Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Gran Turismo Polonia
Autor Wiadomość
mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-07-2013, 19:54   Gran Turismo Polonia

Zakładam temat, bo to co słyszę w mediach o kierowcy i wypowiedzi naszego Wymiaru Sprawiedliwości, Policjii, ekspertów i dziennikarzy to już ręce opadają...
Jak na mój gust auto kierowcę poniosło, on sam po nieudanym nawrocie (dzięki białemu autu któe musiało stanąć na prawym pasie przy nawrotce) się przypalił, a potem już tylko się ratował.
Zamiast cieszyć się, że tylko tak to się skończyło to od wczoraj w mediach polowanie na czarownice...
Główne powody wypadku to dopuszczenie ludzi do jezdni, ustawienie barierek na krawężniku ( podejrzewam, że to one były głównym powodem tak dużej ilości rannych) i pomysł zrobienia kawałka prostej ewidentnie po to, żeby "odjechać pod publikę" (ten wóz był podobno główną atrakcją imprezy).
Tyle.
Robienie teraz z kierowcy totalnego przygłupa, komentowanie nadrzucenia tyłu na skrzyżowaniu jako "niepanowania nad mocą pojazdu", zgadywanie prędkości i przeżywania "auta za ponad milion" uważam za skandal.
Najsmutniejsze jest to, że jak słucham wypowiedzi "ekspertów", to ich znajomość tematu jest na poziomie żenującym, a ślepota i niepamięć porażająca...

Jestem wstrząśnięty nagonką na kierowce tego auta, zwłaszcza, że praktycznie wszystkie imprezy u nas tak wyglądają...

Night Power w Olsztynie:

Niedawna impreza w Rzeszowie:

i wiele, wiele innych...

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-07-2013, 20:22   Re: Gran Turismo Polonia

mkm napisał/a:
dziennikarzy to już ręce opadają...

No tutaj nie ma co dyskutować bo ci od dawna są na poziomie poniżej krytyki.

mkm napisał/a:
Jak na mój gust auto kierowcę poniosło, on sam po nieudanym nawrocie (dzięki białemu autu któe musiało stanąć na prawym pasie przy nawrotce) się przypalił, a potem już tylko się ratował.

Nie do końca rozumiem co chciałeś przekazać:
http://www.youtube.com/watch?v=iOr3OoRQVCs

Ja to widzę tak. Gość co kupuje auto za bańkę nie koniecznie musi umieć tym jeździć wręcz odwrotnie. Koenigsegg na pewno do prostych w prowadzeniu nie należy. Nawet Stigowi sprawiał nie lada problemy i nieraz postawił go bokiem z widowiskową wycieczką poza tor włącznie.

http://www.youtube.com/watch?v=5Mdj1tzBzUc

Nie znalazłem lepszej jakości.

Trzeba jakoś zaakceptować filmy?

A co do wypadku to bezpieczeństwo w rajdach i takich imprezach jest raczej umowne...
Ostatnio zmieniony przez mkm 01-07-2013, 20:30, w całości zmieniany 1 raz  

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 01-07-2013, 22:00   

mkm napisał/a:
Jestem wstrząśnięty nagonką na kierowce tego auta
Dziewulski wczoraj przeszedł sam siebie :?
mkm napisał/a:
Robienie teraz z kierowcy totalnego przygłupa
Robią tak, muszą tak robić. W przeciwnym wypadku musiałby beknąć organizator (mam nadzieję, że tak się stanie) i ktoś, kto to "klepnął" (Policja, Miasto.... :roll: ) (też mam nadzieję, że ktoś za to odpowie a nie tylko ten Norweg).

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Wysłany: 02-07-2013, 03:28   

Kupił auto nie kupił umiejętności. Tak jak większośc uczestników. Byłem, widziałem i mam nadzieję, że wyciągną wnioski.

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-07-2013, 07:03   

Cytat:
Na łamach dziennika "Dagbladet" współwłaściciel szwedzkiej firmy Koenigsegg Norweg Bard Eker zdradził, że zna kierowcę i właściciela fatalnego samochodu. To straszne i tragiczne lecz takie rzeczy się zdarzają podczas pokazów szybkich aut; uczestniczą w nich nie zawodowi kierowcy, ale właściciele wyścigowych samochodów, którzy nie maja doświadczenia w wyczynowej i niestety dlatego odpowiedzialność leży po ich stronie - dodał.

http://moto.wp.pl/kat,927...,wiadomosc.html

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 03-07-2013, 11:46   

mkm napisał/a:
Główne powody wypadku to dopuszczenie ludzi do jezdni, ustawienie barierek na krawężniku ( podejrzewam, że to one były głównym powodem tak dużej ilości rannych) i pomysł zrobienia kawałka prostej ewidentnie po to, żeby "odjechać pod publikę" (ten wóz był podobno główną atrakcją imprezy).

jestem zdania, że wina za wszystkie wypadki tego typu jest po stronie organizatora, że nie zabezpieczył terenu
to tak jakby wybiec na tor F1 i mieć pretensje do kierowcy
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 03-07-2013, 12:13   

tomek84 napisał/a:
to tak jakby wybiec na tor F1 i mieć pretensje do kierowcy
Wiesz.... nikt mu tam na jezdnię nie wbiegał. Było, nie było to jednak kierowca stracił panowanie nad samochodem - to ewidentna wina (ciekawa sprawa z tym przestrzeganiem przepisów w trakcie pokazu :roll: ) i wjechał w publikę.
Wg mnie wina powinna rozłożyć się pomiędzy kierowcą a organizatorem.

PS. Ciekawi mnie taka sytuacja:
"Norwegowi postawiony został zarzut spowodowania katastrofy w ruchu drogowym....
Sprawca nie przyznał się do winy
"

Nosz kurde.... wszyscy widzieli jak gość wjeżdża w ludzi a ten się nie przyznaje. Duch Święty wjechał, tak :?: Wkurzają mnie takie gierki prawne :evil:
Czy nie byłoby lepiej dla niego "PR-owo" (to złe słowo w tym przypadku :? ) ale czy Sąd nie mógłby w takiej sytuacji przychylić się np. do złagodzenia wyroku gdyby gość nie utrudniał sprawy i dążył do jej szybkiego zakończenia :?:

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 03-07-2013, 12:29   

Chłopaki - wyluzujcie.

Jest za dużo niewiadomych, żebyśmy byli uprawnieni na kogokolwiek zwalać winę.

Pierwszą i podstawową niewiadomą jest charakter imprezy - jeżeli to wyścigi lub inna forma rywalizacji na zamkniętym obiekcie, to zabezpieczenie imprezy było karygodne. Jeżeli miał być to "pokaz" szybkich samochodów, gdzie na odprawie kierowcy usłyszeli, że mają się lansować 40 km/h w supersamochodach, to zabezpieczenie było więcej niż wystarczające (normalnie jest tam chodnik i samochody jeżdżące przepisowo myślę, że min. 60 km/h, więc barierki zabezpieczały samochody przed tłumem, a nie odwrotnie). Jeżeli kierowcy mieli obowiązek przestrzegania przepisów KRD, to j/w. - pytanie wtedy do pilnujących porządku, dlaczego nie reagowali na ich nagminne łamanie.

Pozostaje kwestia instynktu samozachowawczego ludzi, nawet jak założymy, że to lanserska imprezka - jak widzę, że zabezpieczenie jest żadne, a ludzie świrują - patrzę ze skarpy - widok 1000x lepszy i bezpieczeństwo o wiele wyższe. Nie zrozumcie mnie źle - nie uważam, że ludzie stojący tam sami są sobie winni w 100%, ale jakąś część odpowiedzialności ponoszą, tak jak organizatorzy, władze wydające pozwolenie ta taką imprezę i oczywiście kierowca. Wypadek to zawsze zbieg okoliczności - wg mnie o podziale odpowiedzialności powinien zadecydować sąd po przeanalizowaniu wszystkich okoliczności, ale znając życie największe konsekwencje ponieśli już sami poszkodowani, którym szczerze współczuję.

Z racji młodzieńczych zainteresowań i bycia na wielu imprezach rajdowych, jak również naocznego widoku latających ludzi, w których wbija się rajdówka (2 razy byłem świadkiem takich wypadków, raz bardzo groźnego), mam może trochę inne podejście do tematu i trochę inną świadomość tego co może się stać, gdy podkreślę profesjonalni walczą o sekundy na OSach. Ludzie z zabezpieczenia takich imprez (myślę o tych co stoją na trasie) często lekceważą zalecenia organizatorów, a tłum kibiców nie ma za grosz intuicji (sam próbując przepędzić ludzi z przedłużenia prostej przed zakrętem spotykałem się głównie z wyzwiskami), więc przestałem jeździć na takie imprezy

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 03-07-2013, 12:35   

Bartek napisał/a:
Chłopaki - wyluzujcie.
Nie no, luuz :)
Dyskutujemy jeno ;) Przecież to forum dyskusyjne.

Szczęście w nieszczęściu nikt tam nie zginął....

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-07-2013, 12:37   

tomek84 napisał/a:
że nie zabezpieczył terenu

Jeśli tak się stanie to:
- następne tego typu imprezy będzie się oglądało z ~200m
- nie będzie następnych imprez bo nikt nie przyjdzie na takie jak wyżej.

Dodam tylko, że organizator z tego co czytam zapisał w regulaminie, iż podczas przejazdu należy stosować się do przepisów ruchu drogowego...

https://www.youtube.com/watch?v=NZ_1pcaGJ-k

Widać wyraźnie znak (70).
Ostatnio zmieniony przez krzychu 03-07-2013, 12:41, w całości zmieniany 1 raz  

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 03-07-2013, 12:39   

Bartek napisał/a:
Pozostaje kwestia instynktu samozachowawczego ludzi, nawet jak założymy, że to lanserska imprezka - jak widzę, że zabezpieczenie jest żadne, a ludzie świrują - patrzę ze skarpy - widok 1000x lepszy i bezpieczeństwo o wiele wyższe. Nie zrozumcie mnie źle - nie uważam, że ludzie stojący tam sami są sobie winni w 100%
Też się zastanawiam co kierowało tym gościem, którego dwoje małych dzieci zostało rannych. Co oni tam robili :?: :shock:

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 03-07-2013, 12:51   

Cytat:
Dodam tylko, że organizator z tego co czytam zapisał w regulaminie, iż podczas przejazdu należy stosować się do przepisów ruchu drogowego...

I to wyjaśnia bardzo dużo. Nie mam ochoty oglądać latających ludzi (wspomnienia dźwięku łamanych kości, giętej blachy i widoku otwartych złamań mimo upływu prawie 20 lat są ciężkie do wymazania), więc czy widać na tych filmach Policjantów?

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-07-2013, 12:52   

Bartek - nie wiem czy to są policjanci, ale goście w kamizelkach są co ~10m i pilnują chyba ludzi, żeby nie przekraczali barierek.

Ten ostatni filmik nie jest drastyczny. Widać też dokładnie samochód i mówicie co chcecie ale tak nie jeździ doświadczony kierowca...

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 03-07-2013, 12:57   

JCH napisał/a:
Też się zastanawiam co kierowało tym gościem, którego dwoje małych dzieci zostało rannych.

Psychologia tłumu - lemingi - inni tu stoją, to i ja stanę. Inni pójdą w przepaść i ja pójdę.

Chciał pokazać dzieciom fajne bryki z bliska.......i pokazał :( , nie myśląc o konsekwencjach, bo przecież na prostym odcinku drogi co może się stać?

[ Dodano: 03-07-2013, 13:04 ]
krzychu, chęć przylansowania widziałem na zawrotce, ale sam napisałeś wyżej, że to trudne auto do prowadzenia. Kluczowe jest tu stwierdzenie o przestrzeganiu przepisów, których złamano wiele - sam miałem pouczającą rozmowę z władzą na temat driftingu przy zawracaniu, przy okazji której zostałem ukarany MK100 za zmianę pasa ruchu bez kierunkowskazu

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-07-2013, 13:09   

Bartek - No dla mnie sytuacja jest prosta. Albo mam taki samochód i umiem nim zawracać z powtarzalnością 100%, umiem nim przyspieszać na prostej z powtarzalnością 100% albo nie potrafię i tego nie robię wśród tłumów.... Co ma organizator do tego, że kierowca nie potrafi zachować się jak kierowca na drodze? Moim zdaniem na takiej imprezie wychodzi się z założenia, że każdy jest dorosły i nie zachowuje się jak nastolatek. Do tego posiadanie takiego samochodu zobowiązuje do posiadania minimum wiedzy i umiejętności na temat jego zachowania i prowadzenia! Z tego co się mi wydaje to tam jest tylko ABS. To nie jest nowoczesny samochód z pakietem elektroniki bezpieczeństwa.

Nie chcę dożyć czasów, że w instrukcji będę czytać "nie wkładać kota do mikrofali" bo jak (niektórych) Was czytam to takie czasy już chyba niedługo.
Ostatnio zmieniony przez krzychu 03-07-2013, 13:25, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu