Zamknięty przez: Matejko 12-06-2013, 23:54 |
Kupno auta "na niemca" |
Autor |
Wiadomość |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 11-06-2013, 23:42 Kupno auta "na niemca"
|
|
|
Po sprzedaży galanta jestem na etapie poszukiwań auta - duża ilość jest na pustą umowę, niektóre warte kupna(Niemiec płakał jak sprzedawał )
Jak jestem się najlepiej zabezpieczyć przed takim zakupem ??
Znajomy kiedyś kupił w ten sposób auto - "na pustą umowę z byłym właścicielem" - ale na podkładkę spisał zwykłą umowę sprzedaży z "importerem", wpisując na niej rzeczywistą datę i dane importera z dowodu osobistego.
Teraz - czy taka podkładka jak znajomy zrobił jest wystarczająca, w przypadku jakiś późniejszych niedogodności ??
Czy lepiej spisać umowę z "importerem" i jako miejsce podpisania wpisać np Niemcy ??
Tylko, czy wtedy ja potrzebuje tę jego umowę z Niemcem, aby zarejestrować auto ??
[Niemcy to dziwny kraj - nie ma potrzeby umów, a właścicielem auta jest ten kto ma od niego dokumenty, a najlepszy numer to akcyza - u nas przy sprowadzeniu trzeba płacić, a jak auto wraca do Niemiec to się idzie z dwujęzyczną, przez żadnego przysięgłego tłumacza podstemplowaną, umową do urzędu i rejestruje auto, przy kolejnej odsprzedaży do Polski, znowu płacimy akcyzę...)
Wiem, wiem - "niech gościu rejestruje", albo "poszukaj innego auta". Ale jest to 6 auto jakie oglądam i pierwsze, które się do czegoś nadaje, nie mam czasu na oglądanie kolejnych pięciu żeby np to dwunaste było już opłacone albo na polskich tablicach. |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Iron.Falcon
Mitsumaniak Brummi Fahrer

Auto: Galant 2.4 GDI
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 12-06-2013, 01:13
|
|
|
wszystko będzie dobrze do czasu gdy zechcesz dochodzić jakiś praw od sprzedającego.... upewnij się, że auto które kupujesz jest w stanie takim jakim być powinno i już - drogi odwrotu nie będzie. |
|
|
|
 |
zeeb
Mitsumaniak :)

Auto: Pajero III 3.2 DID A/T
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-06-2013, 07:56
|
|
|
Jeśli wychodzisz z założenia że jakoś to będzie, lub ze nieszczęścia dotykają innych nie mnie to kupuj |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
|
Wysłany: 12-06-2013, 08:37
|
|
|
Wpisz w googla "kupno auta na niemca" i poczytaj - warto ! |
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 12-06-2013, 08:41
|
|
|
za powyższe "podpowiedzi" dziękuje, napisalem wyzej ze nie o takie mi chodzilo,
a gugla mam calego w malym palcu |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 12-06-2013, 08:54
|
|
|
Obiło mi się kiedys o uszy, prawnie dozwolone jest poprzez spisanie odpowiedniej umowy, aby sprzedawca reprezentował Ciebie za granicą w celu nabycia wymaganego pojazdu, tak jakbyś dał sprzedawcy pełnomocnictwo zakupu w swoim imieniu. Jezeli znasz jakiegoś importera to go popytaj, ewentualnie poszukaj na forum prawnym jak to ma przebiegać |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
radek79
Mitsumaniak
Auto: x5
|
Wysłany: 12-06-2013, 09:48
|
|
|
Cytat: | Teraz - czy taka podkładka jak znajomy zrobił jest wystarczająca, w przypadku jakiś późniejszych niedogodności ??
Czy lepiej spisać umowę z "importerem" i jako miejsce podpisania wpisać np Niemcy ??
Tylko, czy wtedy ja potrzebuje tę jego umowę z Niemcem, aby zarejestrować auto ?? |
umowa potrzebna tylko ta z danymi właściciela auta do zarejestrowania auta
żadna inna jest nic nie watra i nie ma żadnej mocy prawnej i tyle w temacie |
_________________ moje http://forum.mitsumaniaki...1458294#1458294 |
|
|
|
 |
zeeb
Mitsumaniak :)

Auto: Pajero III 3.2 DID A/T
|
Wysłany: 12-06-2013, 09:54 Re: Kupno auta "na niemca"
|
|
|
Matejko napisał/a: | Jak jestem się najlepiej zabezpieczyć przed takim zakupem ?? |
nie kupować
Matejko napisał/a: | Znajomy kiedyś kupił w ten sposób auto - "na pustą umowę z byłym właścicielem" - ale na podkładkę spisał zwykłą umowę sprzedaży z "importerem", wpisując na niej rzeczywistą datę i dane importera z dowodu osobistego. |
liczysz na to że dostaniesz przepis na oszustwo doskonałe? to chyba nie to forum
Matejko napisał/a: | Teraz - czy taka podkładka jak znajomy zrobił jest wystarczająca, w przypadku jakiś późniejszych niedogodności ?? |
nie jest, w dalszym ciągu to oszustwo
Matejko napisał/a: | a gugla mam calego w malym palcu |
tak? i nie znalazłeś odpowiedzi??? to może wycieczka do jakiegoś "kicia" na dzień otwarty i szczera rozmowa z pensjonariuszem na temat co poszło nie tak, urząd celny, skarbowy... |
Ostatnio zmieniony przez zeeb 12-06-2013, 09:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 12-06-2013, 09:56
|
|
|
Matejko, daleko masz do Niemca? Jak powiedzmy 500 km w jedną stronę i zależy Ci na aucie, to 4 litery w troki i pojedź załatw wszystko po bożemu.....
PS. Masz jeszcze kontakt z obszywaczami kierowniczek - po 60 000 km wypada wymienić mojej skórkę |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Iron.Falcon
Mitsumaniak Brummi Fahrer

Auto: Galant 2.4 GDI
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 12-06-2013, 10:09
|
|
|
Bartek napisał/a: | Matejko, daleko masz do Niemca? Jak powiedzmy 500 km w jedną stronę i zależy Ci na aucie, to 4 litery w troki i pojedź załatw wszystko po bożemu..... |
Matejko, szukaj czegoś w okolicy Versmold ( 33775 ) to podjadę Ci to oblukać żebyś kilometrów nie robił i kupisz auto jak człowiek |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 12-06-2013, 10:19
|
|
|
Bartek napisał/a: | PS. Masz jeszcze kontakt z obszywaczami kierowniczek - po 60 000 km wypada wymienić mojej skórkę |
dawno nie bylem, ale wiem ze zaklad jest |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
inq
Mitsumaniak

Auto: Focus
|
Wysłany: 12-06-2013, 23:44
|
|
|
Ja kiedyś tak kupiłem samochód, ale teraz bym tego nie powtórzył. Było to daaaawno, ja miałem naście lat i zerowe pojęcie o kupowaniu samochodu. Na szczęście kupiłem, po roku sprzedałem (w ciągu tego roku wydałem na nie z 5 tys) i nic się nie stało. |
_________________ "Never drive faster than your angel can fly"
Historia zatacza kółko
Renault 19 ('91)-> Ford Probe GT ('92)-> Laguna ('95)-> Peugeot 307 ('04)-> EA5W ('02)-> Renault 19 ('95)-> EA3W ('01)-> Focus ('14)
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 12-06-2013, 23:54
|
|
|
Ludzie, prosilem o brak smieci w temacie, nikt doslownie nikt nie wniosl do tematu nic oprocz OT
zamykam |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
|