Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpieczniki i przekaźniki - Lancer CYxA
Autor Wiadomość
odja 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-08-2011, 09:06   Bezpieczniki i przekaźniki - Lancer CYxA

Witam!

Może zapytanie wyda się śmieszne, ale naprawdę mam z tym kłopot. Lancer SB rocznik 2009. W instrukcji obsługi napisane, że bezpieczniki znajdują się pod klapką po lewej stronie kierownicy. Owszem, klapka jest, otwiera sie ale nie ma tam żadnych bezpieczników. Pod maską jest skrzyneczka z bezpiecznikami i na pokrywie rozpisane, który czego dotyczy. Mam problem z radiem i chciałem odłączyć jego zasilanie z poziomu wyjęcia bezpiecznika. Zgodnie z rozpiską z tej pokrywy jest to bezpiecznik 31 oznaczony takim obrazkiem głośniczka. Jednak jego wyjęcie nie spowodowalo odłączenia prądu od radia, czyli obrazki na pokrywie nijak się mają do rzeczywistośći. Czy ktos mógłby podpowiedzieć, który bezpiecznik jest odpowiedzialny za zasilanie radyjka?

Pozdrawiam:

odja
Ostatnio zmieniony przez tyku 20-08-2017, 14:36, w całości zmieniany 1 raz  

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-08-2011, 09:09   

Bo do radyjka na pewno są 2 bezpieczniki. Tylko ten drugi może być podpięty np. pod oświetlenia kabiny.... Odepnij klemę z akumulatora i się nie stresuj.

lichy 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Wysłany: 03-08-2011, 16:01   

odja napisał/a:
klapka jest, otwiera sie ale nie ma tam żadnych bezpieczników. Pod maską jest skrzyneczka z bezpiecznikami i (...) Zgodnie z rozpiską z tej pokrywy jest to bezpiecznik 31 oznaczony takim obrazkiem głośniczka

Są tam bezpieczniki tylko trochę głębiej ulokowane, trzeba głębiej sięgnąć i najlepiej sobie poświecić latarką.
Wedłud instrukcji bezpiecznik odpowiadający za radio znajduje się w skrzynce w kabinie pod klapką w desce (bezpiecznik nr 7 / 15A).
W skrzynce pod maską bezpiecznik nr 31 / 30A odpowiada za wzmacniacz systemu audio jeśli takowy jest zamontowany w samochodzie (wersje z subwooferem w bagażniku).

odja 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 03-08-2011, 19:48   

lichy napisał/a:
odja napisał/a:
klapka jest, otwiera sie ale nie ma tam żadnych bezpieczników. Pod maską jest skrzyneczka z bezpiecznikami i (...) Zgodnie z rozpiską z tej pokrywy jest to bezpiecznik 31 oznaczony takim obrazkiem głośniczka

Są tam bezpieczniki tylko trochę głębiej ulokowane, trzeba głębiej sięgnąć i najlepiej sobie poświecić latarką.
Wedłud instrukcji bezpiecznik odpowiadający za radio znajduje się w skrzynce w kabinie pod klapką w desce (bezpiecznik nr 7 / 15A).
W skrzynce pod maską bezpiecznik nr 31 / 30A odpowiada za wzmacniacz systemu audio jeśli takowy jest zamontowany w samochodzie (wersje z subwooferem w bagażniku).

Faktycznie, są tam. WIELKIE DZIĘKI!!!! Głupio mi, że zawracałem głowe ale tam jest taka plątanina kabli, że nie zauważyłem tych bezpieczników. Jeszcze raz bardzo dziękuje za podpowiedź.

Pozdrawiam:

odja

gringo66 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan
Wysłany: 10-06-2013, 15:30   bezpiecznik

Witam.
Mam gorącą prośbę o wskazanie miejsca bezpiecznika do zapalniczki oraz jego parametry. Podłączyłem odkurzacz i zrobiło się zwarcie (przetarły mi się kable w odkurzaczu ) a rano lecę w trasę i potrzebne mi jest do CB. Lancer Sedan Pozdrawiam

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 10-06-2013, 19:21   

Polecam ściągnąć instrukcję obsługi:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=44275
Bezpiecznik w kabinie 15A.
Na zdjęciu tej aukcji jest to 4 od lewej na samej górze.
http://allegro.pl/skrzynk...3306469118.html

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 10-06-2013, 20:19   

gringo66, otwórz panel na lewo od poduszki kolanowej, widać "wnękę" na palce. jak ją otworzysz ruchem do siebie w dół patrz na nią tak jak jest, będziesz miał symbol przypominający wtyczkę i liczbę Amper. W głębi za pokrywą trochę za kablami będziesz miał zespół bezpieczników. Policz z tabliczki potem na zespole.
Coś w rodzaju pensety do bezpieczników masz w komorze silnika pod czarną pokrywą przy/za/nad akumulatorem, chyba w lewym górnym rogu panelu, w kolorze czerwonym lub pomarańczowym, wygląda trochę niepozornie bo wystaje tylko niewielka jej część.

gringo66 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan
Wysłany: 11-06-2013, 09:24   

Dzięki.
Bez dłuższej pęsety nie da się tego zrobić. Pozdrawiam

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 11-06-2013, 23:04   

Osobiście robiłem to palcami lub wąskimi szczypcami.

redundantor 
Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8 Red Orient
Wysłany: 21-09-2013, 15:55   Gdzie jest bezpiecznik od gniazda zapalniczki

Mam LAncer Sportsback. Bezpieczniki są pod maską. Synek wrzucił mi pieniążek do gniazda zapalniczki i teraz gniazdo nie działa (żeby nie było - pieniążek wyjąłem).

Wziąłem instrukcję - a tam bezpiecznik gniazda zapalniczki jest wymieniony tylko w modelach, które mają bezpieczniki pod kokpitem.

Gdzie to cholerstwo może być?
Ostatnio zmieniony przez mkm 21-09-2013, 16:18, w całości zmieniany 1 raz  

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 21-09-2013, 16:09   

No bez jaj :twisted: .
Na lewo od kierownicy, pod przyciskami na wysokości kolana, masz klapkę z miejscem na włożenie palców, odchyl ją i trochę w głębi masz jeszcze jedną konsolę bezpieczników. Po odchyleniu klapki ukazują się schematy z symbolami jakie bezpieczniki tam się znajdują. W instrukcji obsługi masz rozpisane symbole dla danego bezpiecznika.

redundantor 
Forumowicz

Wysłany: 21-09-2013, 16:12   

No właśnie w moim modelu tam nic nie ma - w instrukcji są dwie wersje - z bezpiecznikami w środku i pod maską. Ja mam te pod maską i tam takiego bezpiecznika nie ma nawet na liście.

Klapkę na wszelki wypadek otworzyłem. Oprócz kilku kabli w tle nic tam nie ma.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 21-09-2013, 22:25   

http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=610
Nie masz pod klapką czegoś takiego jak na obrazku (5) strona 5?
Z jakiego rynku masz auto?
Tu dla SB z dalekiego wschodu, strona 7 obrazek (2), w tym samym miejscu co w Europie.
http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=610
Albo daj fotkę.
Jeśli masz anglika to szukaj za schowkiem pasażera :rolleyes: . Szukaj bezpiecznika nr 13 (15 A)

redundantor 
Forumowicz

Wysłany: 22-09-2013, 07:39   

Nie, normalnie kupiony w Polsce. Przeciez nawet w instrukcji sa 2 wersje opisane z bezpiecznikami pod maska albo w kokpicie.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 22-09-2013, 11:31   

Powinieneś mieć bezpieczniki i pod maską i w kokpicie.

Odpowiedz do tematu