|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
łomotanie/dudnienie przy wolnej jeździe na 2H |
Autor |
Wiadomość |
beny2011
Forumowicz
Auto: Galloper 2.5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-06-2013, 19:06 łomotanie/dudnienie przy wolnej jeździe na 2H
|
|
|
Witam,
Dziś mój galloperek (2,5 TD) wydał z siebie dziwne dźwięki przy ruszaniu z zapiętym 2H. Było to dudnianie / łomotanie dochodzące z przodu - chyba z prawej strony. Miałem już raz taki objaw zimą, ale wówczas jeździłem na 4H więc myślałem, że to sprzęgiełka się nie rozłaczają, ale teraz już ze 3 tygodnie nie wyjeżdżałem w teran więc jazda tylko na 2H.
Schemat był podobny, wycofuję z parkingu tyłem. Póżniej jadę wolno z 2H i zaczyna łomotać. Zwalniam, zatrzymuję się, ruszam i nic nie łomocze. Jedzie normalnie. Jak się doda gazu silnik pracuje tak jak pracował. zatrzymałem się ponownie, ruszyłem i wszystko gra. No i nie wiem co jest grane.
Czy takie objawy mogą dawać nierozpięte sprzęgiełka automatyczne?
Mam z nimi taki problem, że trzeszczą przy wolnej jeździe na 4H/4L przy skręcie, oczywiście na drodze szutrowej/błotnistej. Na asfalcie nie właczam 4x4. Zimą na zaśnieżonych drogach jazda z prędkościami 80-100km/h z zapietym 4H i nie ma problemów nic nie trzeszczy. Wyciąganie innego auta zimą napędy działały, tył zblokowany (kręcą oba koła), przód jedno koło mieli (ale nie ma blokady w przednim moście, to kręci się jedno na śniegu).
Czy mieliście może takie objawy w swoich czołgach?
Dzięki za wszystkie sugestie co mam ewentualnie sprawdzić w swoim. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 14-06-2013, 19:54
|
|
|
Sprawdź łożyska w piastach, łożysk jest 3 sztuki i obstawiał bym na łożysko igiełkowe->> przejście pół ośki przez piastę. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
|
|