Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
spzęgiełka piast
Autor Wiadomość
przemo_wl 
Forumowicz
przemo_wl

Auto: mitsubishi l200, 2007r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-06-2013, 18:45   spzęgiełka piast

witam
byłem wczoraj na małym wypadzie w teren i podczas kilku mocniejszych wtop przy włączonym przednim napędzie z lewego koła zaczęły dochodzić dziwne trzaski
mam więc pytanie czy to może kończyć się sprzęgiełko i zaczyna przepuszczać przy większym obciążeniu czy co gorsze kończy się przegub
dodam że te trzaski pojawiały się przy jeździe na wprost

pantonik1 
Mitsumaniak

Auto: Pajero III 3.2 DI-D Long
Wysłany: 11-06-2013, 08:02   ES

Witaj. Ja mam skrzynię ES. W ciągu 6 lat wymieniłem trzykrotnie sprzęgiełka automatyczne. Można je bez problemu samemu wykręcić i zobaczyć, czy ząbek, który odpowiada za pociągnięcie sprzęgięłka jeszcze jest - bo ma tendencje do ścierania. Założyłem ostatnio manualne i jestem zadowolony. Jeśli wiem, że będzie teren trudny, to wcześniej przekręcam na 4x4 a przy dojechaniu do trudnego terenu w samochodzie przerzucam dźwignie na teren. Dla mnie to lepsze :-) niż się martwić, czy aby czasem w środku przejazdu nie stracę napędu.
Co może jeszcze trzeszczeć? Łożyska igiełkowe - sprzwdź, czy nie ma luzów. Przegłub - ale to kosztuje troszkę, więc lepiej pojechać do mechanika, który to sprawdzi i Ci powie, że to to.
Jak masz SS - to nie jestem w temacie :-/ Ale koledzy na pewno podpowiedzą, tylko opisz więcej o samochodzie.

przemo_wl 
Forumowicz
przemo_wl

Wysłany: 11-06-2013, 16:47   

ja mam skrzynię SS więc sprzęgiełka mam automatyczne
do tej pory było OK ale tak jak wcześniej pisałem przy mocniejszym kopaniu w błocie było słychać metaliczne trzaski jak by przeskakiwało coś na zapadce
jeśli to jednak sprągiełka to czy istnieje możliwość wydłużenia ich żywota (jakaś regulacja, podkręcenie ) czy to już ich koniec i tylko wymiana - z tego co szukałem to automatyczne sprzęgiełka to też nie mały wydatek

lesmen 
Mitsumaniak

Auto: Carisma1,9TD & PajeroI&
Wysłany: 11-06-2013, 17:49   

przemo_wl napisał/a:
ja mam skrzynię SS więc sprzęgiełka mam automatyczne
do tej pory było OK ale tak jak wcześniej pisałem przy mocniejszym kopaniu w błocie było słychać metaliczne trzaski jak by przeskakiwało coś na zapadce
jeśli to jednak sprągiełka to czy istnieje możliwość wydłużenia ich żywota (jakaś regulacja, podkręcenie ) czy to już ich koniec i tylko wymiana - z tego co szukałem to automatyczne sprzęgiełka to też nie mały wydatek

Jeśli masz skrzynie SS to nie masz żadnych sprzęgiełek.

przemo_wl 
Forumowicz
przemo_wl

Wysłany: 11-06-2013, 20:30   

to w takim co mam bo zgubiłem się

U-96 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD Long
Wysłany: 11-06-2013, 22:55   

Przemo
jak pisał kolega lesman w SS nie ma sprzęgiełek w piastach, przedni most załącza siłownik
pneumatyczny (z prawej strony mostu od tyłu) często mylony z blokadą mostu.

Stukanie tylko przy jeździe 4x4

Mam identyczny objaw od 2 miesięcy, na pierwszy rzut poszło łożysko igiełkowe w piaście
bo było w rozsypce - puścił uszczelniacz

Po wymianie nic się nie poprawiło, tzn stukanie metaliczne z lewej strony przodu.
Podejrzenie padło na przegub, wewnętrzny - ponieważ w japończykach jeśli stuka na prostych kołach to najczęściej wewnętrzny.

Po dokładnych oględzinach wczoraj wynika że to most, podejrzewam łożysko od lewej strony
Będę się do tego zabierał jak tylko pozwoli czas

Zrób taki test :
Auto na podnośnik z odpalonym silnikiem , 4x4, jedynka bez gazu , następnie zacznij hamować, lekko potem coraz mocniej, stukanie powinno nasilić się przy zwiększonym oporze toczenia.
Mechanik pod auto i niech słucha, u mnie stetoskopem kumpel nasłuchiwał i na 99% to stukanie dochodzi z mostu.

Dodam że na początku ( 2 miesiące temu) było bardzo słabe i nie zawsze, nie mogliśmy
go namierzyć więc parę razy w terenie poprawiło słyszalność stukania - most

Zanim wjechałem na podnośnik wczoraj, wszyscy obstawiali albo przegub albo krzyżak na wale.

Pozdr.

przemo_wl 
Forumowicz
przemo_wl

Wysłany: 20-07-2013, 15:51   

powracając do tematu
po dłuższej przerwie znalazłem wczoraj chwilę aby zajrzeć do mojego miśka
po oględzinach dochodzę do wniosku że chyba kończy się u mnie lewy wewnętrzny przegub bo jest na nim wyczuwalny znaczący luz
w związku z tym może ktoś kto już to przerabiał napisać jak się do tego zabrać, nie chciałbym czegoś za dużo porozbierać albo przy okazji poukręcać

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 20-07-2013, 19:23   

Lewy czy prawy?

przemo_wl 
Forumowicz
przemo_wl

Wysłany: 20-07-2013, 20:11   

lewy wewnętrzny

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 20-07-2013, 20:15   

przemo_wl napisał/a:
przegub bo jest na nim wyczuwalny znaczący luz
osiowy czy góra dół ?? Nie trzeba zaczynać od najdroższej sprawy, a może to łożyska->> na jedną piastę jest ich 3 sztuki. Może wytarły się wpusty na pół ośce albo zęby na .. nie wiem jak to się nazywa ale taki talerzyk przykręcany do piasty. Na odległość to trudno jest wyrokować. Pisałeś że przy jeździe na wprost też masz takie objawy ?? Miałem podobnie po uderzeniu gwałtownie w pedał hamulca podczas jazdy hurgot ustępował. Winę za taki stan ponosiło łożysko igiełkowe montowane w piaście przez które przechodzi pół ośka a raczej jego brak w 30%. Niestety tego łożyska nie widać bez zdjęcia/demontażu piasty i wyjęciu pół ośki. jak będziesz rozbierał piastę zwróć uwagę na podkładkę z ząbkiem->> musi dokładnie wrócić na swoje miejsce->> szczególnie ten ząbek :wink:
Może będzie Ci pomocne->> http://mitsubishi.epcdata.ru/pajero/
Na pewno musisz odkręcić sworznie górny i dolny aby wyjąć piastę i tak nie spiesz się z wyjmowaniem pół ośki z "mostu" jest tam założone zabezpieczenie sprężyste ->> jak go zwał tak go zwał ale może nastręczyć trudności z ponownym montażem.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 20-07-2013, 21:32   

Zaciągasz zwrotnice, wyszarpujesz półoś z mostu. Zaciągasz osłonę gumowa przegubu, od wew. strony masz zabezpieczanie z drutu.
Po wyciągnięciu wyciągasz środek przegubu ( uważaj bo kulki wylecą) Jak wyciągniesz cały środek, to na końcu tego co wyciągniesz zobaczysz końcówkę półosi, zdejmiesz na niej zabezpieczenie i zciągnij przegub. Montaż kolejność odwrotna.

przemo_wl 
Forumowicz
przemo_wl

Wysłany: 20-07-2013, 22:28   

jawaldek napisał/a:
osiowy czy góra dół

u mnie jest luz góra-dół

rico.1 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2.5TD
Wysłany: 20-07-2013, 23:27   

przemo_wl napisał/a:
luz góra-dół
aby sie upewnić co padło musisz stwierdzić gdzie ten luz:
- jeśli ten luz ma sama półoś, a kielich przegubu stoi w miejscu, to przegub wewnętrzny do wymiany,
- gdy luz półosi razem z kielichem przegubu, to niestety padło łożysko.
Oby to był tylko przegub.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-07-2013, 08:22   

Może Ci się przyda http://youtu.be/LREKFawUKCg chodzi o ideę i np http://www.motointegrator...rzny-nkn-g15016
a łożyska http://allegro.pl/lozysko...3365079153.html to od zbyszekm2 ->> przegub też zapewne ma :mrgreen:

Obstawiał :rolleyes: bym jednak łożyska a raczej łożysko ->> trzaski przy jeździe na wprost. Jeśli to łożysko to wymieniaj wszystkie w piaście abyś za pare tygodni nie miał powtórki z "rozrywki" :?

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 21-07-2013, 13:50   

Jeśli góra dół to tak jak napisał @jawaldek, sprawdź igiełkowe.

Odpowiedz do tematu