wymiana żarówek pozycyjnych przednich |
Autor |
Wiadomość |
4tepian
Forumowicz 4tepian
Auto: Grandis 2.0 DID instyle
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-07-2013, 10:26 wymiana żarówek pozycyjnych przednich
|
|
|
Witam,
jako że lato za pasem albo nawet w pełni wytaszczyłem z garażu wechikuł zwany Grandisem.
W ostatni weeked zatrzymały mnie do kontroli niebieskie ludziki , spr wszystko co się dało tj. dok., gaśnicę , trójkąt, apteczkę stan opon itd a na koniec oświetlenie....... no i właśnie miałem małe niedobory: brak oświetlenia tablicy i pozycja przód prawa. jako że jestem "ambitny" od razu zabrałem się do wymiany żarówek. Z tablicą poszło jak burza, natomiast z pozycją no już nie za bardzo. o ile udało mi się po jakimś czasie wypiąć oprawkę i zmienić żarówkę to już jej umieszczenie z powrotem na swoim miejscu jest już niewykonalne...... trafiam całością w gniazdo ale......nie mogę docisnąć oprawki i jej przekręcić. po prostu: 1. jest tam za mało miejsca, 2 mam za duże ręce....... albo 1 i 2.
Tak więc HELP
w instrukcji napisali że można wymienić żarówki w światłach drogowych, mijania , kierunkowskazy , nawet przeciw mgielne ale z pozycjami to do serwisu...... wck.
Jeżeli ktoś to już przetrenował to może zechce się podzielić wiedzą i doświadczeniami - byle szybko bo urlop za pasem .
pzdr i z góry dziękuję |
_________________ 4tepian |
|
|
|
 |
patrycjuszek
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Pomógł: 13 razy Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 556 Skąd: Wisxnice
|
Wysłany: 03-07-2013, 14:08
|
|
|
Musisz skręcić kierownicą w prawo lub w lewo na maxa, później powyjmować kołki łączące nadkole ze zderzakiem, potem odchylić nadkole tak aby weszła ręka i dało się zajrzeć. Zobaczysz wtedy otwór na żaróweczkę i po problemie. |
|
|
|
 |
4tepian
Forumowicz 4tepian
Auto: Grandis 2.0 DID instyle
|
Wysłany: 03-07-2013, 14:20
|
|
|
thx za info dziś sprawdzę jak to działa |
_________________ 4tepian |
|
|
|
 |
NUFI
Forumowicz
Auto: RVR 2.0 4x4, Chrysler T&C
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Sty 2009 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-07-2013, 15:42
|
|
|
Z prawej strony po częściowym odpięciu osłony nadkola jest bardzo łatwo wymienić
natomiast z lewej utrudnia trochę akumulator.
Tak przy okazji się zapytam, czy u Was też często przepalały się postojówki ?
Ja miałem już dość i założyłem jakiś czas temu postojówki LED Osram. |
_________________ 2 duże Futrzaki
 |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 15-08-2014, 19:26
|
|
|
Na dniach temat przerabiałem osobiście i tylko i wyłacznie wymiana ooprzez odchylenie nadkola na skręconych kołach i spokojnie można wtedy wymienić postojówki.
dostać od strony silnika jest niechce powiedzieć nie realne bo wszystko się da tylko poco rozkręcać pół przodu |
_________________ __________________________________
-GRANDIS-
 |
|
|
|
 |
|