[MSS DID] wirus w kompie |
Autor |
Wiadomość |
oloolosz
Forumowicz
Auto: mitsubishi space star 1,9 DiD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 83 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 01-03-2009, 20:50 [MSS DID] wirus w kompie
|
|
|
szanowni forumowicze
czy ktoś z Was zmieniał program komputerowy w swoim samochodzie?Czytałem ostatnio,że po takiej operacji osiągi sa o 30 % lepsze-moc i moment,a przy tym silnik jest oszczedniejszy
No ale przecierz wtedy wieksze siły ida na sprzegło,półosie
Macie jakieś doswiadczenia w tym temacie? |
_________________ MSS 2004 102km 320tkm |
|
|
|
 |
kazek7518
Forumowicz
Auto: mitsubishi space star did
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 36 Skąd: lipinki
|
Wysłany: 03-03-2009, 18:47 Re: wirus w kompie
|
|
|
oloolosz napisał/a: | szanowni forumowicze
czy ktoś z Was zmieniał program komputerowy w swoim samochodzie?Czytałem ostatnio,że po takiej operacji osiągi sa o 30 % lepsze-moc i moment,a przy tym silnik jest oszczedniejszy | a skąd by się ten wirus tam wzią masz neta podpiętego a poważnie to miałyby byc lepsze osiągi niż fabryczne bo nierozumiem
edit: poprawiłem cytowanie |
Ostatnio zmieniony przez JCH 04-03-2009, 08:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
oloolosz
Forumowicz
|
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
kazek7518
Forumowicz
Auto: mitsubishi space star did
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 36 Skąd: lipinki
|
Wysłany: 04-03-2009, 19:10
|
|
|
oloolosz napisał/a: | pytalem szanownych forumowiczow o doswiadczenia w tym temacie
a nie o neostrade do ECU,Ty tak masz | sory że cię urazilem teraz wim o czym mówisz chodzi ci o zmiane chipa jest taka możliwoś gdzieś na forum przewiną mi się ten temat musisz poszukac |
|
|
|
 |
oloolosz
Forumowicz
|
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 06-06-2013, 07:34
|
|
|
oloolosz napisał/a: | http://allegro.pl/show_it...2fb8b71e1e483bb
co myslicie |
|
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 06-06-2013, 07:48
|
|
|
oloolosz napisał/a: | http://allegro.pl/show_item.php?item=3261012017&msg=Obserwujesz+t%C4%99+transakcj%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0D%0ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2115c2a3abfe1d62338ee15a0f666a574a80fea88dffff9b62fb8b71e1e483bb
co myslicie | Uwielbiam takie tematy. Zam\pomnieli napisać że produkuje paliwo i daje zerową emisję spalin, a klimatyzacja mrozi do minus 20.
Ciekawe jak z granicą dymienia i użytecznym zakresem obrotów, bo obawiam się że oba są do luftu. Pomiar zrobiony na Corsie 1,7 CDTi, która ma zupełnie inny wydatek sprężarki i inną generację szyny wtryskowej. |
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 06-06-2013, 10:59
|
|
|
Szczerze powiedziawszy to chyba poza +100KM i +200Nm to w naszym przypadku da doprowadzenie silnika,osprzętu i układu jezdnego do stanu fabrycznego czyli profi czyszczenie turbo, dolotów z intercoolerem na czele, sprawdzenie wydechu, doprowadzenie hamulców do stanu - nie działa nie przyłapuje itp. rzeczy.
Co prawda pochłonie to trochę więcej kasy i pracy niż proste podpięcie czegoś ale na pewno efekt będzie lepszy trwalszy i mniejsza szansa że coś padnie po przesileniu silnika.
Z tego co rozmawiałem ze znajomym który prowadzi zakład regeneracji turbo to samo wyczyszczenie turbiny , wyważenie i doprowadzenie do stanu prawie fabrycznego daje 50% zalet które są opisane w tym ogłoszeniu ( przyspieszenie , elastyczność itp.) a zakładam że jeśli pół silnika nie było już wymienione na nowe to przez te 10 lat parę kucy z niego już uciekło.
Jak dla mnie ma to sens w przypadku wyjściowo idealnego stanu technicznego samochodu z silnikiem na czele.I to na prawdę idealnego a nie - jedzie więc jest idealnie.W innym przypadku to tylko odzyskujesz to co gdzieś w przeciągu lat uciekło - dopiero wtedy można o przyrostach mówić.
Nie znam się kompletnie na takich boxach ale w sumie co one zmieniają? Trochę może mapy, na pewno ciśnienie doładowania - dużo więcej nie mogą. A fabryka zazwyczaj wszystko przetestowała i dopasowała do szerokiego zakresu użytkowania dużo lepiej niż jakiś zakład.
Chciałbym zobaczyć u nich na placu 300 różnych samochodów które przejeżdzają przez kilka lat testów tysiące kilometrów w różnych warunkach - co jest normą u producentów przed wypuszczeniem modelu na rynek.
Według mnie takie rzeczy sprawdzają się tylko pod konkretne potrzeby - na tor, jak komuś zależy na max przyspieszeniu a nie ekonomii itp. - tyle że to już jest najczęściej indywidualne strojenie silnika pod konkretne zamówienie a nie masówka i na pewno nie kosztuje 280 zł + przesyłka
Poza tym moim zdaniem "Bezpieczny tuning" to oksymoron - albo decydujesz się na zwiększoną moc i moment kosztem spalania i obniżenia trwałości silnika albo odwrotnie - cudów nie ma chociaż niektórzy w nie wierzą.
Zresztą czytałem już parę fajnych artykułów na temat boxowania silników bardzo konkretnych i pisanych przez ludzi znających się na rzeczy - jeszcze nikt nie napisał że wpięcie jednej wtyczki zrobiło z malucha Lambo.
cns80 napisał/a: | Uwielbiam takie tematy. Zam\pomnieli napisać że produkuje paliwo i daje zerową emisję spalin, a klimatyzacja mrozi do minus 20. | - to jest myślę sedno.
Ale jakby nie było ludzie kupują "+20 koni i 5l mniej przez wpięcie "poprawiacza prądu" do gniazda zapalniczki". |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 06-06-2013, 18:17
|
|
|
Mam dwóch zadowolonych znajomych którzy robili chiptuning w Lagunie II i Fordzie Galaxy. Mocy może wiele więcej nie uzyskali ale została zmieniona krzywa momentu obrotowego.
Chip tuning na pewno poprawia osiągi i może wpływać na zmniejszenie zużycia paliwa, pod warunkiem, że nie zmienisz swojego dotychczasowego stylu jazdy. Jeśli zmienisz na bardziej agresywny to różnicy w spalaniu nie zauważysz.
Co do takich "boxów" to osobiście jestem sceptyczny, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Profesjonalny warsztat w granicach 1000zł zrobi tuning przystosowany do twojego egzemplarza silnika (szczególnie, że nie jest to funkiel nówka z fabryki, więc jego rzeczywista kondycja może być rożna), zgodnie z Twoimi oczekiwaniami, ewentualnie coś doradzi. |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
oloolosz
Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2013, 08:03
|
|
|
witam
dobrze mówicie,okazuje sie ze mi gdzie z okolic turbo cieknie olej,troche huż od dłuzszego czasu,ustało na moment jak zmieniłem olej na 10w40,a może to rurka co olej doprowadza?
poozdrawiam |
_________________ MSS 2004 102km 320tkm |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 07-06-2013, 11:29
|
|
|
Z okolic turbo czy przepustnicy gaszącej nad turbem? Jeśli z przepustnicy to pocenie to normalka ciężko tam wszytko uszczelnić. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
|