Czy to wina pompy paliwa?? |
Autor |
Wiadomość |
Brion
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI '97
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Lut 2011 Posty: 51 Skąd: Biskupiec
|
Wysłany: 10-06-2013, 18:25 Czy to wina pompy paliwa??
|
|
|
Witam ostatniego czasu pojawił się pewien problem a mianowicie czasem podczas jazdy lekko szarpnie gdy trzymam pedał gazu w tej samej pozycji a czasem nie chce też odpalić samochód i wtedy nie słychać pompki przed odpaleniem silnika a po za tym wydaje mi się że czasem za głośno chodziła pompka. Pytanie moje jechać na szrot po nową pompę paliwa czy może to inny powód może miał ktoś taki przypadek?? druga opcja to kluczyk który mi się trochę pękł (immobilaizer) ale nie wiem czy to ma coś do rzeczy. |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 10-06-2013, 18:36
|
|
|
immo może mieć wpływ na odpalanie auta.Raczej w szarpanie nie.Natomiast co do szarpania układ paliwowy czyli filtr paliwa kiedy wymieniany...? ewentualnie kiepskie paliwo zalane(chyba że pewne źródło lejesz) pompy też mogą mieć wpływ.Niskiego ciśnienia może się zaciera ewentualnie filterki w niej.Ciśnienie na pompie WC warto sprawdzić w tej pompie też jest ważny filterek było gdzieś o tym na forum.Również przepustnica może być przyczyną takiego zachowania.Cewki przebicie,świece.Powiem tak ZANIM COŚ WYMIENISZ NAJPIERW SPRAWDŹ WSZYSTKO PODSTAWOWE CO MOŻE MIEĆ WPŁYW NA TAKIE ZACHOWANIE SZKODA KASY NA WYMIANE.
Ja miałem problem podobny jak miałem zalane świece.(uszczelka pokrywy zaworów się okazało) |
_________________ carisma GDI 98,Galant elegance 2,5v6
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
|
|
|
 |
adrian.mazur
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
|
Wysłany: 10-06-2013, 19:07
|
|
|
Nie polecam multimetrem. Miałem kalibrowany dzień wcześniej, pokazywał wartość ale nie pokazywał "szarpania" ciśnienia. Mierniki mają dużą bezwładność.
Ja mam tak samo. Jadac ze stałą prędkością delikatnie czuć szarpanie. Próbowałem rozruszać regulator - pomogło na dwa miesiące. Obecnie przymierzam się do wykręcenia regulatora WC i przepolerowanie go papierem 2500 i dotrzeć pastą drobnoziarnistą.
Co do pracy pompki przed odpaleniem - nie zauważyłem aby w moim samochodzie po przekręceniu kluczyka, słychać było pompkę paliwa ... . |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-06-2013, 20:02
|
|
|
W Carismach GDI jak i 1.6 pompa działa dopiero podczas kręcenia rozrusznikiem. |
|
|
|
 |
adrian.mazur
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
|
Wysłany: 13-06-2013, 08:44
|
|
|
Hej, zrobiłem tak, jak pisałem.
Wczoraj sklepałem nasadkę 14, odkreciłem regulator. Wcalę się nie dziwie że samochód poszarpywał. Rysa była na trzpieniu o długości około 4-5mm, głębokość ? wyczuwalna pod paznokciem .... Po wypolerowaniu trzpienia, złożenie wszystkiego do "kupy" samochód nie szarpie, brak spadków ciśnienia....
Godzina pracy i problem z głowy!
Teraz spalanie wg komputera się poprawiło i mocniejszy się zrobił |
|
|
|
 |
Brion
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI '97
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Lut 2011 Posty: 51 Skąd: Biskupiec
|
Wysłany: 15-07-2013, 14:44
|
|
|
Problem został rozwiązany delikatne szarpanie to filtr paliwa gdyż był bardzo stary:) a to że nie chciał odpalać wina kluczyka dorobiłem kluczyk koszt 250zł i teraz pali za każdym razem.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc |
|
|
|
 |
|