Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Matejko
12-06-2013, 23:54
Kupno auta "na niemca"
Autor Wiadomość
Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 11-06-2013, 23:42   Kupno auta "na niemca"

Po sprzedaży galanta jestem na etapie poszukiwań auta - duża ilość jest na pustą umowę, niektóre warte kupna(Niemiec płakał jak sprzedawał ;) )
Jak jestem się najlepiej zabezpieczyć przed takim zakupem ??
Znajomy kiedyś kupił w ten sposób auto - "na pustą umowę z byłym właścicielem" - ale na podkładkę spisał zwykłą umowę sprzedaży z "importerem", wpisując na niej rzeczywistą datę i dane importera z dowodu osobistego.

Teraz - czy taka podkładka jak znajomy zrobił jest wystarczająca, w przypadku jakiś późniejszych niedogodności ??
Czy lepiej spisać umowę z "importerem" i jako miejsce podpisania wpisać np Niemcy ??
Tylko, czy wtedy ja potrzebuje tę jego umowę z Niemcem, aby zarejestrować auto ??

[Niemcy to dziwny kraj - nie ma potrzeby umów, a właścicielem auta jest ten kto ma od niego dokumenty, a najlepszy numer to akcyza - u nas przy sprowadzeniu trzeba płacić, a jak auto wraca do Niemiec to się idzie z dwujęzyczną, przez żadnego przysięgłego tłumacza podstemplowaną, umową do urzędu i rejestruje auto, przy kolejnej odsprzedaży do Polski, znowu płacimy akcyzę...)

Wiem, wiem - "niech gościu rejestruje", albo "poszukaj innego auta". Ale jest to 6 auto jakie oglądam i pierwsze, które się do czegoś nadaje, nie mam czasu na oglądanie kolejnych pięciu żeby np to dwunaste było już opłacone albo na polskich tablicach.
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Iron.Falcon 
Mitsumaniak
Brummi Fahrer

Auto: Galant 2.4 GDI
Kraj/Country: Germany
Wysłany: 12-06-2013, 01:13   

wszystko będzie dobrze do czasu gdy zechcesz dochodzić jakiś praw od sprzedającego.... upewnij się, że auto które kupujesz jest w stanie takim jakim być powinno i już - drogi odwrotu nie będzie.

zeeb 
Mitsumaniak
:)

Auto: Pajero III 3.2 DID A/T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-06-2013, 07:56   

Jeśli wychodzisz z założenia że jakoś to będzie, lub ze nieszczęścia dotykają innych nie mnie to kupuj ;)

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 12-06-2013, 08:37   

Wpisz w googla "kupno auta na niemca" i poczytaj - warto !

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 12-06-2013, 08:41   

za powyższe "podpowiedzi" dziękuje, napisalem wyzej ze nie o takie mi chodzilo,

a gugla mam calego w malym palcu :p
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 12-06-2013, 08:47   

Matejko napisał/a:

za powyższe "podpowiedzi" dziękuje, napisalem wyzej ze nie o takie mi chodzilo,

zadajesz pytanie i od razu sugerujesz jakie odpowiedzi chcesz uzyskać ??
może czekasz na odpowiedź typu "kupuj, nie ma się co bać" ?

"umowa na niemca" poza tym, że jest ryzykowna z wiadomych względów, to jest sama w sobie przestępstwem fałszowania dokumentów

Matejko napisał/a:
Znajomy kiedyś kupił w ten sposób auto - "na pustą umowę z byłym właścicielem" - ale na podkładkę spisał zwykłą umowę sprzedaży z "importerem", wpisując na niej rzeczywistą datę i dane importera z dowodu osobistego.

ironicznie: czyli wg umów jakie ma, kupił 2 takie same auta ?
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-06-2013, 08:54   

Obiło mi się kiedys o uszy, prawnie dozwolone jest poprzez spisanie odpowiedniej umowy, aby sprzedawca reprezentował Ciebie za granicą w celu nabycia wymaganego pojazdu, tak jakbyś dał sprzedawcy pełnomocnictwo zakupu w swoim imieniu. Jezeli znasz jakiegoś importera to go popytaj, ewentualnie poszukaj na forum prawnym jak to ma przebiegać ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

radek79 
Mitsumaniak

Auto: x5
Wysłany: 12-06-2013, 09:48   

Cytat:
Teraz - czy taka podkładka jak znajomy zrobił jest wystarczająca, w przypadku jakiś późniejszych niedogodności ??
Czy lepiej spisać umowę z "importerem" i jako miejsce podpisania wpisać np Niemcy ??
Tylko, czy wtedy ja potrzebuje tę jego umowę z Niemcem, aby zarejestrować auto ??

umowa potrzebna tylko ta z danymi właściciela auta do zarejestrowania auta
żadna inna jest nic nie watra i nie ma żadnej mocy prawnej i tyle w temacie
moje http://forum.mitsumaniaki...1458294#1458294

zeeb 
Mitsumaniak
:)

Auto: Pajero III 3.2 DID A/T
Wysłany: 12-06-2013, 09:54   Re: Kupno auta "na niemca"

Matejko napisał/a:
Jak jestem się najlepiej zabezpieczyć przed takim zakupem ??

nie kupować

Matejko napisał/a:

liczysz na to że dostaniesz przepis na oszustwo doskonałe? to chyba nie to forum

Matejko napisał/a:

nie jest, w dalszym ciągu to oszustwo

Matejko napisał/a:
a gugla mam calego w malym palcu :p

tak? i nie znalazłeś odpowiedzi??? to może wycieczka do jakiegoś "kicia" na dzień otwarty i szczera rozmowa z pensjonariuszem na temat co poszło nie tak, urząd celny, skarbowy...
Ostatnio zmieniony przez zeeb 12-06-2013, 09:56, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 12-06-2013, 09:56   

Matejko, daleko masz do Niemca? Jak powiedzmy 500 km w jedną stronę i zależy Ci na aucie, to 4 litery w troki i pojedź załatw wszystko po bożemu.....

PS. Masz jeszcze kontakt z obszywaczami kierowniczek - po 60 000 km wypada wymienić mojej skórkę ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Iron.Falcon 
Mitsumaniak
Brummi Fahrer

Auto: Galant 2.4 GDI
Kraj/Country: Germany
Wysłany: 12-06-2013, 10:09   

Bartek napisał/a:
Matejko, daleko masz do Niemca? Jak powiedzmy 500 km w jedną stronę i zależy Ci na aucie, to 4 litery w troki i pojedź załatw wszystko po bożemu.....

Matejko, szukaj czegoś w okolicy Versmold ( 33775 ) to podjadę Ci to oblukać żebyś kilometrów nie robił i kupisz auto jak człowiek :wink:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 12-06-2013, 10:19   

Bartek napisał/a:
PS. Masz jeszcze kontakt z obszywaczami kierowniczek - po 60 000 km wypada wymienić mojej skórkę ;)

dawno nie bylem, ale wiem ze zaklad jest
Lexus IS220D
Calish4nia

inq 
Mitsumaniak

Auto: Focus
Wysłany: 12-06-2013, 23:44   

Ja kiedyś tak kupiłem samochód, ale teraz bym tego nie powtórzył. Było to daaaawno, ja miałem naście lat i zerowe pojęcie o kupowaniu samochodu. Na szczęście kupiłem, po roku sprzedałem (w ciągu tego roku wydałem na nie z 5 tys) i nic się nie stało.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 12-06-2013, 23:54   

Ludzie, prosilem o brak smieci w temacie, nikt doslownie nikt nie wniosl do tematu nic oprocz OT
zamykam :)
Lexus IS220D
Calish4nia

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi