|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Galant 2,4 gdi kombiaczek INVECT II dupowoz |
Autor |
Wiadomość |
dr.lolek
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.4gdi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-06-2013, 15:49 Galant 2,4 gdi kombiaczek INVECT II dupowoz
|
|
|
Ogolnie jutro jade po to auto juz je ogladalem ze 3 razy, spodobala mi sie jazda nim, ten agresywny "ryj" i stwierdzilem wraz z moja kobitka ze kupie sobie cosik takiego, w sumie jak czytalem o tym GDI to kazdy pisze jakie to gowno jest, jednak stwierdzilem ze i tak bede jezdzil w czystej benzynie wiec mi to lata, a vki nie chce do upalania mam inne auto, to ma byc taki pseudo rodzinne auto gdzie mozna nim jechac na wakacje etc
ogolnie na mitasubiszi nie znam sie raz mialem jakiegos lancera i tyle
ogolny zarys, auto z niemcowni przebieg niby 157tys, serwisowany do 2009r sknczyl sie na przebiegu 130tys, takze jakos moze ma taki przebieg, aczkolwiek malutko mnie to obchodzi
zarys auta
rok 1999
kombiak
sreberko
skrzynia: INVECT II -tiptronik taki
tempomat
-4x AIR BAG
-RADIO CD SONY +FABRYCZNE NAGŁOŚNIENIE 8 GŁOSNIKÓW
- KLIMATRONIC
-DUŻY SZKLANY SZYBERDACH
-ALUFELGI 15
-4X ELEKTRYCZNE SZYBY, jedna cos sie przycina, ale to sie zrobi
-ELEKTRYCZNE LUSTERKA
-KRATKĘ + ROLETĘ BAGAŻNIKA
-PRZYCIEMNIONE WSZYSTKIE DOZWOLONE W PL SZYBY FOLIĄ ODBIJAJĄC PROMIENIE SŁONECZNE
- ŚWIATŁA KSENONOWE
po rozmowie z wlasicielem, mowil ze autem mozna zejsc do okolo 8L w mieszanym wiec mi by pasowalo, auto zadbane, otarte na zderzaku tylnym, nadkola okej ranty drzwi takze, auto w miare zrywne, chociaz jak na 2,4 i te 150hp po przejsciu z mojego auta, klekota 190 hp dosc nie mile odczucie, ale przyzwyczaje sie,
co bede chcial miec
kolo 17"
omalowac zderzak
i ja wiem co mozna wiecej zrobic w japoncu?
zazwyczaj jezdzilem szwabskimi autami
zabawka do upalania 1,9tdi
jutro jak przyprowadze mitasubiszi bedzie wiecej zdje |
|
|
|
 |
Iron.Falcon
Mitsumaniak Brummi Fahrer

Auto: Galant 2.4 GDI
Kraj/Country: Germany
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Cze 2013 Posty: 427 Skąd: Bad Rothenfelde
|
Wysłany: 26-06-2013, 16:34
|
|
|
dr.lolek napisał/a: | w sumie jak czytalem o tym GDI to kazdy pisze jakie to gowno jest |
legendy powtarzane przez ludzi którzy nie mieli z silnikiem najczęściej żadnej styczności....
dr.lolek napisał/a: | po rozmowie z wlasicielem, mowil ze autem mozna zejsc do okolo 8L w mieszanym wiec mi by pasowalo |
jeszcze nie zacząłem liczyć swojego spalania ale w przyszłym tygodniu robie 1500km trasę więc już będzie jakiś zarys. Patrząc na spritmonitor.de średnie spalanie dla tego motoru wychodzi równo 9.5l więc z cyklem mieszanym na poziomie 8l może być ciężko... ale jest sporo osób mieszczących się w 8.5
dr.lolek napisał/a: | i ja wiem co mozna wiecej zrobic w japoncu? |
wyczyść mu przepustnicę i kolektor dolotowy |
|
|
|
 |
dr.lolek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 26-06-2013, 16:41
|
|
|
na wekendzie sie ogarnie jak bede mial wolne, bo juz nieco czytalem o tym, ze nagar sie osadza na tych elementach, jestem dobrej mysli ze silnik odwdzieczy sie bezawaryjnoscia, i "niskim" spalaniem po czysczeniu, wymianie siwiec paskow rozrzadu oleju etc
jestem ciekaw jak to bedzie |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 26-06-2013, 16:49
|
|
|
Iron.Falcon napisał/a: | dr.lolek napisał/a: | w sumie jak czytalem o tym GDI to kazdy pisze jakie to gowno jest |
legendy powtarzane przez ludzi którzy nie mieli z silnikiem najczęściej żadnej styczności....
|
Niestety nie do końca legendy, a ci co mieli styczność z takimi silnikami i wiedzą o nich całkiem sporo powtarzają - GDi to super technologia, ale..... nie w naszej szerokości geograficznej, gdzie substancja sprzedawana na stacjach benzynowych szumnie i na wyrost nazywana jest benzyną
Iron.Falcon napisał/a: |
dr.lolek napisał/a: | po rozmowie z wlasicielem, mowil ze autem mozna zejsc do okolo 8L w mieszanym wiec mi by pasowalo |
jeszcze nie zacząłem liczyć swojego spalania ale w przyszłym tygodniu robie 1500km trasę więc już będzie jakiś zarys. Patrząc na spritmonitor.de średnie spalanie dla tego motoru wychodzi równo 9.5l więc z cyklem mieszanym na poziomie 8l może być ciężko... ale jest sporo osób mieszczących się w 8.5
|
Taaa a po czym poznać, że sprzedawca samochodu kłamie?
.
.
.
.
.
.
.
otwiera usta.
Spalenie 18l w mieście jest możliwe, 8 na trasie NIGDY nie uzyskałem (miałem 2 szt. GDi napiszę nowemu userowi w sekrecie )
Iron.Falcon napisał/a: |
dr.lolek napisał/a: | i ja wiem co mozna wiecej zrobic w japoncu? |
wyczyść mu przepustnicę i kolektor dolotowy |
Po takim bajkopisarzu - to co wyżej + pełny przegląd z rozrządem, pompą wody, napinaczem. Filtry włącznie z paliwa. Pełny przegląd zawieszenia - wielu "mechaników" sobie z nim nie radzi, a kończy się to rozpięciem sworznia prostego wahacza
PS. Bezawaryjność i GDi to niestety 2 słowa, które nie powinny pojawiać się zbyt blisko siebie
PS2. wymiana rozrządu tylko u kogoś, kto wie co to znaczy wałek balansowy i że ustawienie na znakach tego silnika daje tylko 33.3% szans na prawidłowe jego działanie |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Iron.Falcon

|
Wysłany: 26-06-2013, 17:00
|
|
|
Bartek napisał/a: | Niestety nie do końca legendy, a ci co mieli styczność z takimi silnikami i wiedzą o nich całkiem sporo powtarzają - GDi to super technologia, ale..... nie w naszej szerokości geograficznej, gdzie substancja sprzedawana na stacjach benzynowych szumnie i na wyrost nazywana jest benzyną |
tankuje tylko szkopskie 98 więc jeden problem mniej mnie dotyczy
Bartek napisał/a: | Spalenie 18l w mieście jest możliwe, 8 na trasie NIGDY nie uzyskałem |
hmm, 18 ?? delikatnie mówiąc musiałeś bardzo tego chcieć.
najbardziej nieekonimiczny użytkownik GDI średnie 11,76 a maksymalne 13,62
8,67 l na dystansie 81.944 km
8,45 l na dystansie 33.343 km |
|
|
|
 |
dr.lolek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 26-06-2013, 17:05
|
|
|
mam corrado wiec wiem co to znaczy kiedy auto ktore ma focha, takze tym sie nie przejmuje, bedzie problem to sie kupi rozbitka i sie swapnie
jakby mial palic 18 to niezla padlina musiala by byc, mialem auta z duzymi motorami i zeby palil 18 trzeba bylo je niezle katowac |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 26-06-2013, 17:10
|
|
|
Wiesz..... mniej Cię dotyczy, ale jednak - Mitsu po wprowadzeniu GDi na rynek europejski dość szybko wymyślało kity czyszczące do układu dolotowego w postaci maszyny wtłaczającej substancję czyszczącą, później ją odciągając..... W cywilizowanej części europy czyszczenie co 150-200 kkm, Polska - 10-30 kkm, Rosja 5 - zgadnij skąd czerpiemy najwięcej wiedzy o GDi
Piszemy oczywiście o automacie - manual pali 2-3 l/100 mniej |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
|
|
|
 |
Iron.Falcon

|
Wysłany: 26-06-2013, 17:14
|
|
|
Bartek napisał/a: | Wiesz..... mniej Cię dotyczy, ale jednak - Mitsu po wprowadzeniu GDi na rynek europejski dość szybko wymyślało kity czyszczące do układu dolotowego w postaci maszyny wtłaczającej substancję czyszczącą, później ją odciągając..... W cywilizowanej części europy czyszczenie co 150-200 kkm, Polska - 10-30 kkm, Rosja 5 - zgadnij skąd czerpiemy najwięcej wiedzy o GDi |
Tu zgadzam się w 100%. Ja w zeszłym tygodniu zrobiłem profilaktycznie czyszczenie... tragedii nie było.
Bartek napisał/a: | Piszemy oczywiście o automacie - manual pali 2-3 l/100 mniej |
mimo wszystko tu musiała być dyyyyynamiczna jazda |
|
|
|
 |
dr.lolek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 26-06-2013, 17:16
|
|
|
sprawdze jutro spalanie jak go przyprowadze do domq, ale roznica spalania 2l -3l przy automacie tez ciezko wierzyc mialem 2,8v6 w audi ten sam model i dwie skrzynie tiptronik i manual. tip lepiej wychodzil w miescie niz manual
no ale nie bede sie zarzekal, moze mitasubiszi musi wiecej palic, jak bedzie palilo tyle co 3,0 v6 wiec decyzja bedzie prosta |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 26-06-2013, 17:24
|
|
|
dr.lolek, nie twierdzę, że przy spokojnej jeździe, ale ten wynik jest do uzyskania w przeciwieństwie do 8..... Ten sam silnik w Space Wagonie z automatem pali standardowo 14-15 - jest po prostu za słaby do tak ciężkiej budy i automatu
a auto nie było padliną, bo miało jak je kupiłem miało potwierdzone 123 000 km przebiegu i ciut ponad 1/3 wieku Twojego i jeździ do dziś bez żadnych remontów (poza standardem w GDi czyli czyszczeniem dolotu, wymianą popychaczy zaworowych) u forumowicza z którym mam stały kontakt |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
dr.lolek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 26-06-2013, 17:26
|
|
|
zobaczymy Panowie spieral sie nie bede nie mam wiedzy na temat japoncow, wiec przekonam sie na walsnej skorze i napewno napisze tutaj co i jak
a w wygladzie mozna cos zmienic zeby auto bylo "ladniejsze" ale bez wiochy |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 26-06-2013, 17:32
|
|
|
dr.lolek, wybór Galanta z tipem uważam za 100% słuszny, tylko to GDi..... W Space Wagonie nie ma wyboru, więc wyrwałem chwasta z korzeniami, zapakowałem tam jedynie słuszny silnik i cieszę się z jazdy
Jeździłem GDi 4 latka, więc tragedii nie ma, ale słodko też nie jest |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
dr.lolek
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 26-06-2013, 17:34
|