Dziwne zachowania zegarów i kontrolki |
Autor |
Wiadomość |
bolo.pl
Nowy Forumowicz
Auto: carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-06-2013, 18:47 Dziwne zachowania zegarów i kontrolki
|
|
|
Koledzy mam następujący problem - może ktoś miał podobny lub wie co się dzieje. Otóż podczas jazdy w niespodziewanym momencie prędkośściomierz wraz z obrotomierzem spadają do zera i zapala sie kontrolka abs po sekunach wszystko wraca do normalnej pracy wszystko zaczelo sie od obrotomierza najpierw on spadal do zera i powracal teraz doszel predosciomierz a po chwili kontrolka abs i teraz mam komplet - wszystko dzieje sie podczas jazdy liczniki spadaja do zera zapala sie kontrolka abs i zachwile wszystko wraca do normy - pomocy carisma 1.6 automat
[ Dodano: 09-06-2013, 10:17 ]
koledzy naprawde nikt nie wie co moze byc przyczna? |
|
|
|
 |
secior
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.3 (4G13 83KM) 2000r
|
Wysłany: 11-06-2013, 00:24
|
|
|
Nie jestem pewien ale to może być coś z prądem a konkretnie chwilowym spadkiem napięcia. ABS potrzebuje do prawidłowego działania odpowiedniego napięcia, jeśli takiego nie ma to nie działa i zapala się kontrolka. Zegary jeśli nie są napędzane linką tylko elektronicznie to też tak będą się zachowywać.
To może być np alternator, akumulator albo masz luźne lub zaśniedziałe zaciski akumulatora a może jeszcze coś innego... |
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lut 2011 Posty: 780 Skąd: Białystok
|
|
|
|
 |
bolo.pl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-06-2013, 18:52
|
|
|
Dzisiaj zauwazylem że podczas wciskania hamulca zegary ida do zera ale tylko predosciomierz i obrotomierz - nie zawsze ale niekiedy tak sie zdarza podczas wciskania wlasnie hamulca |
|
|
|
 |
meinteil07
Forumowicz
Auto: Honda Accord VI 1.8 2002
|
Wysłany: 12-06-2013, 20:53
|
|
|
Miałem taki przypadek w Nissanie primerze. Była to dziwna sprawa bo okazało się że akumulator nie miał ładowania i nie paliła się kontrolka braku ładowania więc auto po prostu "zdechło" podczas jazdy a chwilkę wcześniej zapaliła się kontrolka od poduszek i opadły zegary. |
|
|
|
 |
bolo.pl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-06-2013, 21:16
|
|
|
I co bylo przyczyną? Wydaje mi sie ze przy braku ladowania powinna zapalic sie kontrolka od akumulatora |
|
|
|
 |
meinteil07
Forumowicz
|
Wysłany: 12-06-2013, 21:59
|
|
|
bolo.pl napisał/a: | I co bylo przyczyną? Wydaje mi sie ze przy braku ladowania powinna zapalic sie kontrolka od akumulatora |
Właśnie sęk w tym że kontrolka od ładowania się nie paliła (żarówka na 100% sprawna bo było później sprawdzana).
Problemem był alternator ale co dokładnie w nim poszło niestety nie pamiętam :/ |
|
|
|
 |
bolo.pl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-06-2013, 22:22
|
|
|
No tak to dziwny pzypadek tylko mi sie tak dzieje juz od dluzszego czasu to jakby byl alternator i nie bylo by ladowania to by zdechl od razu a jak dlugo miales takie objawy? |
|
|
|
 |
meinteil07
Forumowicz
|
Wysłany: 13-06-2013, 14:03
|
|
|
bolo.pl napisał/a: | No tak to dziwny pzypadek tylko mi sie tak dzieje juz od dluzszego czasu to jakby byl alternator i nie bylo by ladowania to by zdechl od razu a jak dlugo miales takie objawy? |
Objawy miałem raz około 20 minut do zgaszenia auta
Sprawdź ten przewód masowy od alternatora tak jak podpowiadał kolega wyżej. |
|
|
|
 |
bolo.pl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-06-2013, 16:37
|
|
|
Wszystko sprawdzone i niby ok przewody masowe swiatla - sam nie wiem co to moze byc - najgorsze ze to zawsze sie nie dzieje i mechanik nie moze tego wylapac |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 14-06-2013, 16:46
|
|
|
A czy kontrolka ładowania działa właściwie, tzn. jak włączysz na zapłon to czy świeci a po odpaleniu auta gaśnie? Jeśli w ogóle się nie świeci, to może być wina szczotek w alternatorze, albo się skończyły albo tylko zawiesiły. |
|
|
|
 |
bolo.pl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-06-2013, 13:57
|
|
|
plecho1 napisał/a: | A czy kontrolka ładowania działa właściwie, tzn. jak włączysz na zapłon to czy świeci a po odpaleniu auta gaśnie? Jeśli w ogóle się nie świeci, to może być wina szczotek w alternatorze, albo się skończyły albo tylko zawiesiły. |
Tak kontrolka dziala wlasciwie |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 18-06-2013, 12:06
|
|
|
A czy kiedy zegary spadają do zera przy wciśnięciu hamulca świecą się światła stopu czy może też nie działają?
Jeśli światła stopu wtedy też nie świecą, to nie łączy zasilanie do bezpiecznika obsługującego ten obwód. Może wypaliło się gniazdo tego bezpiecznika lub jakaś złączka przed tym bezpiecznikiem. |
|
|
|
 |
Darek4151
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9TD
|
Wysłany: 19-06-2013, 21:11
|
|
|
Witam. Miałem kiedyś podobny przypadek ale w silniku TD. podczas jazdy potrafił skakać lub zerować się prędkościomierz i obrotomierz. Wina leżała w regulatorze napięcia. Po wymianie wszystko wróciło do normy |
|
|
|
 |
|