieszenia, sprzęgło, silnik i pare innych. Wszystkie naprawy muszą odbywać się w ASO na orginalnych podzespołach. Naprawy w zagranicznych ASO tez wchodzą w grę, lecz najpierw należy pokryć koszty z własnej kieszeni a następnie ubiegać się o ich zwrot w Polsce.
Najbardziej kalkuluje się przedłużać przy nowym aucie, ale gdyby ta opcja była dostępna jeszcze 19 m-cy temu, zanim minęła gwarancja mego Lancera, to może bym się zdecydował. Z tego co czytuję w waszym dziale, to posiadacze DID mają więcej zabawy ze swoimi potworkami niż benzyniarze .
Więcej info możecie uzyskać u Pani Agnieszki Groman http://mitsubishi-grafix.pl/o-firmie |
|
|
|
 |
po.miras
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sportback 1.6 Invite
|
Wysłany: 02-06-2013, 19:53
|
|
|
Ostatnio też dostałem propozycję przedłużenia gwarancji. Zastanawiam się czy warto.
Później okaże się że tego nie obejmuje, coś innego tak ale *. Najważniejszy jest ten drobny druczek na końcu
Z drugiej zaś strony, przecież to japoński samochód więc co się może zepsuć ?
Tylko lać paliwko i śmigać |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 02-06-2013, 20:56
|
|
|
po.miras napisał/a: | Ostatnio też dostałem propozycję przedłużenia gwarancji. Zastanawiam się czy warto.
Później okaże się że tego nie obejmuje, coś innego tak ale *. Najważniejszy jest ten drobny druczek na końcu
Z drugiej zaś strony, przecież to japoński samochód więc co się może zepsuć ?
Tylko lać paliwko i śmigać |
A nie będzie najprościej jak weźmiesz warunki, zapoznasz się z nimi i zobaczysz czy warto czy nie? inaczej nie wiesz co gwarancja obejmuje i czy warto...
Póki samochody projektować będą działy księgowości a nie inżynierii auta będą się psuć |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-06-2013, 08:40
|
|
|
po.miras napisał/a: | Z drugiej zaś strony, przecież to japoński samochód więc co się może zepsuć ? | poczytaj uważnie forum to się dowiesz - wszystko może się zepsuć, np. skrzynia biegów, sprzęgło, hamulce, zawieszenie,...... Jeśli jest to pełna gwarancja producenta - jak mam w Superbie wykupione dodatkowe dwa lata - to jak najbardziej warto. Jeśli to ubezpieczenie kosztów napraw - to w większości przypadków można sobie odpuścić. Lista wyłączeń z reguły jest tak długa, że zostają usterki drzwi bez zawiasów i zamków
marrok napisał/a: | Póki samochody projektować będą działy księgowości a nie inżynierii auta będą się psuć | to przecież tak nie jest - samochody projektują inżynierowie, a później księgowi ich tylko troszeczkę poprawiają pozostawienie w O3 układu hamulcowego z O2 to wręcz sabotaż Ciekawe jaki kolor styropianu zastosowali? |
|
|
|
 |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Auto: Outlander II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 03-06-2013, 09:37
|
|
|
rezon napisał/a: | Póki samochody projektować będą działy księgowości a nie inżynierii auta będą się psuć |
A może nie tyle księgowi co zarząd doszedł do wniosku że po kiego robić samochód na 20 lat przecież jak się będzie sypał kupisz nowy, proste i logiczne ! |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-06-2013, 12:46
|
|
|
borsak1, chyba coś pokręciłeś przy cytowaniu nic takiego nie pisałem, a tylko cytowałem, co nie zmienia faktu, że ogólnie się z tym zgadzam. Ale księgowi nie tylko patrzą na awaryjność, ale i na bieżące zmniejszanie kosztów - zmiana mat tłumiących w O2 na styropian biały, a w glonojadach szary . |
|
|
|
 |
borsak1
|
Wysłany: 04-06-2013, 09:04
|
|
|
@rezon
zgadza sie pomyłka z cytowaniem, no to super ja mam szary nie pobrudzi się tak szybko |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 04-06-2013, 16:59
|
|
|
Ja uważam że w Mitsu nie jest tak żle ,u mnie zero napraw przy 105tyś u kolegów podobnie same pochwały .Jeżeli chodzi o serwis to podobnie jest w innych markach .warto to przeczytać. http://moto.onet.pl/porad...-oszukuje/nb67n |
|
 |
borsak1
|
Wysłany: 05-06-2013, 08:34
|
|
|
@lexus
ja zgodze się z Tobą, co do serwisu nie wiem nie korzystam póki co zmieniam olej leje wache i jadę do przodu no czasem też do tyłu. No jedynie zmiana klocków z przodu przy 50k i to tylko z tego powodu że sam je usmażyłem. |
|
|
|
 |
|