Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Gran Turismo Polonia
Autor Wiadomość
Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-07-2013, 13:13   

krzychu napisał/a:

Dodam tylko, że organizator z tego co czytam zapisał w regulaminie, iż podczas przejazdu należy stosować się do przepisów ruchu drogowego...

to zmienia postać rzeczy i zamyka temat
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 03-07-2013, 13:14   

bardzo trafny komentarz:
http://supercarclub.natemat.pl/66547,lans-turismo

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 03-07-2013, 13:25   

krzychu napisał/a:
Co ma organizator do tego, że kierowca nie potrafi zachować się jak kierowca na drodze?
Ma to, że:
- kierowca to tylko człowiek - może popełnić błąd, może mu się coś stać
- może wystąpić awaria sprzętu
Choćby przed takimi dwoma sytuacjami należałoby zapewnić minimum bezpieczeństwa. Tu, jak napisał Bartek, minimum bezpieczeństwa zapewniono samochodom, nie ludziom.

Z drugiej strony (głośno myślę.... :roll: ) coś takiego może się stać, gdy najnormalniej w świecie idę chodnikiem. Pretensji wtedy nie ma do właściciela/zarządcy chodnika, że go nie obarierkował.
To jednak były pokazy/parada/prezentacja na zamkniętym odcinku drogi a nie normalny ruch drogowy :roll:

tomek84 napisał/a:
to zmienia postać rzeczy i zamyka temat
Zamyka nie zamyka.... :roll:
Organizator nie reagował na łamanie przepisów.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Wysłany: 03-07-2013, 13:28   

Bartek napisał/a:
bardzo trafny komentarz:
http://supercarclub.natemat.pl/66547,lans-turismo

nic dodać nic ująć

Były:
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-07-2013, 13:28   

JCH - no odpowiedziałeś sobie sam. Ale widzę, że wielu brakuje postawienia się w roli organizatora. Wyobraźcie sobie to przez chwilę i pomyślcie chwilę. Wymyślcie wszystkie możliwe zbiegi okoliczności, zdarzeń i błędów. Potem zabezpieczcie się od tego wszystkiego. No dobra barierki mogły być betonowe i np. podwójne. Może by to odbiło samochód i teraz np. może dojść do wycieku paliwo gdzie ruchem obrotowym ten samochód rozleje to na odległość ~10m. Więc widzowie muszą stać ~20m od toru. Poszedł byś oglądać samochody z ~20m? A pewnie jakimś cudem mogło by Cie coś dosięgnąć np. kawałek spojlera z lekkich kompozytów... i przeciąć tętnicę szyjną... No i tak w kółko.

Dodam jeszcze, że na prostej startowej (wspomnianego wcześniej) F1 jest mnóstwo ludzi. Nie trudno sobie wyobrazić bolid rzygający paliwem i zabłąkana iskrę. A jednak jeszcze nikt się od tego nie zabezpieczył np. ~20m....

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 03-07-2013, 13:53   

Cytat:
Poszedł byś oglądać samochody z ~20m?

Jak zdarza mi się jeszcze czasem gdzieś pojechać, to jest minimalna odległość w jakiej obserwuję rywalizację (RallyCross, Rajd Barbórki), a sprzęty można pooglądać, pogadać z mechsami i nawet czasem zawodnikami w parku maszyn lub na serwisie.

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-07-2013, 14:08   

http://wiadomosci.onet.pl...-wiadomosc.html

Norwegia druga Ameryka. Jak nie piasek to zimne opony... A kierowce sprowadza się do tego, że powinien tylko wiedzieć, że gaz do oporu i jedziemy. Nie wyszło - ORGANIZATOR WINNY!!!!! (Zaprószyłem koledze oczy piaskiem. Dlaczego w piaskownicy jest piasek i dlaczego można nim zaprószyć oczy!?!?!?! AAAAAA gdzie właściciel piaskownicy?) Organizator ma mu nagrzać opony, odkurzyć publiczną drogę i wrzucić cegłę pod gaz, żeby nie dało się wcisnąć do podłogi... Przecież to był pokaz, a nie wyścigi... Moim zdaniem winny jest producent, że wypuścił taki samochód bez ESP (bez możliwości wyłączenia). Jak można taką bestie dopuścić do ruchu ulicznego jak statystyczny klient ma wybujałe ego o sobie i za grosz wyobraźni i umiejętności. Kupując taki samochód powinno się przechodzić testy psychologiczne i sprawnościowe. Z drugiej strony rozumiem, że się nie przyznał. Nacisnął gaz auto nie pojechało prosto znaczy, że zepsute! Paranoja.

Ludzie gdzie my żyjemy???? :axe:

Zastanawia mnie jaka kara spotkałaby takiego kierowcę w Norwegii...???

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 04-07-2013, 12:21   

Cały czas mnie zastanawia jedno... Gdzie byli Ci wszyscy eksperci z byłym antyterrorystą D na czele...
Każdy - bez względu na imprezę ma obowiązek zgłosić ewentualne naruszenia bezpieczeństwa, a organizator lub jego funkcyjny, ma albo ją natychmiast usunąć, albo wstrzymać całą imprezę.
A tu co?
Nie widzieli barierek przy krawężniku?
Oczywiście, że widzieli, bo widują je na wszystkich imprezach motoryzacyjnych.
Nie widzieli ludzi? Oczywiście, że widzieli i jeszcze się pewnie cieszyli, że tak dużo przyszło "z rodzinami i dziećmi" tak rodzinnie.
Nie widzieli, że porządkowi nie radzą sobie z tłumem?
Oczywiście, że wiedzieli, bo porządkowi (często z pierwszej łapanki) mimo odpraw praktycznie zawsze nie radzą sobie z zapewnieniem czystych stref.
Krew mnie zalewa jak słucham i czytam analizy tego wypadku.
Z ciekwaści zobaczę co się zmieniło w kwestii barierek na najbliższej imprezie - ale już mogę napisać, że nic - tak jak nie zmienia się od lat.

Jak słucham o stosowaniu się do zasad ruchu na odcinku, który drugą nitkę ma przerobioną na parking, a otoczony jest przez publikę to uszom nie wierzę.

A teraz z humorem, choć mnie to nie bawi.
Mam nadzieję, że nasza szanowna policja przy takich interpretacjach prokuratury i organizatorów, nagrodzi mandatami wszystkich uczestników imprezy...

Przyglądnijcie się jak stoją ludzie... Ktoś coś zgłaszał?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-07-2013, 12:51   

mkm napisał/a:
Jak słucham o stosowaniu się do zasad ruchu na odcinku, który drugą nitkę ma przerobioną na parking, a otoczony jest przez publikę to uszom nie wierzę.

A co ma jedna nitka do stosowania się do przepisów na drugiej nitce?

Dlaczego większość kierowców z filmiku nie przegina i raczej stosuje się do zasad ruchu drogowego i bezpieczeństwa nie stwarzając zagrożenia dla ludzi za barierkami?

mkm napisał/a:
Mam nadzieję, że nasza szanowna policja przy takich interpretacjach prokuratury i organizatorów, nagrodzi mandatami wszystkich uczestników imprezy...

Ja też, tylko nie wszystkich bo z filmu wynika, że większość nie byłoby za co ukarać.

Kto to były antyterrorysta D?

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Wysłany: 04-07-2013, 13:07   

krzychu napisał/a:

Kto to były antyterrorysta D?

Dziewulski

mkm napisał/a:
Cały czas mnie zastanawia jedno... Gdzie byli Ci wszyscy eksperci z byłym antyterrorystą D na czele...
Każdy - bez względu na imprezę ma obowiązek zgłosić ewentualne naruszenia bezpieczeństwa, a organizator lub jego funkcyjny, ma albo ją natychmiast usunąć, albo wstrzymać całą imprezę.
A tu co?
Nie widzieli barierek przy krawężniku?
Oczywiście, że widzieli, bo widują je na wszystkich imprezach motoryzacyjnych.
Nie widzieli ludzi? Oczywiście, że widzieli i jeszcze się pewnie cieszyli, że tak dużo przyszło "z rodzinami i dziećmi" tak rodzinnie.
Nie widzieli, że porządkowi nie radzą sobie z tłumem?
Oczywiście, że wiedzieli, bo porządkowi (często z pierwszej łapanki) mimo odpraw praktycznie zawsze nie radzą sobie z zapewnieniem czystych stref.
Krew mnie zalewa jak słucham i czytam analizy tego wypadku.
Z ciekwaści zobaczę co się zmieniło w kwestii barierek na najbliższej imprezie - ale już mogę napisać, że nic - tak jak nie zmienia się od lat.

a przypomnij sobie ZLOT MM 2012 i hamownię, jak to wyglądało?
auto rozpędzone na rolka do ~220 kmh, może i więcej
a publika w odległości co najwyżej metra (w niektórych momentach łącznie i ze mną)
a potem jedynie komentarze na forum, że niebezpiecznie
kto byłby winien wtedy, gdyby auto wyskoczyło z rolek? ten kto auta nie zapiął / gawiedź / organizator ?

Były:

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 04-07-2013, 13:19   

Przykro mi to stwierdzić, ale w mojej opinii za to co się wydarzyło odpowiedzialni są są również poszkodowani - nikt o zdrowych zmysłach nie zabiera np. 5 latki, żeby sobie z 1-2m popatrzyła jak śmigają samochodziki - odrobina wyobraźni + zasada o ograniczonym zaufaniu.
Żonie nie kupię Tico, albo Seicento, bo Ona może jechać dobrze.. ale gość z naprzeciwka w swojej 2tonowej BMW'cy nie koniecznie..
Podobnie temat wygląda tutaj - oczywiście facet stracił panowanie nad pojazdem i to on ponosi bezpośrednią odpowiedzialność za zdarzenie, ale nie widzę powodów, żeby karać go jakoś specjalnie z tego tytułu - każda osoba, która tam była wiedziała po co tam jest i co ew. jej grozi..

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 04-07-2013, 13:42   

tomek84 napisał/a:
kto byłby winien wtedy, gdyby auto wyskoczyło z rolek?

Obsługa hamowni - nie myślę nawet o osobie, która zapięła auto, tylko o tych, co ustawili hamownię i namiot tak, że dopuścili gawiedź do hamowanych samochodów. Oni jedni byli profesjonalistami, którzy powinni przewidzieć zagrożenia i je minimalizwać. Tłum jak wcześniej pisałem nie ma za grosz instynktu samozachowawczego

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-07-2013, 14:37   

tomek84 napisał/a:
Dziewulski
polecam sprawdzić życiorys :) - szczególnie funkcję w czasie wywożenia $ do Izraela przez 2 panów z Art-B
jest ekspertem, bo lubi Corvetty - mój kolega nawet jedną sztukę od niego kupił

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 04-07-2013, 15:26   

krzychu napisał/a:

A co ma jedna nitka do stosowania się do przepisów na drugiej nitce?

To, że obydwie nitki były wyłączone z ruchu :roll:

Zlot szybkich aut, ogrodzony teren z ewidentnie zamkniętą drogą w obu kierunkach, ludzie stojący w poprzek drogi, fragment prostej gdzie większość aut dociska (taki był przecież zamysł tego odcinka!), a tu nagle ograniczenie do 70km/h... Brawo.
Jasny przekaz tego gdzie się znajduję... :roll:

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-07-2013, 17:34   

mkm na jakiej podstawie insynujesz, ze na odcinkach wylacznych z ruchu mozna robic co sie chce?

Druga rzecz. Jak na autostradzie ktos postawi znak 10km/h to tez to bedzie nie jasny przekaz? Z tego co czytam na szkoleniu mieli przekazane ze sie maja stosowac do przepisow. Wiec gdzie ten niejasny przekaz? Dla mnie wiele rzecz jest nie jasnych w przepisach i prawie, ale nikogo to nie zwalnia z odpowiedzialnosci!

Odpowiedz do tematu