[Cari 1.9TD] Jaki fotelik dla dziecka. |
Autor |
Wiadomość |
Szogun51k
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 TD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-06-2013, 13:50 [Cari 1.9TD] Jaki fotelik dla dziecka.
|
|
|
Witam.
Chciałbym dowiedzieć się czy każdy fotelik będzie pasował do mojego auta?
Mam na oku fotelik peg perego 0-13 kg z bazą, ale nie mam jak go przymierzyć ponieważ chciałem kupić przez internet.
Czy ktoś może wie coś na ten temat? |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 26-06-2013, 14:55
|
|
|
miałem coś podobnego do tego tylko innej firmy i bez problemu. |
_________________ carisma GDI 98,Galant elegance 2,5v6
 |
|
|
|
 |
Szogun51k
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 TD
|
Wysłany: 26-06-2013, 16:54
|
|
|
Dzięki, tyle piszą o tym że nie każdy fotelik pasuje do auta, więc wolałem się upewnić. |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 807 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 28-06-2013, 04:42
|
|
|
Ja kupiłem kiedyś taki cały zestaw, czyli wózek, fotelik...itd. Fotelik ten od 0 do 13 właśnie był naprawdę sporych rozmiarów i zabrakło mi pasów żeby go zamocować. Szwagrowi w peugocie 607 pasów wystarczyło a koleżanka w vectrze II nie miała takżę żadnych problemów. Ja na Twoim miejscu bym zrezygnował z kupowania w ciemno...no ale może akurat ten podejdzie |
|
|
|
 |
Kylek
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 172 Skąd: Łęczna
|
Wysłany: 28-06-2013, 08:22
|
|
|
Jeżeli mam Ci coś doradzić, to na pewno nie kupuj fotelika przez Internet. Jest to, w moim odczuciu, zbyt poważny element wyposażenia, by nie przymierzyć go przed zakupem. Nie kupuj też tzw. uniwersalnych. Najlepszym rozwiązaniem zawsze są trzy foteliki: 0 - 10/13 kg, 9 - 18 kg oraz 15 - 36 kg.
Ja kupowałem fotelik jakiś rok temu i dopiero fachowa obsługa sklepu uświadomiła mi, jak można narazić dziecko na niebezpieczeństwo kupując fotelik źle dopasowany do samochodu. Jeżeli auto ma Isofix to problemu w zasadzie nie ma (chociaż nie zawsze) a Carisma pierwszej generacji niestety Isofixa nie ma (nie wiem, jak jest po lifcie).
O co dokładnie chodzi? A no o to, że nawet najlepszy fotelik może po prostu nie pasować do auta. Czasami nie wystarczy pasów, czasami jest za luźno po zapięciu a czasami kanapa ma za duży lub za mały przechył.
Pierwszym naszym fotelikiem (chociaż było to bardziej nosidełko) był taki z zestawu z wózkiem. Nie był on idealny (chociaż generalnie byliśmy z żoną zadowoleni), ale wtedy nie zdawaliśmy sobie jeszcze sprawy z powagi sytuacji a i prawie wcale nie podróżowaliśmy z maluchem (bo córka urodziła się w zimie i może z dziesięć razy się przejechała w tym nosidełku).
Trochę odbiegnę za chwilę od Twojego pytania odnośnie fotelików 0 - 13 kg, ale na pewno lektura się przyda na później.
My z żoną przeglądając różne fora i strony internetowe przygotowaliśmy listę fotelików, które miały najlepsze wyniki w testach i na które było nas stać. Kupowaliśmy fotelik z kategorii 9 - 18 kg. Z listą udaliśmy się do sklepu (nie chcę robić reklamy, ale jest to duży sklep dziecięcy w Lublinie, który nazywa się tak jak rodzaj ubranka dla dzieci). W sklepie po prostu sprawdzaliśmy, jak te foteliki leżą w aucie. Muszę pochwalić obsługę sklepu - pierwszy raz spotkałem się tam z sytuacją, w której odmawiano mi sprzedaży złego lub nie sprawdzonego fotelika kierując się dobrem dziecka.
Ostatecznie kupiliśmy fotelik Chicco X-pace (http://www.mamaija.pl/chicco-x-pace-fotelik-samochodowy-9-18-kg,d1592.html). Po zamontowaniu do Carismy minimalnie rusza się on na boki (od miękkiej kanapy), ale zasadniczo siedzi dość sztywno. Żona jest z niego bardzo zadowolona, córka (czyli najważniejszy pasażer) też. Kierując się naszą opinią znajomi też kupili ten fotelik (do Audi A3) i również są zadowoleni. Fotelik miał w testach ADAC 2012 4 gwiazdki (ale widziałem też testy, gdzie uzyskał 5 gwiazdek). Podczas gwałtownego chamowania z dużej prędkości (sarna chciała popełnić samobójstwo) nic się nie dzieje - dziecko siedzi sobie w foteliku, jak gdyby nigdy nic.
Najważniejsze na koniec:
Zanim kupisz fotelik, zabierz ze sobą samochód, żonę i dziecko. Sprawdźcie czy układ dziecko-fotelik-auto idealnie do siebie pasują. Obsługa sklepu też ma znaczenie - na pewno wyczujecie, kiedy sprzedawca chce Wam fotelik po prostu sprzedać, a kiedy chce dobrać najlepszy. A najlepsze nie zawsze są najdroższe i na to także zwróćcie uwagę. No i dziecko powinno być w foteliku zapięte sztywno - nawet jak marudzi, że mu niewygodnie (z czasem się przyzwyczai). Jakiekolwiek luzy w pasach dziecka mogą zrobić mu krzywdę przy zderzeniu lub nawet spowodować, że maluch wyleci z fotelika. |
|
|
|
 |
carismax
Mitsumaniak Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 405 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 05-07-2013, 20:54
|
|
|
Jedną rzecz mogę potwierdzić z wypowiedzi kolegi poprzednika. Fotelik 0+ czyli tyłem do kierunku jazdy ledwo dał się zapiąć. Brakowało pasów (na długość oczywiście)
Po za tym nie wiem jak jest u Ciebie ale moja Cari 2001 DID nie ma możliwości wyłączenia przedniej poduszki więc dziecko tylko do tylu. |
|
|
|
 |
shymo
Mitsumaniak

Auto: Carisma 2002 DID, 115KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 53 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-07-2013, 22:52
|
|
|
Na 100% fotelik z bazą odpada. W Cari nie ma mocowania na ISO FIX. (element nadwozia do zahaczenia bazy).
Co do długości pasów to trzeba jednak przymierzyć. Sam miałem Chicco nie duży i w sumie było na styk. |
|
 |
zygizwro [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2013, 23:11
|
|
|
Jeżeli chodzi o firmę Chicco to śmiało polecam. Najlepsza jakość co do ceny. Mam model neptun i jest spoko. Ale troszkę mojemu 2,5 letniemu synkowi cyba brakuje opcji wysuwania do pozycji leżącej. Chodzi mi oto, że jak zaśnie to lata mu głowa do przodu i tyłu. Są takie foteliki co mają regulację. Np.
http://allegro.pl/fotelik...3346754203.html
i zdecydowanie warto to kupić |
|
|
|
 |
dawidekz
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 08-07-2013, 22:46
|
|
|
Ja dla malucha najpierw miałem taki z zestawu wózkowego, a później kupiłem Cybex Juno Fix
( http://e-foteliki.pl/cybex-juno-fix.html ) może być na isofixie oraz można go złożyć i wyłącznie na pasie. Jestem z niego zadowolony. |
|
 |
|