|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 11-02-2007, 00:35 |
[SW] jak odgrzybić klimę |
Autor |
Wiadomość |
szamcio11
Forumowicz
Auto: space wagon 2,0 B+LPG, 93 AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sie 2006 Posty: 227 Skąd: kraków
|
Wysłany: 31-01-2007, 11:30 [SW] jak odgrzybić klimę
|
|
|
Jak w temacie - jak w space wagonie odgrzybić klimę? czy dostępne w marketach lub makro preparaty są godne polecenia? gdzie podawać ten preparat, żeby odgrzybić i wycyścić skraplacz, i cały ukłąd - czy lepiej odżałować i jechać do "fachowców"
szamcio |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 11-02-2007, 00:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 31-01-2007, 11:51
|
|
|
jezeli ostatni przeglad klimy w profesjonalnym zakladzie robiles wczesniej niz rok temu to
szamcio11 napisał/a: | lepiej odżałować i jechać do "fachowców" |
bo uzupelnia czynnik, olej, sprawdza szczelnosc, no i odgrzybia i wyczyszcza koszt 150-250zl ale wydaje mi sie ze warto niz pozniej miec zapalenie pluc/oskrzeli czy tam cos innego, moj wujek wyladowal "na wolicy" to taki szpital k/kalisza dla chorych na pluca z podejrzeniem o gruzlice - co sie okazalo, klima go tak rozlozyla, przez chorobe stracil ok. 3000zl ( z czego 1000zl za rozlozenie calego ukladu klimatyzacji na czesci pierwsze i wyczyszczenie, rozkrecili mu pol C5tki ) teraz jezdzi na full przeglady klimy co pol roku |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
szamcio11
Forumowicz
|
Wysłany: 31-01-2007, 12:20
|
|
|
pewnie masz rację. Poczekam, jak się zrobi trochę cieplej i podjadę do nich. Bo teraz to tylko na chwilkę włacam - do osuszenia powietrza
szamcio |
|
|
|
 |
raban1 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2007, 15:33
|
|
|
Są preparaty, np PLAK ma coś takiego! Ja użyłem tego, był przyjemny zapach w aucie jakiś czas.
Dostajesz do zestawu taką rurkę i ją wkładasz do kratek wentylacyjnych i psikasz! Wszystko jest opisane na opakowaniu, koszt preparatu ok 25zł. |
|
|
|
 |
szamcio11
Forumowicz
|
Wysłany: 06-02-2007, 15:45
|
|
|
o takie preparaty pytałem - na ile są skuteczne???
Bo zastanawiam się, na ile rurka dojdzie do każdego miejsca w skraplaczu?
szamcio |
|
|
|
 |
raban1 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2007, 16:46
|
|
|
Pewnie tak skuteczne jak odgrzybianie w serwisie nie! Chociaż oni też nie zawsze robią wszystko to za co się płaci! Mi pomogło, w każdym razie bóle głowy na klimie, brzydki zapach znikły! Myśle, że doraźnie możesz zastosowac, po co nie potrzebnie przepłacać! W każdym razie mają w sobie środki grzybobujcze i takie tam, a dochodzi rurka głęboko, wszedzie dojdziesz!!! |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 07-02-2007, 07:56
|
|
|
Panowie trochę nie jest tak jak mówiecie.
Nie byłem jeszcze i juz więcej nie pojadę na odgrzybianie do zakładu. Większość robi to kiszkowato choć nie wszystkie.
Samemu odgrzybiałem i jest zawsze git. Srodki dostępne na rynku np.Wurtz itp ok.60zł. trzeba mieć 2 butelki 1 na parownik i okolice 2 na wloty powietrza. Rzadne Plaki. Podstawa to dostać się do parownika i go dokładnie wyczyścić umyć wszystkie szpary. odkużyć a dopiero potem odgrzybiać, samo zaaplikowanie środka nic nie daje ze względu na to że w parowniku często są liście muchy i inne robactwo które się tam rozkłada, bez wyczyszczenia zapomnijcie o dobrych efektach.
Ponadto czyszczenie kanałów samym preparatem też mało daje i wystarcza na klika miesięcy. Trzeba dokładnie albo jak najdokładniej wyczyścić wyciorem z szmatką kórz z kanałów i dopiero wtedy odgrzybiać.
Gwarantuję wam że żaden zakład tego nie robi bo 1 godzina na to wszystko to o wiele za mało.
Co do samego serwisu czyli dobijania środka do klimy, oleju itp. to oczywiście serwis ale taka usługa to ok. 120-150zł i na 1-2 lata spokój. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Jurek [Usunięty]
|
Wysłany: 08-02-2007, 11:33
|
|
|
Słusznie.
Pytanie tylko - jak dostać się do tego parownika w SW? Ktoś sam się za to zabierał? |
|
|
|
 |
|
|