Czyszczenie parownika i odpływu skroplin (klima) |
Autor |
Wiadomość |
Jak-Szymon
Forumowicz
Auto: Grandis DiD 136 kM 2007/8
|
Wysłany: 30-05-2013, 16:49 Czyszczenie parownika i odpływu skroplin (klima)
|
|
|
Może ktoś czyścił już parownik i zechciałby się podzielić jak dobrać się do niego - by oczyścić go samego oraz odpływ skroplin wyprowadzanych wężykiem pod auto...
U mnie zapchał się do tego stopnia, że woda zebrana w parowniku tworzyła dziwny szum gdy mocno przechylał się samochód w lewo. Dmuchnąłem sprężonym powietrzem w wężyk pod podwoziem i się odetkał ... wyleciało z litr wody. dziwny szum ustał. Podejrzewam jednak, że to mało wystarczający zabieg, bo paprochy zebrane wewnątrz znów za jakiś czas zatkają go. Dlatego trzeba go porządnie wyczyścić przy okazji odgrzybić.
Nie wiem jednak jakie tajemnice skrywa demontaż i montaż parownika... |
_________________ Jak-Szymon |
|
|
|
 |
lukas23spider
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi grandis
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-06-2013, 21:12
|
|
|
mam ten sam problem;/
odetkalem odplywy ale problem sie powtorzyl po 5 miesiacach |
|
|
|
 |
djsuszi
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis 2.4 manual 2004
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-06-2013, 00:46
|
|
|
możecie napisać jak namierzyć ten wężyk odpływu ?? pewnie nie zaszkodzi wcześniej go przeczyścić, zanim będą problemy |
|
|
|
 |
Jak-Szymon
Forumowicz
Auto: Grandis DiD 136 kM 2007/8
|
Wysłany: 06-06-2013, 18:27
|
|
|
djsuszi napisał/a: | możecie napisać jak namierzyć ten wężyk odpływu ?? pewnie nie zaszkodzi wcześniej go przeczyścić, zanim będą problemy |
Znajduje się z przodu nieco za przednia osią w kierunku środka podwozia, i mniej więcej po środku między kołami. Poznać miejsce po wycieku wody z parownika. Zawsze przy używaniu klimy jest pod nim kałuża wody tym większa im cieplej na zewnątrz. Druga jego końcówka znajduje się w parowniku (kieszeń po stronie pasażera) i tam jest się trudniej dostać - dlatego przedmuch sprężonym powietrzem od dołu powinien załatwić sprawę na jakiś czas - jak mówił spec od klimy; parownikowi to nie zaszkodzi bo pyłki napęczniałe od wody zostają wyrzucone do wewnątrz i mają szansę spłynąć z kolejnymi skroplinami a z czasem niestety ponownie zatkać wężyk... |
_________________ Jak-Szymon |
|
|
|
 |
|